KAKO DA ubrzate startovanje računara tako što ćete očistiti System Tray

Kategorija: Savet :: Datum: 2007-03-31

Pregleda(30 dana/ukupno): 50 / 7823

Ako vašem računaru treba čitava večnost da startuje onda je možda problem u tome što u System Trayu imate puno ikonica programa koje nikada ne koristite. Međutim, ovih ikonica možete da se oslobodite u bilo kom trenutku.

Ako vašem računaru treba čitava večnost da startuje onda je možda problem u tome što u System Trayu imate puno ikonica programa koje nikada ne koristite. Međutim, ovih ikonica možete da se oslobodite u bilo kom trenutku.

1

System Tray je plava linija pored sata (donji desni ugao ekrana) gde Windows trpa svakakve stvari, uglavnom programe koje učitava u toku startovanja i ostavlja ih tamo dok ne isključite računar. Ako očistite system tray od nepotrebnih ikona Windows će se sigurno brže učitavati.

Na žalost postoji više načina na koje može da se očisti system tray, zato ćemo vam opisati nekoliko metoda koji će vam pomoći da povratite razum datom delu PC-ja.

Prvo, identifikujte koje ikonice su važne ili pripadaju programima koje koristite a kojih želite da se otarasite. Verovatno bi trebalo da ostavite ikonicu statusa antivirusnog programa i indikator baterije kod laptop računara, ali da li vam je potrebna Quicktime ikonica ili ikonice za brzo pokretanje office programa? Verovatno ne.

Izbrišite beskorisne ikonice tako što ćete kliknuti na njih desnim tasterom miša. Mnoge ikonice će vam odmah ponuditi opcije (na primer, OpenOffice.org ima “Load OpenOffice.org During System Start-Up” opciju koja, kada je isključena, uklanja ikonicu iz system traya i ubrzava startovanje računara). Neki programi sakrivaju ovu opciju pod dodatnim menijima: Quick Time, na primer, zahteva da kliknete na ikonicu desnim tasterom miša, a zatim da izaberete Quick Time Preferences. Zatim kliknite na Advanced karticu i isključite opciju “Install QuickTime Icon in system tray” da biste isključili ikonicu u system trayu. Pročačkajte malo okolo i uspećete na ovaj način da uklonite većinu ikonica iz system traya.

Sledeća stanica bi trebala da vam bude Startup direktorijum. Kliknite na Start>All Programs>Startup. Ovde ćete pronaći mnoge stavke koje se sami automatski učitavaju kada pokrenete PC. Da biste to sprečili, samo kliknite desnim tasterom miša na svaki program kojeg želite da se otarasite i kliknite na Delete. Zapamtite, ovde vi u stvari ne brišete same programe, samo sprečavate da se oni učitavaju u vreme butovanja.

Ako ste iskusniji korisnik, možete da upotrebite poslednju, naprednu alatku tako što ćete kliknuti na Start>Run i ukucati msconfig. Otvoriće se Windowsov pomoćni program za konfigurisanje sistema (System Configuration Utility). Kliknite na Startup karticu i videćete sve što se učitava kada startujete mašinu (uključujući mnoge stvari koje se ne nalaze u Startup direktorijumu). Isključite sve što ne želite da se učitava u vreme butovanja, ali budite pažljivi: Ne želite greškom da isključite nešto što je bitno za ispravan rad PC-ja. Ali nemojte ni da se previše plašite, pošto je prilično lako ponovo uključiti sve što treba ako se ispostavi da vam je neka opcija ili stavka potrebao.

Komentari:

-=CyBeR=-
extra druze ...:D

Ostavite komentar

Molimo, sačekajte da kreiramo formular...

Instaliranje i konfigurisanje Windows Servera 2012 - Udžbenik za pripremu ispita 70-410

Instaliranje i konfigurisanje Windows Servera 2012 - Udžbenik za pripremu ispita 70-410
Cena: 2,200.00
10% popusta za kupovinu 2 i više knjiga.

Namenjen IT administratorima preduzeća kao pomoć za razvijanje posebnih znanja koja su im potrebna u obavljanju njihovih svakodnevnih poslova, ovaj Udžbenik za pripremu ispita posebnu pažnju usmerava na konfigurisanje servisa neophodnih za uspostavljanje, upravljanje i održavanje infrastrukture Windows Servera 2012. Stalnim proširivanjem stečenih praktičnih veština kroz niz lekcija, vežbanja i predloga za samostalan rad ova knjiga vam pomaže da svoj posao obavljate na najbolji mogući način.

više o knjizi


[Queries: 22] [0.2005 sec.]