Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Digitalni fotoaparati - Fujifilm FinePix 5500

Fotoaparat FinePix 5500 nije kao drugi fotoaparati i to se vidi već na prvi pogled. Matirano crno kućište ovaj fotoaparat približava izgledu SLR fotoaparata što je samo po sebi odličan mamac za kupce.

Hvat mu je izuzetno dobat i nema šanse da vam isklizne iz ruke, zahvaljujući rapavoj gumi koje je zalepljena za kućište. Sledeće dobre osobine su male dimenzije i težina. Fotoaparat je težak samo 340 grama, a kada ubacite četiri AA baterije i xD karticu težina mu se poveća na  480 grama. Dimenzije FinePix-a 5500 su samo 112.7x81x79.3 mm.

To ga čini savršenim fotografskim alatom za turiste koji ga mogu stalno nositi sa sobom i bez problema fotografisati daleke predele. Žarišna dužina mu se kreće od 37mm do 370mm (ekvivalentno 35mm kod analognih fotoaparata). Svetlosna snaga je vrlo dobra i iznosi 2.8 pod širokim uglom i 3.1 u tele položaju. U kompletu stiže i zaklon od sunca koji se lako kači na objektiv. Na taj način objektiv je prilično dobro zaštićen i od fizičkih udaraca. On takođe služi kao nastavak u slučaju da ikada poželite da montirate širokougaone i tele konvertere na njega.

Veličina TFT ekrana je skromna i iznosi samo 1.5 inča, ali to mu nimalo ne smeta, pošto se kod 1ox zum fotoaparata ređe koristi u odnosu na EVF. Rezolucija mu je dobra i ima 115 000 tačaka. Fotoaparat omogućava 10x povećanje snimljenih fotografija, što vam omogućuje njihovo detaljno pregledanje i procenu kvaliteta snimka. Sa veličinom ekrana će jedino možda imati problema ljudi sa slabijim vidom, pošto su ikone i ostali podaci na ekranu veoma sitni.

FujiFilm FinePix 5500 ima CCD senzor sa 4M tačaka. Fotoaparat nam omogućava snimanje i RAW i JPEG fotografija, a u M (Manual) režimu fotografisanja nudi ekspozicije od 15 sekundi do 1/2000 sekundi. Osetljivost se kreće od 64 do 400 ISO (AUTO 64 do 320 ISO). Postoji tri načina merenja svetlosti, TTL merenje svetlosti po celoj površini u 64 polja, po celoj površini AVERAGE i Spot merenje.

U RAW načinu fotografisanja može da se koristi samo puna rezolucija i ISO osetljivost od 64 - 200. Međutim, fotografisanje sa 200 ISO pokazuje da je šum kod fotoaparata dosta izražen.

Na gornjem delu fotoaparata nalazi se dugme za definisanje režima fotografisanja. Dostupni su manuelni režim snimanja (M), programsko podešavanje ekspozicije (Tv) i blende (Av), potpuno automatizovan rad (AUTO), kao i scenski režimi rada kao što su portret i sport, a imamo i snimanje vida.

Fotoaparat radi brzo i za nepune četiri sekunde od uključivanja je spreman za rad. Od pritiska na okidač do izoštravanja, merenja svetlosti i snimanja prođe samo 1/10 sekunde. Zumiranje je brzo i precizno. Takođe je prikazivanje slike na ekranu veoma brzo nakon njenog snimanja. Video zapisivanje je moguće u rezoluciji 640x480 piksela i sa 30 sličica u sekundi.

Na kraju možemo reći da je ovaj fotoaparat savršen za turiste koji bez mnogo napora i novčanog ulaganja žele da imaju kvalitetne snimke sa letovanja i zimovanja, čak i mesta kojima nisu mogli da priđu (zahvaljujući 10x zumiranju).   

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272