Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java, JavaScript, JScript, Perl

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Kome je namenjena knjiga Naučite Shell skriptovanje

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 9 / 263

Naučite Shell skriptovanje

naucite-linux-shell-skriptovanje-korice-eknjiga

LINK ZA NARUČIVANJE

Ova knjiga je namenjena čitaocima koji su vešti u radu na Linuxu i koji žele da nauče više o shell skriptovanju da bi poboljšali efikasnost i praktične veštine. Sledi nekoliko primera u kojima možete da primenite veštine koje se uče u ovoj knjizi:

- shell skriptovanje za automatizaciju zadataka, kao što je periodično kreiranje rezervne kopije

- administracija sistema

- održavanje baze podataka i kreiranje rezervne kopije

- obrada testa i generisanje izveštaja

- prilagođavanje pokretanja sistema

- razvoj ugrađenih Linux proizvoda

 

Šta obuhvata ova knjiga

U Poglavlju 1, “Početak rada i shell skriptovanje”, predstavljeni su različiti načini za pisanje i pokretanje shell skriptova. Takođe ćemo vam predstaviti načine za obradu fajlova i direktorijuma i upotrebu dozvola.

U Poglavlju 2, “Detaljnije o upravljanju procesima, kontroli posla i automatizaciji”, biće reči o osnovnom upravljanju procesima. Naučićete više o komandi ps i o upravljanju poslovima pomoću komandi kao što su jobs, fg, bg, kill i pkill. Kasnije ćete učiti o alatkama za kontrolu procesa top, iostat, vmstat i sar.

U Poglavlju 3, “Upotreba obrade teksta i filtera u skriptovima”, upoznaćete upotrebu komandi more, less, head i tail. Takođe ćete učiti o alatkama za obradu teksta, kao što su cut, paste,comm i uniq. Saznaćete šta su standardni ulaz, izlaz i standardna greška. Kasnije ćete učiti o meta karakterima i poklapanju obrazaca pomoću alatki VI i grep.

U Poglavlju 4, “Upotreba komandi”, saznaćete kako shell interpretira bilo koju komandu koja je uneta u komandnu liniju. Takođe ćete detaljnije učiti o zameni komande, separatorima i usmeravanjima.

U Poglavlju 5, “Istraživanje izraza i promenljivih”, biće reči o promenljivim uopšteno, a konkretno o promenljivim okruženja, što uključuje i način eksportovanja promenljivih okruženja, podešavanje, menjanje, promenljive read-only, argumente komandne linije i kreiranje i obradu nizova.

Poglavlje 6, “Dobri trikovi u shell skriptovanju”, posvećeno je ispravljanju grešaka, operatoru here i interaktivnim shell skriptovima za upotrebu unosa sa tastature i obradi fajla.

U Poglavlju 7, “Izvršavanje aritmetičkih operacija u shell skriptovima”, opisano je izvršavanje aritmetičkih operacija na različite načine, kao što je upotreba komandi declare, let, expr i aritmetičkih izraza. Takođe ćete učiti o predstavljanju brojeva u različitim bazama, kao što su hex, octal i binary. Osim toga, u ovom poglavlju je opisana upotreba pomoćnog programa bc za izvršavanje aritmetičkih operacija sa decimalnim brojevima ili razlomcima.

Poglavlje 8, “Automatizacija donošenja odluka u skriptovima”, posvećeno je donošenju odluka u skriptovima upotrebom Testa i iskaza if-else i prebacivanjem slučaja. Takođe ćete naučiti kako da upotrebite selekciju pomoću petlje for, zajedno sa menijem.

U Poglavlju 9, “Automatizacija ponavljajućih zadataka”, govorimo o ponavljajućim zadacima, kao što je rutinska administracija pomoću petlje for, petlje while i petlje do while. Takođe ćete naučiti kako da kontrolišete petlje pomoću iskaza break i iskaza continue.

Poglavlje 10, “Upotreba funkcija”, posvećeno je funkcijama u shell skriptovima. Saznaćete kako da definišete i prikažete funkcije i kako se uklanja funkcija iz shella. Takođe ćete učiti o prosleđivanju argumenata u funkcije, deljenju podataka između funkcija, deklarisanju lokalnih promenljivih u funkciji, vraćanju rezultata iz funkcije i pokretanju funkcija u pozadini. Na kraju ćemo predstaviti upotrebu komandi source i .(dot). Koristićemo ove komande za upotrebu biblioteke funkcija.

U Poglavlju 11, “Upotreba naprednih funkcionalnosti u skriptovima”, tema je upotreba programskih klopki i signala. Takođe ćete učiti o kreiranju menija upotrebom pomoćnog programa dialog.

U Poglavlju 12, “Pokretanje sistema i prilagođavanje Linux sistema”, predstavićemo pokretanje Linux sistema, od uključivanja, do prijave korisnika. Osim toga, naučićete kako da prilagodite okruženje Linux sistema.

Poglavlje 13, “Podudaranje obrazaca i regularnih izraza pomoću editora sed i awk”, posvećeno je regularnim izrazima i upotrebi editora sed (stream editor) i awk za obradu teksta. Naučićete kako da upotrebite različite komande i opcije, zajedno sa primerima za upotrebu editora sed i awk.

U Poglavlju 14, “Kreiranje rezervne kopije i ugrađivanje drugih jezika u shell skriptove”, govorimo o kreiranju rezervne kopije lokalno i preko mreže. Takođe ćete učiti o automatizaciji kreiranja rezervne kopije korišćenjem pomoćnog programa crontab. Ovladaćete ugrađivanjem drugih jezika u bash skriptove, kao što su Python, Ruby i Pearl.

U Poglavlju 15, “Administracija baze podataka pomoću shell skriptova”, saznaćete kako se pišu i izvršavaju MySQL komande u shell skriptu i kako se pišu i izvršavaju Oracle komande u shell skriptu. Zahvaljujući znanju stečenom u ovoj knjizi, moći ćemo da automatizujete često upotrebljavane zadatke administracije baze podataka.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar