Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java, JavaScript, JScript, Perl

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

 

Saveti – Operativni sistemi

 

Ukupno 70 – Strana 3 od 4

 

41. Linux - Kopirajte i pejstujte bez upotrebe Clipboard-a

U Gnome-u, vi možete da pejstujete tekst bez njegovog kopiranja u Clipboard. Kako se to radi? Drago mi je da ste pitali.

 

42. Linux - Kreirajte prečice terminala

U Linuxu vi možete da dodelite prečice za većinu često upotrebljavanih komandi terminala. Unoseći sledeću liniju – onoliko puta koliko želite – u bash konfiguracijski fajl (~/.bashrc) možete da definišete alijase koji će vam omogućiti da skraćenim postupkom izdajete komande koje najčešće koristite.

 

43. Linux - Učitajte programe brže pomoću Preload-a

Program otvorenog koda Preload učitava delove programa koje najčešće koristite u memoriju - što za rezultat daje kraće vreme učitavanja kada pokrenete date programe.

 

44. Linux - Uradite više sa Nautilusom

Kao što znate, Nautilus je standardni menadžer fajlova u Gnome-u. To je program u kojem otvarate vaše drajvove i direktorijume. Nautilus poseduje mnogo stvarno dobrih funkcija  koje nisu instalirane po standardnom podešavanju.

 

45. Linux- Dodajte pretragu Nautilusovom kontekstnom meniju

Besplatni program otvorenog koda nautilus-search-tools dodaje link za pretraživanje fajlova u Nautilusov kontekstni meni do kojeg dolazite putem desnog klika sa mišem. Ako ne koristite Google Desktop za Linux ili bilo koji drugi program za pretraživanje, možete da iskoristite ugrađenu funkciju za pretraživanje koja se nalazi u Gnome-u. Nakon što ste instalirali nautilus-search-tools, restartujte Nautilus pre nego što počnete da koristite funkciju za pretraživanje.

 

46. MAC OS X - Besplatno telefoniranje na Mac-u... i još mnogo toga

Besplatno telefoniranje na Mac-u... i još mnogo toga

 

47. Mac OS X - Finder Browser – pretraživač slika

Ako ste ikada poželeli da postoji jednostavan način da pretražujete fajlove slika unutar Findera na Macu, pogledajte Finder Browser. Ovaj pomoćni program dodaje “Browse Images” stavku u kontekstni meni Findera i otvara prozor za pregledanje slika koji izgleda kao da je oduvek bio deo Findera. Zapamtite da ćete trebati da se izlogujete i ponovo ulogujete nakon instaliranja Finder Browsera pre nego što budete u mogućnosti da ga upotrebite.

 

48. Mac OS X - Kreirajte sopstvene komande u Finderu

Simplehelp weblog ima detaljno uputstvo za dodavanje komandi u Finderov kontekstni meni (desni klik) pomoću besplatnog programa koji se zove OnMyCommand.Mi smo u stvari jednom već opisali OnMyCommand ali on baš nije alatka koja je najjednostavnija za upotrebu a Simplehelp-ovo uputstvo je detaljno i ne opisuje samo kako da dodate komande već i kako da pronađete ogromno skladište predefinisanih komandi. Ako stvarno želite da imate kontrolu nad kontekstnim menijem, OnMyCommand je način da to uradite.

 

49. Mac OS X - Podesite ikonice sa CandyBar-om

Dok bi se većina ljudi složila da je Mac OS X veoma atraktivan operativni sistem, ipak dođe trenutak kada poželite mogućnost da primenite novi set ikonica na sistem. Najlakši način koji smo otkrili za primenu ikonica na sve objekte operativnog sistema je da upotrebite pomoćni program koji se zove CandyBar.

 

50. Mac OS X tehnologije - Address Book

Address Book je program za upravljanje i rad sa adresama i drugim kontakt informacijama koji je napravio Apple i koji radi samo na Mac OS X-u.

 

51. Mac OS X tehnologije - Aqua

Aqua je grafički korisnički interfejs i primarna vizuelna tema Apple-ovog Mac OS X operativnog sistema. Ovaj interfejs je zasnovan na temi vode, kao što i njegovo ime sugeriše i karakteriše ga elemetni nalik dropletima kao i liberalna upotreba providnosti i refleksije.

 

52. Mac OS X tehnologije - Automator

Automator je program koji je razvio Apple za Mac OS X koji služi za kreiranje point-and-click (ili drag-and-drop) radnih tokova za automatizaciju zadataka koji se često ponavljaju. Automator omogućuje ponavljanje izvršavanja zadataka u širokom rasponu programa, uključujući Finder, Safari web pretraživač, iCal, Address Book i drugi. On takođe može da radi sa programima kao što su Microsoft Office i Adobe Photoshop.

 

53. Mac OS X tehnologije - Bonjour

Bonjour je standardni za pronalaženje servisa u lokalnoj mreži, tojest u LAN-u. Ova tehnologija se široko primenjuje u čitavom OS X-u i omogućuje korisnicima da postave mrežu bez bilo kakvog konfigurisanja. Trenutno se koristi od strane Mac OS X operativnog sistema za pronalaženje štampača i servisa za deljenje fajlova. Takođe se koristi od strane iTunes-a za pronalaženje deljene muzike, iPhoto-a za pronalaženje deljenih fotografija, iChat-a, Adobe Creative Suite-a 3, Proteus-a, Adium-a, Fire-a, Skype-a, i Gizmo Project-a za pronalaženje drugih korisnika u lokalnoj mreži, TiVo Desktop-a za pronalaženje video rekordera i deljenih biblioteka medija, SubEthaEdit-a i e-a za pronalaženje saradnika u radu na dokumentima i Contactizer-a za pronalaženje i deljenje kontakata, zadataka i informacija o događajima.

 

54. Mac OS X tehnologije - Bundle

Pod NEXTSTEP-om, Mac OS X-om i GNUstep-om, bundle je direktorijum koji omogućava srodnim resursima kao što je softverski kod da budu zajedno grupisani. Oni su se pojavili u Macintosh svetu kao paketi (packages) u Mac OS-u 9 i slični su po konceptu sa Application Directories koji se koriste u RISC OS-u i ROX Desktop-u.

 

55. Mac OS x tehnologije - Core Foundation

Core foundation (pozna i kao CF) je interefejs za programiranje C aplikacija (API) u Mac OS X-u, i predstavljamešavinu rutina niskog nivoa i wrapper funkcija. Njegov veći deo je dostupan u projektu otvorenog koda koj se zove CF-Lite koji može da se koristi za pisanje međuplatformskih programa za Mac OS X, Linux, i Windows (preko Cygwin-a). Većina Core Foundation rutina prati određenu konvenciju imenovanja koja se odnosi na neprovidne objekte, na primer CFDictionaryRef za funkcije čija imena počinju sa CFDictionary, i ovi objekti se često referentno broje (ručno) kroz CFRetain i CFRelease. Interno, Core Foundation takođe formira osnovu tipova u Objective-C runtime-u.

 

56. Mac OS X tehnologije - Core Video

Core Video je model za procesiranje videa koji koristi QuickTime 7 na Mac OS X-u kako bi se povezao sa video i kompozitnim slojevima u njegovom grafikom modelu. On isporučuje slike od QuickTime-a ili nekog drugog video izvora ostalim Quartz tehnologijama u Mac OS X-u.

 

57. Mac trik – Automatizujte pomeranje fajlova iz poddirektorijuma

Da li vas nervira to što imate jedan direktorijum koji sadrži mnogo fajlova a takođe i mnogo poddirektorijuma, a ti poddirektorijumi takođe sadrže fajlove i poddirektorijume i tako dalje i tako dalje? Zanima vas postoji li neki jednostavan program koji bi mogao da automatski pootvara sve ove poddirektorijume i prebaci fajlove u originalan direktorijum, tako da originalni direktorijum više ne sadrži poddirektorijume već samo fajlove?

 

58. Nove navike vam proširuju um - bukvalno

Razvijanje novih navika može da poboljša našu kreativnost, pa čak može da dovede do razvoja novih sivih ćeija, izveštava New York Times. Istraživanje koje su sproveli Dawna Markova i M. J. Ryan su otkrila da širenje - ali ne stresiranje - uma može da razvije vaš um i kreativne veštine.

 

59. OpenOffice 3: KAKO DA ubacite slojeve u Draw

Crteži u OpenOffice.org Draw-u podržavaju slojeve. Slojeve možete veoma jednostavno da ubacite u dokument.

 

60. Pet stvari u Windows Visti koje su dobre

Sigurno ste se već naslušali komentara korisnika širom sveta koji kažu da Viste ne valja iz raznoraznih razloga. Jedni kažu kako ovaj operativni sistem ima problema sa nekim vrstama hardvera. Drugi kažu kako ne mogu da koriste omiljene programe zato što nisu kompatibilni sa Vistom. To su sve opravdani razlozi.

 

Strane:
1 2 34