Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java, JavaScript, JScript, Perl

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

 

R, analiza podataka, potpuni vodič

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 22 / 329

Predgovor za knjigu, R, analiza podataka, drugo izdanje

R_logo-kombib

Predgovor

Reći ću vam odmah da postoji mnoštvo knjiga o analizi podataka i programskom jeziku R. Pretpostavljam da već znate zašto je izuzetno korisno naučiti R i analizu podataka (ako ne znate, zašto čitate ovaj predgovor?!), ali dozvolite da preporučim ovu knjigu kao vodič na vašem „putovanju“.

Prvo, učenje analize podataka je za mene bilo komplikovano. Postoje osobe sa urođenim talentom za statistiku koje mogu odmah da je shvate, ali mislim da ja nisam jedan od njih. Nisam odustajao, jer volim nauku i istraživanje i znao sam da je analiza podataka neophodna, a ne zato što sam je odmah razumeo. Danas volim ovu oblast samu po sebi, a ne zato što mi je potrebna, ali to sam shvatio tek nakon nekoliko meseci truda. Na kraju, nakon što sam pročitao mnogo knjiga, delovi slagalice su počeli da se sklapaju. Nakon toga, počeo sam da podučavam prijatelje koji su bili zainteresovani za ovu temu i video sam da su nailazili na iste prepreke koje sam i ja morao da prevaziđem. Mislim da mi je iskustvo u ovoj oblasti omogućilo da shvatim probleme sa kojima se susreću studenti statistike, pa ih mogu razumeti na način na koji drugi možda neće moći. Uzgred, ne dopustite da vas uplaši to što sam imao poteškoća da shvatim analizu podataka, jer danas sa sigurnošću mogu reći da znam o čemu govorim.

Drugo, ova knjiga je nastala zbog frustracije što je većina tekstova o statistici napisana na način koji nije nimalo produktivan. Nasuprot tome, ja sam prihvatio jedan opušten pristup, ali ne i suviše neozbiljan.

Treće, ova knjiga sadrži mnogo podataka koje bih voleo da su zastupljeni u više izvora koje sam koristio kada sam učio R analizu podataka. Na primer, čitava poslednja lekcija posebno pokriva teme koje predstavljaju ogroman izazov za R analitičare kada prvi put primenjuju znanje na nesavršene podatke iz stvarnog sveta.

Na kraju, dugo sam razmišljao o tome kako da predstavim ovu knjigu i koji redosled tema bi bio najbolji. Napisao sam biblioteku i dizajnirao algoritme za ovaj postupak. Redosled tema u u ovoj knjizi sam pažljivo predstavio na sledeći način: (a) jedna tema se nadgrađuje na drugu, (b) obezbeđena su poglavlja jednostavnijeg sadržaja u skladu sa nivoom složenosti tema (psiholozi ovo nazivaju povremeno nagrađivanje), (c) grupisane su povezane teme i (d) smanjen je broj tema za koje je neophodno znanje iz još nenaučenih oblasti (nažalost, ovo je uobičajeno u statistici). Ako ste zainteresovani, ovaj postupak sam detaljno opisao u tekstu na blogu koji možete pročitati na adresi http://bit.li/teach-stats.

Poenta je u tome što je ova knjiga veoma posebna – knjiga u koju sam uložio svo svoje znanje. Međutim, analiza podataka može biti veoma komplikovana oblast i ponekada izgleda kao da ništa nema smisla. Tada zapamtite da su se mnogi drugi (čak i ja) osećali kao da stoje u mestu. Nemojte odustajati, „nagrada“ je sjajna. Takođe zapamtite, ako je smetenjak kao što sam ja mogao da nauči analizu podataka, možete i vi. Samo napred!

Kome je namenjena ova knjiga

Bilo da prvi put učite analizu podataka ili želite da poboljšate znanje koje već imate, ova knjiga će se pokazati dragocenim izvorom. Ako tražite knjigu koje će vas voditi od osnova do primene naprednih i efikasnih analitičkih metodologija i ako imate neko prethodno iskustvo u programiranju i matematici, onda je ova knjiga za vas.

Vikipedija

U računarstvu, R je programski jezik i programsko okruženje za statističke izračune i grafike. On je izvedba S programskog jezika sa leksičkom semantikom inspirisanom Scheme -om. R su stvorili Ros Ihaka i Robert Džentlmen[2] na Aukland univerzitetu (University of Auckland), Novi Zeland, a sad ga razvija R Development Core Team. Nazvan je delimično prema imenima autora, a delom kao igra reči na ime S.[3]

R jezik je postao standard među statističarima koji razvijaju statistički softver,[4][5] i široko je korišćen za razvoj statističkog softvera i analizu podataka.[5]

R je deo GNU projekta.[6] Njegov izvorni kod je slobodan i pod uslovima koje daje GNU-ova opšta javna licenca, a prekompilirane binarne verzije su obezbeđene za različite operativne sisteme. R koristi interfejs komandne linije, kroz više grafičkih korisničkih okruženja.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar