Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

10 najboljih video plejera za Linux

Linux ima svoje video plejere isto kao što ih ima bilo koji drugi operativni sistem. Čak iako postoje samo dve velike mašine (mplayer i xine) i većina aplikacija koje su dole izlistane su front-endovi za ove mašine, mislim da bi bilo veoma korisno za nove korisnike Linuxa da se upoznaju sa funkcijama koje nude ovi video plejeri. Dakle, ako ste novi korisnik Linuxa i ne znate koji video plejer je najbolji, pročitajte ovaj članak koji će vam omogućiti da nabavite video plejer koji najviše odgovara vašim potrebama.

MPlayer – Svaki put kada rešim da pronađem bolji multimedijalni plejer od Mplayera obično završim tako što mu se ponovo vratim i pomislim da ga nikada neću pustiti. Mplayer je bio i ostaće, najbolji video plejer koji je Linux ikada imao. Čak i ako je standardni korisnički interfejs star i treba da se modernizuje, on može da reprodukuje sve što želite, čak i najnovije Windows Video 720p i 1080p video snimke. On je takođe osnova za mnoge projekte koje možete da pronađete na velikim sajtovima za daunlodovanje.

VLC – Sa sposobnošću da sam dekodira skoro svaki video snimak, VCL, višeplatformski media plejer i striming server, zaslužuje drugo mesto u listi mojih omiljenih video plejer aplikacija. To je prenosivi multimedijalni plejer za različite audio i video formate kao što su MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, mp3, ogg, DVD, VCD, i različite striming protokole.

Kaffeine – To je standardni media plejer za mnoge KDE zasnovane Linux distribucije koje možete da nađete ovih dana. Ali s obzirom da je zasnovan na xine mašini, nedostaje mu nekoliko modernih funkcija a ima i nekih problema sa HD video snimcima. Čak šta više interfejs nema više od 4 beskorisna podešavanja; jedina prava konfiguracija koju možete da kreirate za xine mašinu ali treba da znate šta radite kada se igrate sa tim podešavanjima.

SMPlayer – Čak i ako je nov, SMPlayer-ov šarm me oduševljava i zadobio je četvrto mesto na mojoj listi omiljenih video plejer aplikacija. On se trudi da bude kompletan front-end za Mplayer, i do sada, on je uradio veoma dobar posao obezbeđujući funkcije koje ne možete da pronađete u drugim Mplayer front-end-ovima; na primer, on pamti podešavanja svih fajlova koje reprodukujete.

KMPlayer – Ovo je bio i biće jedan od mojih omiljenih multimedijalnih front-end-ova zato što veoma dobro integriše mplayer i xine mašine i podržava GStreamer mašinu. On je veoma brz, lak i veoma se dobro integriše sa Konqueror web pretraživačem, da bi reprodukovao ugrađeni sadržaj. On isto tako reprodukuje i snima TV snimke.

 

KPlayer – Ne toliko popularan, ovaj MPlayer zasnovani multimedijalni plejer za K Desktop Environment koji lako može da reprodukuje širok raspon video/audio fajlova i snimaka koristi bogati, moćni i prijateljski interfejs koji prati KDE standarde. Ja predlažem ovaj video plejer za sve Linux početnike.

Totem – Neki će se složiti samnom, a neki neće ali GNOME desktop zaslužuje bolji video plejer nego što je Totem. Ne samo da mu nedostaje puno funkcija, već vam čak i ne dozvoljava da podesite xine backend kao što to čine Gxine, Kaffeine i KMplayer.

GXine – To je zvanični GUI (grafički korisnički interfejs) za xine. On reprodukuje CD-ove, DVD-ove i VCD-ove. On isto tako dekodira multimedijalne fajlove kao što su AVI, MOV, WMV, i MP3 sa lokalnih disk drajvova i prikazuje multimedijalne snimke preko Interneta. Ali interfejs je veoma star i težak za upotrebu.

MplayerXP – Kladim se da mnogi od vas nisu znali za MplayerXP, koji je ogranak moćnog mplayer multimedijalnog plejera, ali je zasnovan na novom jezgru. Novo jezgro obezbeđuje bolju upotrebljivost procesora i odlično poboljšava performansu video dekodiranja. Na žalost, koliko ja znam, ovaj plejer nema GUI front-end.

GNOME Mplayer – Još jedan GUI (grafički korisnički interfejs) za MPlayer, samo ovaj put je za GNOME korisnike. On ima jednostavan interfejs bez funkcija koji je razumljiv čak i za nove korisnike Linuxa.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272