Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Retro audio

Retro audio

Sound Forge 8

Sound Forge 8

10 najboljih video plejera za Linux

Linux ima svoje video plejere isto kao što ih ima bilo koji drugi operativni sistem. Čak iako postoje samo dve velike mašine (mplayer i xine) i većina aplikacija koje su dole izlistane su front-endovi za ove mašine, mislim da bi bilo veoma korisno za nove korisnike Linuxa da se upoznaju sa funkcijama koje nude ovi video plejeri. Dakle, ako ste novi korisnik Linuxa i ne znate koji video plejer je najbolji, pročitajte ovaj članak koji će vam omogućiti da nabavite video plejer koji najviše odgovara vašim potrebama.

MPlayer – Svaki put kada rešim da pronađem bolji multimedijalni plejer od Mplayera obično završim tako što mu se ponovo vratim i pomislim da ga nikada neću pustiti. Mplayer je bio i ostaće, najbolji video plejer koji je Linux ikada imao. Čak i ako je standardni korisnički interfejs star i treba da se modernizuje, on može da reprodukuje sve što želite, čak i najnovije Windows Video 720p i 1080p video snimke. On je takođe osnova za mnoge projekte koje možete da pronađete na velikim sajtovima za daunlodovanje.

VLC – Sa sposobnošću da sam dekodira skoro svaki video snimak, VCL, višeplatformski media plejer i striming server, zaslužuje drugo mesto u listi mojih omiljenih video plejer aplikacija. To je prenosivi multimedijalni plejer za različite audio i video formate kao što su MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, mp3, ogg, DVD, VCD, i različite striming protokole.

Kaffeine – To je standardni media plejer za mnoge KDE zasnovane Linux distribucije koje možete da nađete ovih dana. Ali s obzirom da je zasnovan na xine mašini, nedostaje mu nekoliko modernih funkcija a ima i nekih problema sa HD video snimcima. Čak šta više interfejs nema više od 4 beskorisna podešavanja; jedina prava konfiguracija koju možete da kreirate za xine mašinu ali treba da znate šta radite kada se igrate sa tim podešavanjima.

SMPlayer – Čak i ako je nov, SMPlayer-ov šarm me oduševljava i zadobio je četvrto mesto na mojoj listi omiljenih video plejer aplikacija. On se trudi da bude kompletan front-end za Mplayer, i do sada, on je uradio veoma dobar posao obezbeđujući funkcije koje ne možete da pronađete u drugim Mplayer front-end-ovima; na primer, on pamti podešavanja svih fajlova koje reprodukujete.

KMPlayer – Ovo je bio i biće jedan od mojih omiljenih multimedijalnih front-end-ova zato što veoma dobro integriše mplayer i xine mašine i podržava GStreamer mašinu. On je veoma brz, lak i veoma se dobro integriše sa Konqueror web pretraživačem, da bi reprodukovao ugrađeni sadržaj. On isto tako reprodukuje i snima TV snimke.

 

KPlayer – Ne toliko popularan, ovaj MPlayer zasnovani multimedijalni plejer za K Desktop Environment koji lako može da reprodukuje širok raspon video/audio fajlova i snimaka koristi bogati, moćni i prijateljski interfejs koji prati KDE standarde. Ja predlažem ovaj video plejer za sve Linux početnike.

Totem – Neki će se složiti samnom, a neki neće ali GNOME desktop zaslužuje bolji video plejer nego što je Totem. Ne samo da mu nedostaje puno funkcija, već vam čak i ne dozvoljava da podesite xine backend kao što to čine Gxine, Kaffeine i KMplayer.

GXine – To je zvanični GUI (grafički korisnički interfejs) za xine. On reprodukuje CD-ove, DVD-ove i VCD-ove. On isto tako dekodira multimedijalne fajlove kao što su AVI, MOV, WMV, i MP3 sa lokalnih disk drajvova i prikazuje multimedijalne snimke preko Interneta. Ali interfejs je veoma star i težak za upotrebu.

MplayerXP – Kladim se da mnogi od vas nisu znali za MplayerXP, koji je ogranak moćnog mplayer multimedijalnog plejera, ali je zasnovan na novom jezgru. Novo jezgro obezbeđuje bolju upotrebljivost procesora i odlično poboljšava performansu video dekodiranja. Na žalost, koliko ja znam, ovaj plejer nema GUI front-end.

GNOME Mplayer – Još jedan GUI (grafički korisnički interfejs) za MPlayer, samo ovaj put je za GNOME korisnike. On ima jednostavan interfejs bez funkcija koji je razumljiv čak i za nove korisnike Linuxa.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272