Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 310 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1230 rsd

15 najboljih trikova za Firefox

Svačiji omiljeni web pretraživač otvorenog koda, Firefox, je odličan od samog početka. A kada mu dodate neke od fenomelnalnih ekstenzija koje mogu da se nađu na Internetu, ovaj pretraživač postaje sve bolji i bolji.

Ali ako pogledamo ispod haube, naći ćemo gomilu skrivenih (i ne toliko tajnih) trikova i koji će dodatno nabudžiti Firex. Postaće još brži, moderniji i efikasniji. Postaćete pravi džedaj za Firefox ako primenite sve ove trikove.

1. Više prostora na ekranu.

Napravite ikone još manjima. Idite u View>Toolbars>Customize i potvrdite opciju "Use Small icons".

2. Pametne ključne reči.

Ako postoji pretraživač koji često koristite (recimo IMDB.com-ovo pretraživanje ljudi), ovo je odličan alat koji ne koristi mnogo ljudi. Desnim tasterom miša kliknite na polje za pretraživanje datog pretraživača, selektujte "Add a Keyword for this search", dajte ključnoj reči ime kao i prečicu koju je lako otkucati i lako (na primer glumac) i snimite je. Sada, kada želite da pretražite glumce, idite u Firefoxovu liniju adrese, ukucajte "glumac" i ime glumca i pritisnite Enter. Trenutna pretraga! Ovo možete da uradite sa bilo kojim poljem za pretraživanje.

3. Prečice na tastaturi.

Ovo je mesto gde postajete pravi džedaj. Trebaće vam samo malo vremena da naučite ovo, ali kada naučite, vaše pratraživanje će biti super brzo. Sledi spisak standardnih prečica:
Spacebar (page down)
Shift-Spacebar (page up)
Ctrl+F (pronađi)
Alt-N (pronađi sledeće)
Ctrl+D (bookmarkuj stranicu)
Ctrl+T (nova kartica)
Ctrl+K (idi na polje za pretraživanje)
Ctrl+L (idi u liniju adrese)
Ctrl+= (povećaj veličinu teksta)
Ctrl+- (smanji veličinu teksta)
Ctrl-W (zatvori karticu)
F5 (ponovo učitaj)
Alt-Home (idi na home stranicu)

4. Auto kompletiranje.

Ovo je još jedna prečica na tastaturi, ali nije opšte poznata a veoma je korisna. Uđite u liniju adrese (Control-L) i ukucajte ime sajta bez "www" ili "com". Na primer ukucajte "google". Zatim pritisnite Control-Enter i Firefox će automatski da doda "www" i "com" i prebaciti vas na sajt - kao nekom magijom! Za .net adrese, pritisnite Shift-Enter a za .org adrese pritisnite Control-Shift-Enter.

5. Navigacija po karticama.

Umesto da koristite miša za selektovanje različitih kartica koje ste otvorili, koristite tastaturu. Slede prečice:

 • Ctrl+Tab (rotirajte među karticama)
 • Ctrl+Shift+Tab (rotirajte do prethodne kartice)
 • Ctrl+1-9 (izaberite broj da biste skočili na specifičnu karticu)

6. Prečice sa mišem.

Ponekad već koristite miša i lakše je da koristite prečicu sa mišem umesto da se vraćate na tastaturu. Sede prečice:

 • Srednji klik na link (otvara stranicu na novoj kartici)
 • Shift-skrolovanje prema dole (prethodna stranica)
 • Shift-skrolovanje prema gore (sledeća stranica)
 • Ctrl-skrolovanje prema gore (smanjite veličinu teksta)
 • Ctrl-skrolovanje prema dole (povećajte veličinu teksta)
 • Srednji klik na karticu (zatvorite karticu)

7. Izbrišite stavke iz istorije linije adrese.

Firefoxova funkcija koja mu omogućuje da automatski prikaže URL-ove koje ste posetili u padajućem meniju istorije linije adrese, dok ih kucate, je veoma dobra. Ali ponekad nećete želeti da se ti URL-ovi vide (neću vas pitati zašto). Idite u liniju adrese (Ctrl-L), počnite da kucate adresu i padajući meni će se pojaviti sa URL-ovima stranica koje ste posetili. Idite do adrese koju želite da izbrišete i pritisnite taster Delete da biste je uklonili.

8. User chrome.

Ako stvarno hoćete da modifikujete vaš Firefox, želećete da kreirate UserChrome.css fajl i preko njega modifikujete pretraživač. Suviše je komplikovano da bismo se ovde bavili sa tim, ali vi možete da pogledate ovo uputstvo.

9. Kreirajte user.js fajl.

Drugi način da prilagodite Firefox je da kreirate tekstualni fajl pod imenom user.js u direktorijumu vašeg profila (pogledajte ovde kako biste saznali gde se nalazi direktorijum profila) i pogledajte ovaj primer user.js fajla koji možete da modifikujete. Kreiran od strane techlifeweb.com, ovaj primer objašnjava u komentarima neke od stvari koje možete da uradite.

10. about:config.

Pravi alat za okorele korisnike, about.config nije nešto sa čime treba da se zezaju korisnici koj ne znaju šta rade pojedina podešavanja. Možete da dođete da glavnog ekrana za konfigurisanje tako što ćete ukucati about:config u liniju adrese pretraživača. Pogledajte Mozillazine-ov about:config tips and screenshots.

11. Dodajte ključnu reč za bookmark.

Idite u vaše bookmarkove mnogo brže tako što ćete im dodeliti ključne reči. Desnim tasterom miša kliknite na bookmark a onda izaberite Properties. Ukucajte kratku ključnu reč u polje za ključnu reč, snimite je i sada možete da ukucate tu ključnu reč u liniju adrese i bićete prebačeni na dati bookmark.

12. Ubrzajte Firefox.

Ako imate širokopojasnu konekciju, možete da upotrebite pipeline funkcije kako biste ubrzali učitavnaje web stranica. To omogućava firefoxu da učitava više stvari na stranici istovremeno, umesto da ih učitava jednu po jednu (po standardnom podešavanju on je optimizovan za dial-up konekciju). Evo kako ćete to uraditi:
Ukucajte “about:config” u liniju adrese i pritisnite Enter. Ukucajte “network.http” u filter polje, i promenite sledeća podešavanja (dvostruko kliknite na njih da biste ih promenili):
Podesite “network.http.pipelining” na “true”
Podesite “network.http.proxy.pipelining” na “true”
Podesite “network.http.pipelining.maxrequests” na broj kao što je 30. To će mu omogućiti da pravi 30 zahteva istovremeno.
Takođe, desnim tasterom miša kliknite bilo gde i izabeirte New>Integer. Dajte mu ime “nglayout.initialpaint.delay” i podesite vrednost na “0″. Ova vrednost određuje količinu vremena koju će pretraživač da čeka pre nego što preduzme nešto u vezi informacije koju je primio.

13. Ograničite upotrebu RAM-a.

Ako Firefox zauzima previše memorije na vašem računaru, vi možete da ograničite količinu RQAM-a koju može da koristi. Ponovo idite na about:config, filtrirajte "browser.cache" i izaberite “browser.cache.disk.capacity”. Ova vrednost je podešena na 50000, ali vi možete da je smanjite, u zavisnosti od toga koliko RAM-a imate. Probajte 15000 ako imate između 512MB i 1GB RAM-a.

14. Dodatno smanite upotrebu RAM-a kada je Firefox minimiziran.

Ovo podešavanje će pomeriti Firefox na hard disk kada ga minimizirate, tako da će zauzimati mnogo manje RAM-a. A ne postoji ni primetna razlika u ponovnom buđenju Firefox-a kada ga pozovete, tako da vredi probati. Opet idite na about:config, desnim tasterom miša kliknite bilo gde i izaberite New>Boolean. Dajte joj ime “config.trim_on_minimize” i podesite je na TRUE. Moraćete da restartujete Firefox da bi ovo podešavanje stupilo na snagu.

15. Pomerite ili uklonite dugme za zatvaranje kartica.

Da li vam se dešava da slučajno zatvorite karticu tako što kliknete na dugme za zatvaranje kartice? Vi možete da ih pomerite ili da ih uklonite, opet preko about:config-a. Editujte parametre za “browser.tabs.closeButtons”. Evo šta znače vrednosti:

 • 0: Prikaži dugme za zatvaranje samo na aktivnoj kartici
 • 1: (standardno pdoešavanje) Prikaži dugme za zatvaranje na svim karticama
 • 2: Ne prikazuj nijedno dugme za zatvaranje
 • 3: Prikaži samo jedno dugme za zatvaranje na kraju linije kartica (Firefox 1.x ponašanje)

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272