Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PHP 7, MYSQL I JAVASCRIPT U JEDNOJ KNJIZI

PHP 7, MYSQL I JAVASCRIPT U JEDNOJ KNJIZI

Popust cena: 2640 rsd

PHP 8 objekti,obrasci i praksa objektno orijentisan pristup

PHP 8 objekti,obrasci i praksa objektno orijentisan pristup

Popust cena: 2640 rsd

5 najboljih PHP radnih okvira, Laravel, CodeIgniter, Zend, CakePHP, Symfony

PHP

Pi-Ejč-Pi ili Pe-Ha-Pe (PHP: Hypertext Preprocessor) specijalizovani je skriptni jezik prvenstveno namenjen za izradu dinamičnog veb sadržaja i izvodi se na strani servera.

PHP predstavlja naslednika alata po nazivu PHP/FI, napisanog 1995. godine od strane Rasmusa Lerdorfa.[3] PHP/FI je predstavljao skup alata napisanih u Perlu, i autor ga je koristio za sopstvene potrebe. Skup alata je dobio ime "alati za ličnu prezentaciju" (engl. Personal Home Page Tools), odakle i skraćenica PHP. Kako su rasle potrebe na sajtu, autor je prepisao kompletan projekat u C-u i omogućio da može da komunicira sa bazama podataka a korisnicima svog sajta da naprave sopstvene prezentacije pomoću njega. Rasmus je potom objavio[4] svoje alate i učinio izvorni kod dostupan svima da bi se projekat brže razvijao i da bi se greške (bagovi) brže ispravljale.

PHP/FI, čija je puna definicija glasila „alati za ličnu prezentaciju/prevodilac obrazaca“ (engl. Personal Home Page Tools/Forms Interpreter) je imao samo neke stvari zajedničke sa današnjim PHP-om — promenljive kao u Perlu, automatsko raščlanjivanje promenljivih iz zahteva i ugrađeni HTML. PHP/FI 2.0 je konačno i zvanično objavljen 1997. godine, da bi ga ubrzo zamenio PHP 3.0.

1. Laravel

Decembra 2013. godine Laravel je proglašen za najpopularniji PHP frejmvork ispred Phalcon, Symphony2, Codelgniter i ostalih. Već avgusta 2014. godine je postao najpreuzimaniji i najpraćeniji projekat na Github-u.

Izuzetno je pogodan za početnike koji žele da nauče PHP, pa se kao frejmvork preporučuje u prvim koracima prilikom učenja programskog jezika PHP. Da bi se Laravel koristio na korisničkom računaru, mora se instalirati Composer. Composer je aplikacija koja korisnicima omogućava da upravljaju komponentama od kojih se sastoji Laravel framework. Dobra stvar kod Composer-a je ta što prilikom instaliranja istog, vrši se automatska nadogradnja (update) najnovije verzije Composera.

Laravel krasi čist i pregledan kod. Svakom novijom verzijom Laravela, tim programera koji rade na njegovom razvoju uvode novine koje, onima koji koriste ovaj frejmvork, pružaju novije mogućnosti i komande. Pojavom Laravela 5, unutar aplikacije, komponente su razbijene u više foldera uključujući komande (commands), konzole (console), događaju (events), izuzeci (exceptions), hendleri (handlers), http, provajderi (provider), services (usluge). LINK.

Top 62 websites in Serbia using Laravel.

Startovao je juna 2011.

Trenutno stabilna verzija je 5.6.24 od maja 2018.

https://laravel.com/

2. CodeIgniter

CodeIgniter je brz, besplatni, objektno orijentisani PHP framework za pravljenje web aplikacija.
Prva zvanična verzija izašla je još 28. februara 2006-te i od tada do poslednje stabilne verzije 2.1.2 je prešao veliki put i razvio se svakako u jednog od najboljih PHP frameworka.

Brzina učenja

CodeIgniter je lako naučiti prvenstveno jer ima zaista veliku i opsežnu dokumentaciju koja je lepo klasifikovana i lako je snaći se u njoj. Postoje i brojni tutorijali, video i tekstualni, koji vas mogu uvesti u svet CodeIgniter-a. Tu je takođe i veoma brojna i dobro organizovana CodeIgniter zajednica sa veoma posećenim forumima i blogovima gde se može jako brzo doći do informacija. Tako da ako želite da naučite CodeIgniter nema potrebe da se plašite, informacije koje su vam potrebne su lako dostupne. LINK.

Top 103 websites in Serbia using CodeIgniter.

Starovao je 28. februara 2006.

Stabilna verzija je 3.1.8. od 23. marta 2018.

https://www.codeigniter.com/

3. Zend

Zend Framework Zend Framework je:

• Baziran na PHP kodu

• Objektno orijentisan

• Koristi MVC arhitekturu

• Ima doprinos u open source kodu, New BSD License

• Kreiran za rad sa većim brojem baza podataka (MySQL, Oracle, IBM DB2, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, SQLite, MariaDB i Informix Dynamic Server)

Ovaj framework je postao vrlo atraktivan od verzije PHP5 kada se uključuje u bazične elemente objektne verzije PHP-a • Ima veliki zajednicu i veliki broj klasa, metoda i gotovog koda. LINK.

Top 1 websites in Serbia using Zend.

Startovao je 2. marta 2006.

Trenutno stabilna verzija je 3.0.0. od 28. juna 2016.

http://framework.zend.com/

4. CakePHP

Znate i sami kako kako se bira najbolji alat za rad u softverskim kućama: uzima se najbolji radi se sa onim sa čime trenutna ekipa zna da radi. Programski jezik se bira na osnovu skillseta trenutne ekipe a frejmvork na osnovu preferensi programera koji je prvi došao u firmu, zasukao rukave i udario kamen temeljac za projekat.U idealnom svetu, jezik bi se birao na osnovu istraživanja i prilagođenosti problemu, mada u tom istom svetu i kafa teče iz slavina a prodžekt menadžeri znaju programirati….

….svaki sledeći programer koji dođe u firmu samo nastavi tamo gde je prethodni stao, a ako ima sreće možda neće biti blokiran na društvenim mrežama od strane prvobitnog programera.

Projekat je već imao osnovu u CakePHP-u – doduše, u drugom proizvodu i imalo je smisla nastaviti na tome. Pre 6 godina nije postojao jasan pobednik u popularnosti među PHP developerima kao što su to sada Laravel i Symfony. Laravel je tek začet 2011-e, dok je CakePHP postojao još od 2005-e (sećam se jer sam te godine još plaćao wireless internet 120din za 100mega) i važio je za veoma siguran i stabilan izbor, što još uvek i jeste. Sa druge strane, CodeIgniter je bio u punom zamahu, ali svi znamo kako se to završilo – privremeno napušten i pauziran. LINK.

Top 17 websites in Serbia using CakePHP

Startovao je aprila 2005.

Trenutno je stabilna verzija 3.6.5. od 9. juna 2018.

http://cakephp.org/

5. Symfony

Symfony je PHP veb aplikacijski radni okvir.

Objavljen je 18. oktobra 2005. kao besplatni softver pdo MIT licencom.

Symfony je snažno ispirisan Spring okvirom.

Stabilna verzija je 4.1.1. od 25. juna 2018.

https://symfony.com/

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272