Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naučite Swift 3

Naučite Swift 3

Popust cena: 1100 rsd

6 programa za editovanje slika na Mac-u

Izgleda da Madonna nije bila u pravu kada je pevala da živimo u materijalnom svetu, jer se sve više prebacujemo u digitalni svet. Jedno područje u kojem je to evidentno je fotografija: digitalni fotoaparati su skoro u potpunosti zamenili tradicionalne filmske fotoaparate, digitalne slike sve više potiskuju štampane, a digitalna obrada i manipulacija slikama je zamenila tradicionalne metode obrade.

Danas ćemo vam predstaviti šest programa za Mac, koji su dizajnirani da vam pomognu u editovanju i manipulisanju vašim digitalnim slikama. Ovi programi veoma variraju po ceni, potrebnom nivou stručnosti, i mogućnostima

Znajte ovo: bez obzira da li želite samo da uklonite crvene oči bez hemijske olovke, ili da ubacite King Konga na rođendansku proslavu vašeg deteta, ne brinite, jer mi smo sve pokrili.

Adobe Photoshop CS3

Photoshop je najpoznatiji program za editovanje fotografija. U stvari, već je i samo ime programa postalo sinonim za editovanje i manipulisanje slikama. Ljudi koji vam kažu da "Google-ujete" ime ili mesto si isti oni koji će pogledati odličnu fotografiju i reći, "ona je  Photoshopovana".

Međutim, cena ovog vrhunskog alata je dovoljna da preplaši većinu korisnika.

Dobre strane:

 • Jedino ograničenje ovog programa je vaša mašta

Loše strane:

 • Skup je (govorimo o trocifrenom broju (u eurima)!)
 • Težak za savladavanje
 • Ima suviše toga što nije potrebno u svakodnevnoj upotrebi (Sigurni smo da ste barem u jednom trenutku u vašoj karijeri korisnika računara otvorili Photoshop i odmah ga zatvorili, preplašeni ogromnim brojem dugmadi i opcija)
 • Photoshop CS3 još nije potpuno kompatibilan sa Leopardom. Pogledajte njihovu zvaničnu izjavu  u vezi toga.

GIMP

GIMP (skraćenica od GNU Image Manipulation Program) se obično tretira kao ekvivalent Photoshopa otvorenog koda i to ne bez razloga. On poseduje iste napredne opcije za profesionalnu obradu slika (slojeve i kanale), zaokruženi paket alata za slikanje, i još mnogo toga. Na žalost, GIMP tim ne obezbeđuje "zvanične" Mac binarne fajlove. Ne brinite: izvanredna zajednica "Wilber loves Apple," koju čine samoproklamovani ljubitelji GIMP-a, je izgradila radnu verziju za Mac, uključujući i verziju za Leopard.

Dobre strane:

 • Besplatan je
 • Puno naprednih funkcija za profesionalnu upotrebu
 • Da li smo već rekli da je besplatan?
 • Otvorenog koda je

Loše strane:

 • Težak za savladavanje
 • Više funkcija nego što je potrebno prosečnom korisniku
 • Trebaćete da savladate nekoliko prepreka da biste mogli da ga koristite na Mac-u (potrebno vam je nekoliko različitih intalacionih paketa)

Seashore

Seashore je program za obradu slika otvorenog koda koji je izgrađen na osnovama GIMP-ove tehnologije za Mac OS X-ov Cocoa kostur. Programeri su dizajnirali Seashore tako da bude manje zastrašujući za korisnike. Za razliku od GIMP-a, on obezbeđuje samo osnovne alate za editovanje slika namenjene običnom korisniku (u prevodu: neprofesionalcu). On poseduje gradijente, teksture i umekšavanje za tekst i poteze četkica, a podržava i editovanje slojeva i alfa kanala.

Dobre strane:

 • Besplatan je
 • Otvorenog je koda
 • Dizajniran je specifično za Mac

Loše strane:

 • Nije ažuriran od 10. maja 2007. godine, što znači da možda neće biti podrške i unapređivanja u budućnosti.

Acorn

Acorn je jedan od novih momaka u susedstvu. Njegov cilj je da bude jeftin program za obradu slika namenjen običnim Mac korisnicima. U jednom intervjuu, Gus Mueller, mozak iza Acorn-a je rekao, "moja želja je da svako koga uplaši Photoshop ili Gimp pronađe utočište u Acorn-u." Ako tražite samo mogućnost da dodate tekst slikama, snimite ekrane i editujete ih, brzo i lako menjate veličinu slika, onda je Acorn za vas.

Dobre strane:

 • Jeftin je (samo 39.95 dolara)
 • Veoma je lak za korišćenje
 • Dizajniran je za Mac

Loše strane:

 • Fale mu neke funkcije Photoshopa, kao što je paleta sa četkicama i poseduje samo jednu alatku za crtanje, nema Bezier krivih

Pixelmator

Još jedan novalija, Pixelmator je mali Mac program za obradu slika prepun funkcija i mogućnosti. Na prvi pogled, Acorn i Pixelmator su veoma slični po ceni, funkcijama i korisnicima kojima su namenjeni. Međutim, kreatori i Acorn-a i Pixelmator-a vide neke fundamentalne razlike u dizajnu i implementaciji. Takođe se slažu u tome da su korisnici kojima su namenjeni ovi programi različite grupe korisnika: Pixelmator je više konkurent Photoshopu, dok je Acorn namenjen ljudima koji ne vole Photoshop zbog njegove složenosti i ogromnog broja opcija.

Da li Pixelmator stvarno može da bude konkurent Photoshopu? Po ceni svakako ne bismo rekli da može: samo 59 dolara. Međutim, Pixelmator poseduje alate za precizno kreiranje selekcija, alate za slikanje, alate za retuširanje, filtere i efekte, kao i podršku za više od 100 različitih formata fajlova. Dakle, odgovor je potvrdan...prvo ćemo dobro da proučimo Pixelmator pre nego što ispljunemo par stotina dolara za Photoshop.

Dobre strane:

 • Jeftin je
 • Ima puno naprednih funkcija i alata
 • Dizajniran je za Mac
 • Core Image Editor (koristi grafičku karticu Mac-a za obradu slika, što ubrzava rad programa)

Loše strane:

 • Hmm...

Adobe Photoshop Elements 6

Upravo ga isprativiši sa trake, Adobe je objavio izlazak Photoshop Elements-a 6 za Mac. Datum izdavanja će biti negde u drugoj polovini 2008. godine, a u program su mogli da gvirnu posetioci Macworld konferencije. Pošto svi znaju da aktuelni Photoshop Elements za Mac nema univerzalni binarni fajl, mi mislimo da je mudro da sačekamo i zadržimo naše mišljenje sve dok zvanično ne izađe najnovija verzija. Međutim, moramo da istaknemo da je Photoshop Elements već dugo vremena veoma zaintrigirao populaciju amaterskih fotografa. Cena kompletnog pakete ja 89.99 dolara i biće kompatibilan sa Leopardom.

Zaključak

Eto završili smo!. Kao i sa svim drugim listama, ni ova nije stopostotono kompletna, jer možda negde u etru pluta odličan program za obradu slika koji smo propustili da opišemo. Zato je sada vreme da se čuje i vaš glas. Recite nam u komentarima koji program vi koristite za obradu slika i otkrijte nam bilo koji dobar program koji smo izostavili.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272