Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

5 besplatnih operativnih sistema otvorenog koda koje biste trebali da isprobate

Za one koji vole  da eksperimentišu i probaju nova rešenja donosimo listu nekoliko egzotičnih i besplatnih  operativnih sistema.


1. RxDOS
  RxDOS je brzi  MS-DOS klon koji podržava velike disk drajvove, FAT32 drajvove i Windows 95/98  Long Filenames. Njegov izvorni kod je dostupan besplatno na  Sourceforge-u.
  Link

2. React OS
  ReactOS je besplatan, moderan operativni sistem zasnovan na  dizajnu Windows® XP/2003. Napisan je potpuno od nule i cilj mu je da prati  Windows arhitekturu dizajniranu od strane Microsoft-a. Ovo nije Linux zasnovani  sistem.
  Link

3.  OpenSolaris
  OpenSolaris je operativni sistem otvorenog koda, a projekat  je licenciran pod CDDL. Cilj projekta su inovacije, saradnja i ekstenzije  OpenSolaris tehnologije. OpenSolaris je besplatan, otvorenog je koda, i odličan  je za desktop računare, laptopove kao i centre podataka.
  Link

4. Darwin
  Darwin integriše  nekoliko tehnologija. Među najvažnijima su 4.4BSD-zasnovani servisi operativnog  sistema, I/O Kit, mogućnost rada u mreži i podrška za više integrisanih fajl  sistema. Programeri mogu da upotrebe Darwin za prenos UNIX/Linux programa i  kreiranje ekstenzija kernela.
  Link

5. Slackware
  Slackware Linux  je kompletan 32-bitni UNIX sistem. Trenutno je zasnovan na 2.6 Linux kernelu i GNU  C Library verziji 2.7 (libc6). Sadrži instalacioni program veoma jednostavan za  upotrebu i sistem paketa.
  Link


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272