Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

AutoCAD 2017 i AutoCAD LT 2017

AutoCAD 2017 i AutoCAD LT 2017

Architectural Desktop 2007

Architectural Desktop 2007

Bryce 6 - Šta je novo u najnovijoj verziji

Izašao je Bryce 6, nekada revolucionarni program za kreiranje 3D pejzaža, koji je u vreme kada se pojavio predstavljao pravu revoluciju. Uz pomoć njega mogli ste za veoma kratko vreme da kreirate realistične pejzaže koji su mogli da se mere sa rezultatima koje su davali mnogo moćniji i skuplji programi.

Najnovija verzija donosi podršku za korišćenje IBL (Image Based Lighting) i HDRI (High Dynamic Range Image). Ove funkcije omogućuju da se fotografije velikog dinamičkog raspona obmotaju oko scene i da se od njihovih svetlih i tamnih područja kreira realistična osvetljenost scene, čime se dobija mnogo prirodnije svetlo. Umesto jednosmernog 3D svetla dobijeno svetlo odgovarajućim intenzitetom dolazi sa svih strana.

Ali nije sve tako sjajno. Podrška za HDRI dolazi sa jednom ali velikom manom. Bryce podržava samo jedan format HDR slika, takozvani angular map, koji može trenutno da generiše samo jedan program, HDR Shop. Photoshop u zadnje dve verzije takođe podržava kreiranje HDR slika, pa je neverovatno da nije podržan HDR koje generiše ultrapopularni program kao što je Photoshop. Takođe postoji manjak parametara za podešavanje HDR slike. Postoje samo tri klizača pomoću kojih određujete kvalitet renderovanja, intenzitet osvetljenja i kontrast HDR slike. Zatim, zbog baga u programu, ne možete da menjate HDR-ove kako biste videli koji bolje izgleda u sceni jer dolazi do kratkotrajnog zastoja u radu programa. I pripremite se na dugotrajno renderovanje visoko kvalitetnih slika, ali to je sasvim normalno i ne predstavlja manu programa.

Novost je i da sada možete da importujete animirane figure i objekte iz Studija. Nema više napornog importovanja figura za svaki frejm animacije. Međutim, pošto funkcija za prenos tekstura iz Studija u Bryce ne funkcioniše kako treba, teksture ćete morati ručno da nameštate.

Treća velika novost je mogućnost upotrebe četkica u Terrain Editoru. Sa Bryceom dolazi oko šezdeset gotovih četkica. Takođe možete kao četkicu da upotrebite bilo koju sliku u formatu koji Bryce podržava. Ali slika mora da bude crno bela, tojest nisu podržane ni slike u sivim nijansama (greyscale), mada su je korisnici tražili.

Bryce 6, pored značajnih novina sadrži i nekoliko grešaka, koje su prilično iritirajuće, pogotovo zato što vam neke od njih onemogućavaju da izvedete stvari koje ste u prethodnim verzijama mogli.

Zato su predstavnici DAZ-a obećali da će do kraja godine izdati verziju 6.1 koja će biti besplatna za registrovane korisnike i koja će ispraviti greške koje korisnicima najviše smetaju. Takođe će najverovatnije biti i napretka u radu sa HDR slikama.

Sve u svemu možemo da kažemo da je Bryce ostao ono što je bio - jednostavan i prilično intuitivan program koji veštim korisnicima omogućava da dobiju izuzetne rezultate, koji se mnogo teže dobijaju u skupljim i profesionalnijim programima. Nadajmo se da će i sledeće verzije Bryce-a doneti ovako značajne novine kao i šesta verzija.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272