Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

CCleaner - besplatni program za optimizaciju i čišćenje sistema

CCleaner (Crap Cleaner) je besplatni programčić za optimizaciju i čišćenje vašeg sistema od svakakvog đubreta. On uklanja nekorišćene temporary fajlove sa vašeg sistema omogućujući Windowsu da radi brže, efikasnije i stabilnije i istovremeno oslobađa prostor na vašem hard disku. Takođe, ovaj program može da se pohvali velikom brzinom. Obično mu treba samo par sekundi da odradi posao.

CCleaner uklanja sledeće neželjene objekte:

  • Internet Explorer keš, History, kolačiće (Cookies), Index.dat.
  • Recycle Bin podatke, Temporary fajlove i Log fajlove.
  • Nedavno otvarane URL-ove i fajlove.
  • temp fajlove ostalih programa na sistemu i liste nedavno otvaranih fajlova (MRU-ove), uključujući Firefox, Opera, Media Player, eMule, Kazaa, Google Toolbar, Netscape, Office XP, Nero, Adobe Acrobat, WinRAR, WinAce, WinZip i tako dalje...

Pored toga, CCleaner može da se koristi i kao skener za Registry bazu podataka i može da uklanja nekorišćene i stare unose, uključujući ekstenzije fajlova, ActiveX kontrole, ClassIDove, ProgIDove, Uninstallere, deljene DLL-ove, fontove, Help fajlove, putanje ka programima, ikone, nevalidne prečice i još mnogo toga.

Interfejs i rad u programu

Kada otvorite CCleaner, dočekaće vas prozor sa oskudnim interfejsom. U samom vrhu prozora CCleanera nalaze se osnovne informacije o vašem računaru, kao što su operativni sistem koji koristite, procesor, količina RAM-a i grafička kartica.

Sa leve strane nalaze se četiri ikonice koje označavaju četiri područja sa podešavanajima.

Cleaner područje

Cleaner područje je izabrano u startu i sastoji se od dve kartice, Windows i Applications. U Windows kartici potvrdite polja kod onih delova Windowsa koje želite da očistite od nepotrebnih podataka. U Applications kartici potvrdite opcije kod onih programa koje želite da očistite. Kada ste završili sa biranjem opcija, kliknite na dugme Analyze ako pre čišćenja želite da saznate šta će biti izbrisano sa vašeg računara. Nakon izvršene analize, CCleaner će vam reći koliko MB podataka će biti izbrisano i prikazaće putanje do svih fajlova koji će biti izbrisani.

Sada slobodno možete da pritisnete dugme Run Cleaner. Samo čišćenje je na mom računaru trajalo 9,4 sekunde i uklonjeno je 174 MB smeća!

Issues područje

Issues područje služi za čišćenje Registry baze podataka, Start menija i Desktop prečica. Kao i kod Cleaner područja, samo potvrdite odgovarajuće opcije. Zatim kliknite na dugme Scan for Issues kako bi CCleaner izvršio analizu Registryja i utvrdio šta treba da se popravi. Nakon skeniranja, prikazaće se spisak unosa koji nisu validni. Potvrdite one unose koje želite da popravite, a zatim kliknite na dugme Fix selected issues.

Tools područje

Područje Tools sadrži dve korisne funkcije: deinstaliranje programa i uklanjanje programa iz Startup-a, to jest programa za koje ne želite da se pokreću prilikom podizanja Windowsa. Samo kliknite na program koji želite da deinstalirate, a zatim na dugme Uninstall.

Takođe, kod Startup-a selektujte stavke koje ne želite da se učitavaju prilkom podizanja sistema , a zatim kliknite na dugme Delete Entry.

Options područje

Područje Options sadrži opcije za podešavanje programa. Ove opcije nisu toliko važne pošto program savršeno radi i po standardnom podešavanju.

Zaključak

CCleaner je mali, jednostavan i brz program, a uz to je i besplatan. U stanju je da očisti vaš hard disk od gomile smeća za koje niste ni znali da postoji na vašem računaru. Dodatne opcije u vidu mogućnosti deinstaliranja programa i uklanjanja stavki iz Startupa predstavljaju samo još jedan plus za ovaj specijalizovani program za održavanje i optimizaciju vašeg računara.

Adresa: http://www.filehippo.com/download_ccleaner/

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Slobodan Putić
Imam problem sa iris tv go Mtsa posle čišćenja kompjutera. Naime kada CCleaner očisti kompjuter on očisti adresu za iris tv go i onda iris tv go to registruje da je promena uređaja jer posle čišćenja ccleanerom dobije novu adresu taj iris tv go. Kako to da namestim da mi CCleaner ne obriše adresu za iris tv go? Hvala vam puno na odgovoru. Slobodan Putić

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272