Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Da li skener otiska prsta otežava pronalaženje ukradenog laptopa?

Ovo je veoma dobro pitanje. Ako bi bio ukraden laptop koji ima skener otiska prsta, da li on može da se prati/pronađe pošto lopov ne bi bio u mogućnosti da se butuje u Windows (bez otiska prsta vlasnika) i stoga ne bi mogao da se poveže na Internet i pošalje trag komandnom centru Computrace-a?

Da ja imam dv6000t ovo ne bi bio problem. Ja stvarno želim da se zaštitim sa LoJack-om, jer mi se dopada ideja dodatne bezbednosti pomoću otiska prsta ali izgleda da kombinacija ova dva može da oteža otkrivanje notebooka naročito ako je lopov iščupao hard drajv izfrustriran što nije u mogućnosti da se butuje u Windows. Šta vi mislite?

Za početak, evo šta kaže Absolute Software, koji je vlasnik linije proizvoda Computrance/LoJack. Ovi komentari dolaze od Ben Haidri-ja, predsednika: Biometrička autentifikacija je važna bezbednosna mera koja pomaže u kontroli pristupa i autentifikacije u računaru i to je glavni strah lopova; to je isto kao da imate bravu na vratima. Može da pomogne da držite lopove dalje od kuće, ali ako oni stvarno žele da dobiju pristup “carstvu” i vrednim sadržajima unutar njega oni mogu da pobede autentifikaciju pomoću otiska prsta pomoću jednog od nekoliko sredstava koja uključuju: reinstaliranje operativnog sistema, butovanje na Linux, flešovanje BIOS-a, ili čak pomoću tako jednostavnih tehnika kao što je preopterećivanje biometričkog čitača pomoću svetlosnog izvora. Ako/kada se ovo desi, mašina će pozvati Absolute-ov Monitoring Center a mi ćemo raditi sa sudstvom da bismo pratili i locirali ukradeni uređaj. Isto tako, lopovi ponekad prebace hard drajv na drugi računar da bi izbegli rigorozne tehnike autentifikacije kao što su biometričke. U ovim slučajevima, naš agent će pratiti i otkriti drajv u njegovom novom računarskom okruženju.

Ako je sam lopov “poražen” i ne može da krekuje autentifikaciju, i stoga nije u mogućnosti da butuje u Windows on će verovatno pokušati da se oslobodi računara što je brže moguće tako što će ga prodati na ulici ili onlajn. Međutim, jednom će neko verovatni da zaobiđe biometričku funkciju i mašina će se logovati na Internet i “javiti” svoju lokaciju.

Kao kompanija fokusirana na bezbednost, Absolute Software je uvek podržavala odbranu u slojevima; i zbog toga ja mislim da je izlišno pitanje o izboru između biometričke zaštite i LoJack-a za laptopove pošto ove dve tehnologije mogu paralelno da se upotrebe vrlo efikasno. Biometrička bezbednost obezbeđuje jaču korisničku autentifikaciju a LoJack za laptopove vraća izgubljene ili ukradene računare nazad u ruke njihovih pravih vlasnika.

To je dug odgovor na dugo pitanje, zato hajde da rezimiramo. Krajnji odgovor je da, biometrije će sarađivati sa LoJack-om ali biometrija nije nepogrešiva, i može da bude poražena. To znači da ni LoJack nije nepogrešiv. Ja mislim da haker koji je dovoljno pametan da zaobiđe čitač otiska prstiju isto tako može da zaobiđe i LoJack sistem.

A to dovodi do onoga što je vama najvažnije: Da li ste više zabrinuti da ćete izgubiti hardver ili da ćete dati neautorizovan korisnički pristup podacima na njemu? Ako je odgovor hardver, sam LoJack je verovatno najbolji izbor. Ako je odgovor ono drugo, onda možete da birate između skenera otiska prsta ili komboa skenera i LoJack-a. Nije lak izbor, znam (ko ne bi želeo obe ove stvari?) ali možete da izaberete samo jedno od ponuđenih rešenja.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272