Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CCNP BCMSN - Zvanični udžbenik za polaganje ispita

CCNP BCMSN - Zvanični udžbenik za polaganje ispita

Popust cena: 2640 rsd

IPv6 mreža

IPv6 mreža

Popust cena: 1760 rsd

Deca i digitalni dom

Svako ko ima decu će vam reći da deca i lomljive stvari nikako ne idu zajedno. Međutim, ako živite u tzv. digitalnom domu, verovatno je pun opreme u kojoj su baš zgodno iskombinavani velika cena i izuzetna osetljivost na svaki dodir.

Kako onda da sprečite svoju voljenu decu da vaš novi LCD TV pretvore u tablu za pisanje ili da rastave daljinski upravljač na pojedinačne delove?

Rešenje je jasno – upotrebite zdrav razum. Iskoristite svoju prednost u visini i stavite daljinski upravljač van domašaja dece. Takođe, proverite da li su svi televizijski kablovi dobro skriveni ispod tepiha.

Ako imate neki stari daljinski upravljač, dajte ga detetu da se igra. Međutim, čak i najmanja deca brzo ovladaju tom “spravom” i shvate da se pritiskanjem dugmadi zvuk ili slika pojavljuju na drugom mestu. Zbog toga će započeti potragu za pravim daljinskim upravljačem pre nego što se vi osvestite.

Slično tome, dečica su mnogo više zainteresovana za telefon kojim se vi služite nego za šarenu muzičku kopiju koju ste vi kupili u uzaludnom pokušaju da ih zabavite. Ono što je najzabavnije je da deca uglavnom smatraju da su daljinski upravljač i telefon jedno isto, pa će koristiti vaš telefon da promene kanal ili će nešto brbljati u daljinski upravljač.

Kupovanje univerzalnog “daljinca” može da smanji rizik da će jedan od pet, koliko ih sada posedujete, biti skriven na nekom nezamislivom mestu baš kada vam zatreba. Međutim, imajte na umu da je sličnost dece sa odraslima samo iluzija. Deca mogu da izmisle skrovita mesta za male predmete, koja su izvan dosega nauke.

TV – najbolji drug izmrcvarenih roditelja

Postepeni nestanak VHS rekordera je indirektno umanjio mogućnost dešavanja jednog od najčešćih nesrećnih slučajeva u vašem domu. Njegov veliki “prorez” neće više pozivati svaku dostupnu stvar, od parčeta tosta do autića, da bude ugurana u njega.

Međutim, s obzirom na VHS kasete za decu koje su dostupne na svakom koraku možda ćete ipak želeti da zadržite VCR. Nema ničeg boljeg od crtanog filma što će smiriti malog “teroristu”, a malo je verovatno da će se žaliti da zvuk nije Dolby Digital DTS.

Čak i ako više nemete VCR, prekidači i dugmad mogu da budu isto tako primamljivi kao veliki prorez. Posebna poslastica za decu je da zvuk na vašem hi-fi uređaju odvrnu što je glasnije moguće. Ako ne želite da svojoj deci postavljate ograničenja, investirajte novac u orman za muzičke uređaje i kućni bioskop, koji ćete moći da zaključate. Staklo na prednjoj strani će omogućiti upotrebu daljinskog upravljača čak i kad je orman zatvoren.

Samo još jedno upozorenje: čak i kada zaštitite sve ove uređaje, deca će biti fascinirana vašim zvučnicima.

Na Internetu niko ne zna da ste dete

Deca, pogotovo dečaci, su od najranijeg doba fascinirani Internetom. Postoji nekoliko izuzetnih web sajtova za decu. Jedan od njih je www.bbc.co.uk/cbeebies, sa puno Flash igrica i aktivnosti. Bićete iznenađeni kako deca brzo ovladavaju korišćenjem miša.

Ako imate neki stari PC možete od njega da napravite Internet PC za vaše dete da se ne bi “petljalo” sa vašim računarom. Međutim, kako njegovo znanje bude raslo, moraćete sve više da budete strpljivi sa njegovom nepogrešivom sposobnošću da poziva dijaloge za koje niste ni znali da postoje.

Možda ćete ustanoviti da su deca u pronalaženju “jedinstvenih” oblasti na Internetu jednako dobra kao u sakrivanju malih predmeta. Zato morate biti sigurni da možete da postavite ograničenja kada, gde i koliko vremena mogu da provedu za računarom. Ni jedno dete neće stići u 21. vek bez poznavanja rada na računaru, ali morate biti spremni da svoje dete izbacite u park ako suviše vremena provodi ispred računara.

Dilbert

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272