Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photoshop CC knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC knjiga za digitalne fotografe

Digitalna fotografija - prevod drugog izdanja

Digitalna fotografija - prevod drugog izdanja

Deset odličnih saveta za fotografisanje hrane

Ako ste pravi gurman, verovatno volite i da fotografišete hranu. Zašto da ne?  

Fotografisanje hrane tako da ona izgleda kao da biste je tog trenutka slatko pojeli i nije toliko jednostavno kao što mislite. U ovom članku daćemo vam neke savete kako da napravite fantastične snimke hrane.  1. Pažljivo birajte hranu  

Nije važno koliko je supa ukusna, na fotografiji nikada neće biti toliko privlačna kao što su na primer, jagode sa šlagom. Prilikom fotografisanja birajte hranu koja je lepa na izgled, svetla, sjajna, sa interesantnom teksturom.  

2. Koristite prirodno svetlo  

Blicevi čine veoma loše stvari hrani, kao što su grozne sjajne fleke. Kada god možete, hranu fotografišite blizu prozora, sa velikim izvorom prirodnog svetla.  

3. Pripazite na ugao  

Eksperimentišite i snimajte hranu iz puno različitih uglova: od dole, od gore, sa strane, pomerajte se okolo, podižite se i spuštajte a okidač neka radi.  

4. Podesite dubinu polja  

Ako snimate iz nižeg ugla, gledate preko hrane, verovatno je bolje da podesite dubinu polja na što manje podešavanje. Na taj način hrana će biti u fokusu a pozadina će biti zamućena.  

5. Podesite ravnotežu beline  

Neki delovi hrane mogu da izgledaju potpuno drugačije ako ravnoteža beline nije podešena kako treba, u zavisnosti od uslova osvetljenja.  

6. Približite se hrani  

Fotografija hrane ima za cilj da bude privlačna i da ljudi požele da je tog momenta jedu. Približite se što je moguće više da biste dobili efekat kakav želite.  

7. Nemojte praviti gužvu  

Verovatno ne biste želeli na fotografiji ništa ružno niti nešto što odvlači pažnju. Želite samo sjajnu hranu. Promenite poziciju hrane tako da ništa drugo ne odvlači pažnju i videćete, mogu se čuda napraviti.  

8. Pazite da escajg bude besprekorno čist  

Naravno, ne želite da imate flekav ili prljav escajg na fotografiji. Ali da spomenemo i to za svaki slučaj.  

9. Dodajte malo stila  

Ako fotografišete hranu u restoranu ona je već dekorisana, ali ako to radite kod kuće, dodajte malo stila da to ne bude previše jednostavna fotografija. Možete da pregledate slike na internetu i možda dobijete neku ideju kako da to uradite.  

10. Ne mora to da bude gotov proizvod  

Na primer, jedna torta može da bude prelepa. Ali, zašto ne biste fotografisali ceo proces izrade jedne torte, a ne samo gotovu tortu? Počnite sa fotografisanjem sastojaka koje ćete upotrebiti za fil ili ukrašavanje torte. Ovo zaista mogu biti interesantne fotografije.  

Izvor: http://photocritic.org


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272