Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Popust cena: 2200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Digitalna fotografija - Kako da upotrebite konvergentne linije u fotografiji

Kada kadriraju pejzaž za fotografiju mnogi fotografi pokušavaju da uključe u fotografiju konvergentne linije, tojest linije koje se susreću na horizontu.

Linije daju veliki potencijal za kreiranje interesantnih fotografija. Dodajte mnogo linija koje se susreću u određenoj tački (ili prolate blizu jedne drugih) i imaćete još jedan alat koji će da vodi oči posmatrača u fotografiju.

Možda su najbolji primer (koji je prečesto već korišćen) konvergentnih linija železničke šine.

Postavite sebe na sredinu dve šine (ali prvo proverite da vam ne dolazi nešto sa leđa) i videćete kako šine postaju sve bliže jedna drugoj što više gledate u daljinu.

Uzmimo takav snimak i prirodna reakcija onih koji gledaju scenu je da pogledom prate dve linije u daljinu. Na neki način dve linije se ponašaju kao tunel koji vodi pogled posmatrača u određenom pravcu.

Isti efekat možete da postignete sa putevima, trotoarima, ogradama, stepenicama, električnim vodovima ili bilo kojim drugim linijama koje se paralelno gube u daljini ili se stapaju u određenoj tački.

Nekoliko saveta za upotrebu linija u fotografiji

1. Eksperimentišite sa pozicijom - klasični primer železničkih šina koji smo gore opisali nudi mnogo mogućnosti. Jedna mogućnost je da postavite šine u sam centar i simetrično u fotografiji.

Druga mogućnost je da se postavite pored jedne šine i pustite ih da idu dijagonalno kroz fotografiju iz donjeg ugla do suprotnog gornjeg ugla. Lepota u ovome je da ćete dobiti dinamičniji snimak. Simetrično i vertikalno postavljanje linija može da bude moćno ali dijagonalne linije bolje dočaravaju pokret.

Alternativno, ako se odmaknete od početaka linija dobićete još jednu perspektivu - kao što promena načina držanja fotoaparata može da vam da još jedno dijagonalno kadriranje linija.

2. Širokougaoni objektivi - Različiti objektivi mogu potpuno da promene efekat fotografije sa konvergentnimlinijama. Širokougaoni objektivi su posebno korisni - pogotovo kada se postavite između dve linije.

To će vam pomoći da kreirate utisak da je udaljenost između linija na početnoj tački veća nego što je u stvarnosti. Ovo preterivanje u širini linija može pozitivno da se odrazi na kvalitet fotografije.

3. Pozicioniranje konvergencije - Jedna stvar koju treba da imate u vidu  kada imate konvergentne linije u slici je da one uvlače pogled u fotografiju - ka tački u kojoj se spajaju - to postaje jedna od najvažnijih tačaka fotografije - tačka fokusiranja.

Dok komponujete snimak postavite sebi pitanje - gde se nalazi nejefektivnija pozicija za kadriranje?

Imajte na umu pravila kao što su Pravilo Trećina (već smo pisali o njemu) koje glasi da su zamišljene linije koje se seku na trećinama fotografije horizontalno i vertikalno ključne tačke za pozicioniranje tačaka interesovanja.

Takođe imajte na umu da ako se tačke konvergencije nalaze izvan snimka onda će i pogled posmatrača biti odveden izvan fotografije. To može da da za rezultat neurvnoteženu sliku punu tenzije. Sa druge strane, to može da poboljša snimak, ostavljajuči posmatrača da se pita o mestu na kojem se linije susreću.

4. Dodavanje intersovanja na mestu spajanja linija - Ponekad vredi poboljšati tačku u kojoj se spajaju linije (na primer, možete da sačekate da se voz pojavi na šinama u daljini - ili da postavite osobu na vrh stepeništa) - u drugim situacijama kompozicija fotografije će biti dovoljno jaka bez dodavanja ekstra subjekta.

Ako imate neke fotografije u kojima ste uspešno iskoristili naše savete, pošaljite nam linkove, rado bismo ih pogledali.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272