Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Aerial Photography and Videography Using Drones

Aerial Photography and Videography Using Drones

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Digitalna fotografija - Kako kvalitet svetla i veličina svetlosnog izvora utiču na kvalitet fotografije

Svetlost i kvalitet svetla predstavlja osnovu i suštinu svih odličnih fotografija. Veliki fotografi znaju kako da čitaju svetlo i manipulišu sa njim tako da služi njihovim fotografskim potrebama i ciljevima. Iako je manipulisanje svetlom izvan finansijskih i prostornih mogućnosti većine fotografa, poznavanje kvaliteta svetla može jako da vam pomogne u vašoj fotografiji. Kvalitet svetla je ključna razlika između odlične i prosečne fotografije. Danas ću kratko da govorim o kvalitetu svetla koji zavisi od veličine svetlsonog izvora.

Leva slika je bez softbox-a, a desna sa. Link.

Softbox za kreiranje mekog difuznog svetla.

Generalno gledano, veći svetlosni izvor u odnosu na subjekt fotografisanja će dati mekše, difuznije i kvalitetnij svetlo sa mekim senkama, mekim svetlim tonovima i malim kontrastom u odnosu na manji svetlosni izvor. Manji svetlosni izvor će dati tvrđe, kontrastnije svetlo koje daje oštro definisane senke, veći kontrast i velike površine svetlih tonova i odsjaja. Veličina u odnosu na subjekat je ključna u ovoj tvrdnji.

Mnogi će pomisliti da je po ovome sunce idelan svetlosni izvor pošto je tako veliko. Međutim, iako je fizički sunce veće od bilo kod drugog svetlosnog izvora, ono je veoma mali tačkasti izvor svetla u odnosu na subjekat. Sunce kreira veoma jake, tvrde i usmerene senke i veoma kontrasnte fotografije. Sa druge strane, oblačni dan daje veoma meko, ravnomerno svetlo sa difuznim senkama. Oblaci se ponašaju kao difuzeri i postaju jedan ogromni svetlosni izvor u odnosu  na subjekat fotografisanja. Ako vas je ikada fotografisao profesionalni fotograf u studiju, videli ste ovo u praksi. Najverovatnije su koristili velike kišobrane i soft boxove za kreiranje difuznog svetla i velikih svetlosnih izvora. Ovakva oprema im omogućava da kreiraju meko svetlo i senke koje nas toliko privlače u portretima.

Kako možete da primenite ovo znanje u vašoj fotografiji? Tražite velike svetlosne izvore kako biste dobili manji kontrast i slike sa mekim svetlom a koristite manje svetlosne izvore za fotografije u kojima želite da svetlo bude tvrdo i usmereno.
Meke, velike svetlosne izvore možete da vam pruži senka drveta, oblačno nebo, ili veliki prozor, ili sa poluspuštenim roletnama, ili sa svetlom koje ne upada direktno. Male svetlosne izvore daje blic i sunce.

Izađite napolje i probajte da primenite u praksi ovo što ste danas naučili. Fotografišite vaš subjekat na svetlom, direktnom suncu i ponovo pod oblačnim nebom. Zapamtite, meko svetlo nije uvek najbolje svetlo, ali ako znate kako da ga identifikujete i kada da ga koristite siguran sam da ćete vrlo brzo početi da pravite kvalitetnije fotografije.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272