Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Digitalna fotografija 2

Digitalna fotografija 2

Photographers at Work

Photographers at Work

Digitalna fotografija - Kompenzacija ekspozicije

Kompenzacija ekspozicije je funkcija fotoaparata koja vam omogućuje da korigujete ekspoziciju koju je izmerio svetlomer fotoaparata. Obično ovaj raspon podešavanja ide od +2 do -2 EV u 1/3 koracima.

Preciznije rečeno vi možete da podesite ekspoziciju koju je izmerio svetlomer tako što ćete reći fotoaparatu da dozvoli većoj količini svetlosti da uđe (pozitivna kompenzacija ekspozicije) ili da smanji količinu svetlosti koja će da uđe (negativna kompenzacija ekspozicije).

Tehnički gledano, vi možete da zapamtite izmerenu ekspoziciju, a onda se prebacite na Manual (ručni) režim rada i ručno je podesite, tojest korigujete.

U zavisnosti od toga kako vaš fotoaparat izvodi kompenzaciju ekspozicije (i režima snimanja koji ste izabrali), on može da podešava blendu dok brzinu zatvarača drži nepromenjenom, zatim može da podešava brzinu zatvarača dok blendu drži nepromenjenom, ili može da podešava i blendu i brzinu zatvarača. Na mom fotoaparatu, fotoaparat prvo koriguje blendu dok brzinu zatvarača ne menja. Kada više ne može da koriguje blendu, onda počinje da koriguje brzinu zatvarača.

Recimo da svetlomer izmeri brzinu zatvarača od 1/125 sekunde i blendu od F4.0.
Kada podesim fotoaparat na +1EV kompenzaciju ekspozicije, blenda se otvara za 1 f-stop (na F2.8), dok brzina zatvarača ostaje nepromenjena (1/125 sekundi). Dakle ja sam namerno podesio fotoaparat da preeksponira.

Kada podesim fotoaparat na -1EV kompenzaciju ekspozicije, fotoaparat zatvara blendu za 1 f-stop (na F5.6), dok zadržava brzinu zatvarača koja je prvobitno podešena (1/125 sekundi). Ovog puta ja sam namerno podesio fotoaparat da podeksponira.

Sigurno se pitate zašto bi bilo ko namerno hteo da preeksponira ili podeksponira fotografiju? Zato što postoje situacije kada svetlomer vašeg fotoaparata može da se prevari.

Na primer, uzmimo situaciju u kojoj fotografišete subjekat u sceni koja je puna svetla (plaža po sunčanom danu, ili scena gde je subjekat okružen snegom). U ovim situacijama, ako biste koristili merenje svetlosti koje uzima prosek u čitavoj sceni, vaš fotoaparat bi mogao da bude prevaren da izabere veliku brzinu zatvarača ili malu blendu (pod pretpostavkoma da je ISO vrednost nepromenjena), što će za rezultat da da subjekat koji je podeksponiran. Međutim, ako izaberete pozitivnu kompenzaciju ekspozicije, u sledećem snimku glavni subjekat će biti dobro eksponiran - mada će okolina biti preeksponirana.

Drugi primer je scena u kojoj je okolina previše tamna, a fotoaparat određuje ekspoziciju prema manjku svetlosti birajući malu brzinu zatvarača ili veliku blendu (pod pretpostavkom da je ISO nepromenjen), što će za rezultat dati preeksponiranje. Biranjem negativne kompenzacije ekspozicije vi ćete podeksponirati okolinu, ali će glavni subjekat biti dobro eksponiran.

To su samo dve od mnogo situacija u kojima biranje pozitivne ili negativne kompenzacije ekspozicije ima smisla. U stvari, mnogi fotografi koriste braketiranje ekspozicije kada snimaju važnu scenu kako bi osigurali da će bar jedan snimak biti dobro eksponiran.

Napomena: Braketiranje ekspozicije je funkcija fotoaparata koja vam omogućava da napravite seriju od tri fotografije sa jednim okidanjem, gde će prva fotografija koristiti izmerenu ekspoziciju, druga fotografija će koristiti pozitivnu kompenzaciju ekspozicije a treća fotografija će koristiti negativnu kompenzaciju ekspozicije.

Na priloženim slikama možete da vidite praktičan primer primene pozitivne kompenzacije ekspozicije.


Ekspozicija od 30 sekundi. LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272