Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Popust cena: 1740 rsd

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Digitalna fotografija - Ortonov efekat

Programi za obradu slika kao što su Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements, Gimp i Microsoft Digital Image Suite nude širok raspon alata koji mogu da se upotrebe za kreiranje prelepih fotografija. Mnogi od ovih alata i efekata vodi poreklo iz sveta filmske fotografije. Jedan od tih efekata je i Ortonov efekat.

Ortonov efekat je dobio ime po Michael Orton-u koji je prvi upotrebio ovu tehniku spajajuči dve fotografije, jednu u fokusu i drugu van fokusa. Freeman Patterson i Andre Gallant su takođe uspešno koristili ovu tehniku u svom radu.

Orton slika se tradicionalno radila pomoću filma gde je prva slika bila oštra i preeksponirana za dva stopa a druga slika je bila izvan fokusa i preeksponirana za jedan stop. Veoma je važno bilo da se koristite stativ za ovaj efekat kako bi se obezbedilo poklapanje dve slike. Nakon toga dve slike su spojene u jednu kako bi kreirale prelepi impresionistički efekat. Ovakvu primenu ove tehnike već smo davno prevazišli. Sa toliko mogućnosti u svetu digitalne fotografije mi sada možemo da dupliramo Ortonov efekat na više različitih načina.

Čistunci mogu da koriste istu tehniku koja se primenjivala i u filmskojh fotografiji, tojest da fotografišu dve slike koje su preeksponirane na isti način, a zatim u programu za obradu slika postave sliku van fokusa iznad slike u fokusu i izaberu Multiply za režim mešanja. Naravno, to znači da ćete uvek morati da napravite dva snimka scene koristeći stativ. Drugi metod je da upotrebite jednu jedinu sliku i slojeve kako biste ovaj efekat primenili na bilo koju sliku u vašoj kolekciji.

Ja ću koristiti Photoshop CS3 u ovoj lekciji ali isti koraci mogu da se primene i u starijim verzijama Photoshopa.

  1. Otvorite vašu sliku

 

  1. Duplirajte Background sloj (desnim tasterom miša kliknite na Background sloj i izaberite Duplicate komandu) i nazovite ga Sharp.
  2. Napravite još jedan duplikat Background sloja i nazovite ga Sharp Copy.

  1. Promenite režim mešanja (Blending) Sharp Copy sloja na Screen.
  2. Sa selektovanim slojem Sharp Copy, desnim tasterom miša kliknite na njega i izaberite komandu Merge Down.
  3. Desnim tasterom miša kliknite  na sloj Sharp i izaberite komandu Duplicate. Dajte ovom sloju ime Out of Focus.
  4. U liniji menija izaberite komandu Filter>Blur>Gaussian Blur.

 

  1. U zavisnosti od rezolucije fotografije na kojoj radite, količina primenjenog zamućenja će trebati da se menja. Koristite takvu vrednost zamućenja da oblici i dlaje budu vidljivi, ali ne i detalji. Za sliku veličine 6 megapiksela, vrednost od 15-16 će biti dosta.
  2. Promenite režim mešanja sloja Out Of Focus u Multiply.

Kada ste završili, možda ćete trebati da podesite neprovidnost Out of Focus sloja i/ili ćete trebati da primenite Levels (ili Curves) sloj podešavanja na Sharp sloj da biste poboljšali efekat.Takođe možete da podesite količinu zamućenja sloja koji je izvan fokusa, kao i svetloću i kontrast. Jednom rečju, primenite sva podešavanja koja su potrebna da bi fotografija bila najbolja što može da bude.Imajte na umu da ovaj efekat neće podjednako dobro raditi sa svim fotografijama, ali pošto radite digitalno neće vam biti problem da isprobate ovaj efekat na širokom dijapazonu vaših fotografija. Za još primera ovog efekta idite na Orton flickr.com grupu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272