Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1000 rsd

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1000 rsd

Digitalni fotoaparati - PowerShot S5IS

Canon-ova S-serija fotoaparata je od samog početka nudila moćne mogućnosti zumiranja i optičku stabilizaciju slike. Prvi model, S1 je bio primitivan i spor po današnjim standardima ali kada je tek izašao iz fabrike on je bio vrhunac svih superzum fotoaparata. Ovu tradiciju prati i najnoviji primerak u S-seriji, S5IS.

S5IS nudi senzor od 8 megapikela, objektiv sa 12x optičkim zumom i stabilizacijom slike, osetljivost do ISO1600 i LCD ekran varijabilnog ugla veličine 2.5 inča i visoke rezolucije. Takođe ima šinu za eksterni blic i VGA režim za snimanje video filmova.

Prethodna verzija S serije je bio S3IS koji je bio opremljen sa sporijim DIGIC II procesorom i imao je osetljivost od samo ISO 800. Mnoge zamerke su bile upućene ovoj seriji fotoaparata kada je Canon počeo da izbacuje S seriju fotoaparata sa DIGIC III procesorom. Čim su se pojavili fotoaparati opremljeni sa DIGIC III procesorima S3IS je pao u zaborav jer je bio spor i imao senzor od "samo" 6 megapiksela. S3IS je i sada dostupan onlajn po ceni od  300 dolara.

Nema sumnje da je Canon lansirao S5IS kako bi kompenzovao nedostatke S3IS fotoaparata. Pored funkcija koje smo gore spomenuli, S5IS poseduje Canon-ov vrhunski DIGIC III procesor; to je jedan od najbržih procesora među point and shoot modelima digitalnih fotoaparata. Svi fotoaparati opremljeni sa DIGIC III procesorom će biti brzi mada će ostale karakteristike varirati od jednog modela do drugog.

Naravno, zum, relativno kvalitetan objektiv (za point and shoot model) i rezolucija od 8 megapiksela imaju svoju cenu. S5IS nije nimalo jeftin i može da se kupi po ceni od  474 dolara.

Od vas zavisi da li želite da potrošite 500 dolara na point and shoot fotoaparat sa 12x zumom, senzorom od 8 megapiksela i performansama koje se približavaju SLR fotoaparatima. Međutim, ako možete da živite bez zuma, onda je bolje da kupite Pentax K100D. To je SLR digitalni fotoaparat sa rezolucijom od 6 megapiksela i optički stabilizovanim objektivom fokalne dužine od 18mm do 55mm, i sve to dobijate za samo 420 dolara.

S5IS ima fokalnu dužinu koja počinje od 36mm, što nije previše dobro, ali videli smo i gore varijante. Ako vam treba širi ugao, moraćete da pogledate druge modele fotoaparata.

Nismo naišli ni na kakve testove u kojima se direktno porede perfomanse i kvalitet fotografija koje snima S5IS i K100D.

Međutim, kao generalno pravilo važi da je brzina rada i kvalitet objektiva bilo kog SLR fotoaparata bolja od bilo kog point and shoot digitalnog fotoaparata. Takođe imajte na umu da većina digitalnih SLR-ova koristi LCD za podešavanje opcija snimanja i pregledanje već snimljenih fotografija a ne kao tražilo za kadriranje snimaka, kao što je to slučaj kod point and shoot fotoaparata.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272