Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

E-knjiga – specijalizovani hardver i programi za prenosive čitače

Postoji nekoliko generacija specijalizovanih čitača e-knjiga. Pogledajmo koji su to.  

Rocket eBook i nekoliko drugih čitača e-knjiga predstavljeni su 1998.godine, ali nisu postigli prihvatanje publike. Osnivanjem E Ink Corporation 1997. godine došlo je do razvoja elektronskog papira, tehnologije koja omogućava ekranu da reflektuje svetlo kao i običan papir bez potrebe da se koristi pozadinsko osvetljenje. Elektronski papir je prvi put upotrebljen u Sony Librie-u i Sony Readeru, a nakon toga upotrebljen je za Amazon Kindle, uređaj koji je nakon izdavanja, 2007. godine, rasprodat u roku od pet sati.  Rocket eBook

Od 2009. godine, razvijeni su novi modeli za e-knjige i proizvedena je nova generacija čitača e-knjiga. E-knjige tek treba da osvoje globalno tržište. U SAD-u, od septembra 2009. godine, model Amazon Kindle i Sony PRS-500 bili su dominantni čitači. Do marta 2010. godine, neki su objavili da se u Americi, Barnes & Noble Nook prodaje mnogo bolje nego Kindle.  


Sony PRS-500

27. januara 2010. godine, Apple Inc. je izdao multifunkcionalan uređaj pod nazivom iPad i objavio ugovore sa pet od šest najvećih izdavača koji će dozvoliti Apple-u da distribuira e-knjige. iPad uključuje ugrađene aplikacije za e-knjige pod nazivom iBooks i iBookstore. iPad, prvi komercijalno-profitabilan tablet je izdat 2011. godine sa izdanjem prvog tableta zasnovanog na Android platformi kao i LCD verzije Nook-a i Kindle-a. Za razliku od prethodnih specijalizovanih e-čitača, tableti su multifunkcionalni, imaju LCD ekrana i nepoverljiviji su za aplikacije čitača e-knjiga. Porastom upotrebe tablet računara opšte namene je omogućio i dalji rast popularnosti e-knjiga.  

U julu 2010. godine, knjižara Amazon.com objavila je da je prodaja e-knjiga za njihov Kindle, premašila prodaju klasičnih knjiga prvi put u drugom kvartalu 2010. godine, rekavši da su prodali 140 e-knjiga na svakih 100 klasičnih knjiga, uključujući i knjige za koje nemaju digitalno izdanje. Do januara 2011. godine, prodaja e-knjiga u Amazon knjižari je prevazišla prodaju klasičnih knjiga. Na američkom tržištu, prodaja klasičnih knjiga je i dalje mnogo veća od prodaje knjiga u tvrdom povezu i e-knjiga.  

Izvor – wikipedia.org


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272