Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

Fragmenatacija pažnje i rizici po zdravlje

U današnjem svetu informacija koje nadiru sa svih strana, veoam je teško posvetiti se jednoj aktivnosti, ili jednom poslu a da sve ostalo isključite iz svesti. E-mail, mobilni telefoni, programi za četovanje, i tako dalje, svi oni traže vašu pažnji i to često istovremeno. Postavlja se pitanje kako mi izlazimo na kraj sa ovom navalom na našu privatnost.

Lepo. Putem fragmentacije pažnje. U ovom članku govorićemo o podeljenoj pažnji, o njenim posledicama po našu psihu i po naše zdravlje.

Počećemo sa kratkim opisom situacije koju ste sigurno već proživeli, sa manjim ili većim varijacijama. Da li ste ikada istovremeno komunicirali sa više osoba, ili grupa osoba? To će se najčešće desiti dok pregledate e-mail poruke. Brzo ste napisali odgovor na jedno pismo i dok ga šaljete primećujete da je stigao odgovor na neko sasvim drugo pitanje od istog korisnika. Takođe ovakva situacija može da se javi u programima za četovanje, ili društvenim sajtovima, kao što je Facebook - i sve češće istvoremeno komunicirate sa više osoba.

Da li je ovakav način komunikacije stvarno efikasniji od razgovora licem u lice ili putem telefona? Da li je uopšte zdrav?

Pitanje e-mail korespondencije i zdravlja je ove nedelje veoma aktuelno, zahvaljujući veoma iscrpnom članku koji je publikovao Huffington Post a napisala ga je Linda Stone- Članak se zove Just Breathe: Building the Case for Email Apnea, na koji je javnosti skrenuo pažnju Robert Scoble.

Linda Stone, čije ime vam najverovatnije nije poznato, je bila direktor i u Apple-u i u Microsoft-u, i bila je osoba na koju se stopostotno mogao primeniti termin "kontinualna podeljena pažnja". Konitunalna podeljena pažnja definiše način na koji pokušavamo da obavljamo više zadataka istovremeno, ali na kraju se sve završi na tome da posvetimo samo fragment pažnje svakom projektu, razgovoru ili zadatku. Linda tvrdi da na ovaj način mi uradimo mnogo manje, uništavamo odnose sa ljudima, i na kraju postižemo upravo suprotno od onoga što smo želeli i zbog čega smo uopšte praktikovali kontinualnu podeljenu pažnju.

Njeno sve veće interesovanje za računarske navike dovele su do toga da se Linda Stone fokusirala na e-mail, jedan od najsveprisutnijih računarskih zadataka.

Nedavno je uhvatila sebe da uopšte ne diše dok proverava poštu, što ju je jako iznenadilo pošto je baš pre toga praktikovala vežbe disanja tokom meditacije. Nakon što je obratila pažnju na druge ljude i način na koji obrađuju e-mail poruke koje dobijaju, shvatila je da je to problem velikog broja ljudi. Na osnovu svojih posmatranja ona je izmislila novu reč da bi označila ovaj fenomen: e-mail apnea.

Veoma je moguće da e-mail nije jedina računarska aktivnost koja dovodi do poremećaja disanja. Kao što je Scoble rekao, Twitterovanje ili blogovanje takođe mogu da dovedu do ovakvih problema.

Moderni računarski svet je otvorio slavine informacija, a mi sada treba da naučimo kako da zauzdamo ovu lavinu i ostanemo nepovređeni. Kao da nije dovoljno to što smo preplavljeni podacima sa kojima ne znamo šta da radimo, sada još treba da obraćamo pažnju i na to kako dišemo dok to radimo.

Iako nije govorio o zdravstvenim rizicima fragmentirane pažnje, Merlin Mann je nedavno na Macworld '08 govorio na temu "Living With Data: Attention Sinks and Time Burglars". Između ostalog on je rekao da ne samo što fragmentiramo pažnju, već mi veoma često ne postavljamo nikakve barijere i granice drugim ljudima, dozvoljavajući im da upadaju u naš svet, još više fragmentirajući našu pažnju.

Da li i vi osećate pritisak na vašu pažnju, ili možda imate zdravstvene problme vezane za e-mail i rad na računaru?

Recite nam u komentarima!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272