Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

Istina o programima za brisanje

Poznati su pod različitim imenima: programi za brisanje istorije, eliminatori  tragova, čistači privatnosti, Internet brisači. Ali, bez obzira kako se zvali, njihova namena je da izbrišu sve dokaze vaše “Internet indiskrecije”. Najvažnije pitanje je koliko su oni dobri i da li ostavljaju neke tragove iza sebe?

Ovi programi, koje ćemo u nastavku teksta zvati brisači istorije, tvrde da brišu sve tragove koji ukazuju na to gde ste bili na Internetu i kojim sadržajima ste pristupali. Ovi programi se tipično i prilično agresivno reklamiraju ljudima koji su slučajno ili namerno pristupili nečemu čemu nisu smeli ili trebali da pristupe.

To može da bude tinejdžerka koja je posećivala pornografske sajtove i koja se boji da će njeni roditelji otkriti šta je radila. Ili radnik kojem se pojavila nemoralna pop-up reklama dok je obavljao istraživanje za posao. To može da bude i onlajn pedofil koji se boji da će policija na neki način da dobije pristup njegoovom računaru i otkrije dokaze o njegovom “hobiju”, ili zabrinuti onlajn bankar koji se boji da će neko provaliti njehovu lozinku ili broj kreditne kartice koji su skladišteni na računaru.

Istina je da ovi alati obezbeđuju veoma ograničenu zaštitu protiv bilo koga ko hoće da sazna šta vi to radite na Internetu. Oni mogu da zaustave nekog ko ne razume kako Internet i mreže rade, ali za onog ko zna kako Internet i mreže rade, oni ne nude skoro nikakvu zaštitu. Sledi karatk opis onoga što ovi alati mogu i onoga što ne mogu da urade.

Šta mogu da urade

Ono što većina ovih programa radi je da uđu u vaš sistem i obrišu sve očigledne stvari koje običan korisnik može da vidi. Osnovna premisa je da ako vi ne možete da nađete gde ste bili, onda to neće moći ni drugi.

Većina ovih brisača istorije će uraditi sledeće:

 • Izbrisati istoriju vašeg web preetraživača
 • Ukloniti privremene (temporary) fajlove iz vašeg Internet keša
 • Ukloniti padajuće i samokompletirajuće unose iz linije adrese vašeg web pretraživača
 • Izbrisati sve vaše Internet kolačiće (cookie-je)
 • Isprazniti Recycle bin
 • Izbrisati privremene (temporary) fajlove
 • Izbrisati nedavno pregledane fajlove
 • Izbrisati istoriju i privremene fajlove  multimedijalnih programa (kao što je Windows Media Player)

Ovo su tipične stvari koje ovi alati mogu da urade. Kao što ćete videti, ovo je samo mali deo “tragova” koje vi ostavljate na Internetu.

Šta mnogi programi ne mogu da urade

Jedna od najvećih mana većine ovih alata je da oni jednostavno izbrišu fajlove ili unose registra sa host računara. Ali, brisanje fajlova nije dovoljno. Osim ako brisač istorije bezbedno ne izbriše sadržaj fajla i prepiše dati sadržaj (obično nekoliko puta), podaci su uglavnom i dalje dostupni.

Fajlovi se nalaze na vašem hard drajvu na različitim lokacijama. Da bi se sistemu olakšalo da nađe ova fajlove, potoji takozvani “table of contents” (tabela sadržaja) gde su ovi fajlovi izlistani. Kada se ovi fajlovi izbrišu, u stvari se briše referenca ka ovim fajlovima iz liste fajlova i ukazivač ka ovim fajlovima. Stvarni sadržaj fajla je i dalje netaknut. Samo prepisivanjem ovih podataka vi možete stvarno da izbrišete sadržaj fajla.

Treba vam dokaz? Evo jedno malog testa koji možete i sami da uradite (možete da ga izvedete samo na Windowsu, ali siguran sam da postoji i besplatna Mac OS X i Linux verzia ovogo programa). Pratite sledeće korake:

 1. Preuzmite ili Restoration ili FreeUndelete
 2. Instalirajte program na vaš računar
 3. Upotrebite program da biste skeniurali vaš c: drajv
 4. Buljite u sve “izbrisane fajlove koji se još nalaze na vašem računaru

Međutim, neki od boljih brisača istorije koji postojena tržištu će bezbedno izbrisati vaše fajlove, tako da ovo ne važi za njih. Ali, pazite da kada brišete fajlove da oni bubu bezbedno izbrisani.

Ako tražite besplatni program koji će bezbedno izbrisati vaše fajlove ili redovno skenirati vaše izbrisane fajlove, ja vam preporučujem da koristite Eraser. Ja sam u prošlosti imao mnogo uspeha sa njim.

Šta nijedan od ovih programa ne može da uradi

Kada neko instalira i koristi program, ono što oni misle da kupuju je sigurnost. Oni misle da ako budu koristili ovaj program, niko neće moći da utvrdi gde su bili na Internetu. Tužna istina je da je sve to laž! I, postoji nekoliko stvari koje mogu da vas spreče da temeljno očistite vaš računar. Sledi opis nekoliko tragova koje ostavljate za sobom a na koje ovi programi ne mogu nikako da utiču:

Ne možete da izbrišete ono čemu ne možete da pristupite

Većinu kancelarijskih računara održava IT odeljenje. Pošto je IT odeljenje tehnički bolje potkovano od prosečnog korisnika, oni će želeti da zaključaju određene aspekte radnih stanica. To može da uključuje sposobnost da brišete fajlove i menjate podešavanja. Postoji mogućnost da IT administrator ukloni sposobnost za brisanje Internet fajlova ili da omogući njihovo skladištenje negde na vašem računaru.

Isto važi i za kućna računare. ako su računar podesili vaši roditelji a vi nemate administrativni pristup sistemu, onda će brisači istorije često biti potpuno neefikasni.

Generalno, vi se nalazite na milost i nemilost administratora vaših računara.

Proksiji mogu da skladište vaše Internet sajtove

Mnoge kompanije koriste proksi servere kako bi povećali brzinu otvaranja internet sajtova i informacija i kako bi nadgledali internet aktivnost. ako ste pristupali informacijama kojima niste trebali, onda je već kasno da ih izbrišete pošto je ta informacija najverovatniej već snimljena. Nije bitno koliko temeljno ste očistili vaš računar, izveštaj o vašem surfovanju je već snimljen.

Ruteri mogu da snime vaše Internet posete

Relativno je jednostavno podesiti čak i jednostavni kućni ruter da prenosi sve mrežne aktivnosti na sistem koji služi za nadgledanje i zapisivanje svega. Neki od njih su čak besplatno dostupni. Pošto celokupan Internet saobraćaj mora da prođe kroz ove uređaje, nemoguće je koristiti ih i istovremeno zaštititi vaše informacije od drugih.

DNS serveri mogu da snime vaše adrese

DNS serveri se koriste za konvertovanje vaših web sajt adresa u lokacije koje mreža može da razume. Većina ovih servera kešira upite i zahteve kako bi mogli kasnije da se koriste i kako bi se uštedelo vreme. Ali, oni takođe mogu da se koriste da se odredi šta posećuje neko na Internetu.

Vaš ISP može da prati vaša Internet putovanja

Ja znam da većina Internet provajdera nudi roditeljima mogućnost da dobijaju jednom mesečno (ili češće) kompletnu listu svih web sajtova koji su posećivani sa njihove internet konekcije. To je stvarno dobar način da utvrdite šta se tačno dešava na vašem računaru, čak i ako neko pokušava da sakrije svoje tragove.

Web sajtovi mogu da snimaju odakle dolazite i čemu ste pristupali

Neverovatno je šta sve vlasnik web sajta može da otkrije pregledajući vaše web logove. Neke od stvari koje webmaster može da prati su:

 • vaša IP adresa
 • grad u kojem se nalazite
 • web sajt sa kojeg ste došli
 • Koliko četo posećujete web sajt
 • Kuda ste otišli kada ste napustili sajt
 • vaš operativni sistem
 • vaš web pretraživač
 • vaš internet provajder
 • jezičko podešavanje vašeg računara

To znači da ako ste posećivali “nevaljali” web sajt, postoje velike šanse da postoji o tome zapis na serveru webmastera.

Zaključak

Po mom mišljenju, ovi programi vam samo oduzimaju dragoceno vreme, a njihova kupovina predstavlja čisto bacanje novca. Većina kreatora ovih programa koristi taktiku zastraživanja kako bi ubedili naivne pojedince da kupe njihov program. Ovi programi nude lažni osećaj sigurnosti i ne nude ni delić privatnosti koju bi trebalo da obezbeđuju.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272