Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kako postati programer 2.0

Kako postati programer 2.0

Konkurentno i distribuirano programiranje

Konkurentno i distribuirano programiranje

KAKO DA - Operativni sistem baziran na AJAX-u

Pregleda (30 dana / ukupno): 6 / 2050

Dakle, koji je sledeći operativni sistem? Linspire priprema novi operativni sistem koji će biti baziran na Linux-u i koji će koristiti AJAX kao interfejs za sve svoje aplikacije i dokumente. Vrednost ajaxOS-a se ogleda u tome da je taj operativni sistem prilagođen AJAX-u, tako da će svaki kompatibilni fajl biti prepoznat od strane AJAX aplikacija. Dvostrukim klikom na bilo koji poznati tip fajla će biti pokrenuta odgovarajuća AJAX aplikacija za editovanje tog fajla, tj. dokumenta. Sve ovo je već dostupno i to znači da bilo koji pretraživač koji podržava AJAX takođe može da podrži i ove aplikacije.

Ono što ovaj operativni sistem čini jedinstvenim je to što Linespire takođe pruža online prostor za skladištenje, nazvan “ormarić”, u kome se fajlovi mogu smestiti, tako da korisnik može da radi na svojim fajlovima ili da sluša MP3 muziku sa bilo kog uređaja koji poseduje pretraživač. Ta usluga eliminiše potrebu za istovremenim nošenjem i podataka i aplikacija, gde god da krenete. AjaxOS trenutno razvija Linspire-ova filijala AJAX 13, čije je sedište u San Dijegu u Kaliforniji. Direktori filijale AJAX 13 smatraju da postoji veliki broj mogućnosti za ajaxOS na svetskom tržištu.

Predsednik AJAX-a 13, Jan Schwarz je izjavio sledeće za Internetnews.com: “Najbolji primer je obrazovanje, budući da će deca imati pristup svojim projektima i radovima vezanim za nastavu, kao i to da će im biti omogućena stalna primena u učionici i kod kuće.

Dodao je i sledeće: “Poslovni ljudi koji su u stalnom pokretu mogu imati puno koristi od ovoga, budući da neće morati da brinu o sinhronizaciji svojih kancelarijskih dokumenata i prezentacija. Takođe neće morati da brinu o prenosu bitnih podataka sa jednih na druge uređaje dok su u pokretu.” Čelnici AJAX-a 13 tvrde da će fajlovi biti zaštićeni od grešaka i virusa, pošto će biti uskladišteni na udaljenim lokacijama. Kako su aplikacije bazirane na Web-u i uskladištene na udaljenim lokacijama, neće biti dodatnih troškova i aplikacije će uvek biti osvežavane. AJAX 13 ne planira da iznova stvara bilo koju već postojeću AJAX aplikaciju. Na primer, Google-ov Gmail je baziran na AJAX-u, tako da je to podrazumevani e-mail klijent za ajaxOS.

Dok ajaxOS radi na modifikovanoj verziji Linspire-ovog operativnog sistema baziranog na Linux-u, API-i su već dostupni, tako da AJAX programer može da koristi osnovnu tehnologiju pri razvoju novih aplikacija.

Linspire već poseduje određene aplikacije bazirane na AJAX-u, uključujući AjaxWrite, program za obradu teksta, i AjaxSketch, program za obradu slika, tj. grafike.

Linspire očekuje da će moći da objavi novi ajaxOS nakon nekoliko narednih nedelja.

Operativni sistem prilagođen AJAX-u

AjaxOS predstavlja operativni sistem koji je potpuno prilagođen AJAX-u. Združivanjem web baziranih aplikacija sa Linspire-om, ajaxOS prepoznaje svaki kompatibilni fajl (doc, svg, odf, txt, xls, i drugo) i pokreće najnoviji AJAX softver iz Firefox pretraživača.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272