Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Power Point 2007 Korak po korak

Power Point 2007 Korak po korak

Office 2003 kao od šale

Office 2003 kao od šale

KAKO DA – AutoCorrect, Word

Ovom alatkom možete automatski ispravljati sve vaše greške koje najčešće činite tokom unosa teksta.

Verovatno ste već, koristeći Word primetili da se ukucavanjem teksta događaju i ispravke vaših grešaka. Najverovatnije ste se susreli sa ispravkom veznika „i” u srpskom jeziku, koji je Word ispravio i veliko „I” jer “pretpostavlja” da se radi o engleskoj zamenici „I” (engl. „ja”), koja se piše velikim slovom. Ova ispravka i mnoge druge ispravke pravopisnih grešaka su deo Word-ove alatke AutoCorrect. Da bi videli koje se greške u kucanju ispravljaju pozovite meni Tools > AutoCorrect i dobićete dijalog prozor AutoCorrect. Pređite na karticu Replace i u samoj sredini dijalog prozora videćete sa jedne strane listu reči i izraza pogrešno napisanih , i sa druge strane, te iste reči i fraze kakve će biti ispravljene.

Jedna od dobrih karakteristika ovog alata je ta, da i vi možete dodati svoje greške koje najčešće pravite, tj. njihove ispravke. Da bi ova alatka uopšte proveravala tekst koji pišete proverite da li je potvrđen okvir za potvrdu „Replace as you type”. Najbolji način da dodate listi nove grešeke je kada kontrolišete sopstveni dokument, kada možete da uočite najfrekventnije grešeke. Kada uočite neku, pozovite prethodni dijalog prozor i u polje „Replace” unesite pogrešno napisanu reč, a u polje „With” pravilno napisanu tu istu reč. Na kraju vam ostaje samo da potvrdite unos pritiskom na dugme „Add”.

„AutoCorrect” dijalog prozor i kartica „Replace” ima još tri bitne opcije, polja za potvrdu:

• „Correct two initial capitals” - alatka koja sprečava slučajan unos dva velika slova na početku rečenice.
• „Capitalize first letter of sentences” - brine se da prvo slovo rečenice uvek bude napisano velikim slovom.
• „Correct accidental usage of caps lock” - opcija koja ispravlja greške koje nastaju slučajnim pritiskom na taster-prekidač „Caps Lock” i taster „Shift”.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Suzana Stojavić
Poštovani, bavim se redigovanjem tekstova, na dnevnom nivou po dvadesetak. Zanima me da li postoji mogućnost da na brz i jednostavan način ispravim greške u tekstu? Reč je o greškama, najčešće kada je u pitanju veliko slovo, bilo da je reč o imenu, prezimenu, nazivu grada, države i tako dalje. Naporno mi je da uvek koristim replace, pa me zanima postoji li način da se te ispravke izvrše, recimo jednim klikom, nekim programom ili nekakvim podešavanjem? :) Srdačan pozdrav, Suzana

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272