Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Vista Ispit 70-620

Windows Vista Ispit 70-620

ECDL 5.0 / Modul 1 - Osnove informacionih i komunikacionih tehnologija

ECDL 5.0 / Modul 1 - Osnove informacionih i komunikacionih tehnologija

KAKO DA – brze popravke

Vratite vreme
Ako se računar neobično ponaša, upotrebite System Restore da biste Windows vratili u neko prethodno, normalno stanje. Izaberite Start-Programs (All Programs u Windowsu XP)-Accessories-System Tools-System Restore, pritisnite Restore my computer to an earlier time-Next i sledite uputstva koja će se pojaviti.

Mere predostrožnosti
Obavezno napravite snimak sistema pre nego što počnete da ga podešavate. Otvorite System Restore na način opisan u prethodnom savetu, izaberite Create a Restore Point, pritisnite Next i sledite uputstva. Dodatni savet: Ručno snimanje stanja nije potrebno kada instalirate softver, nadogradnje ili upravljačke programe, jer Windows automatski snima stanje sistema.

Prilagodite obnavljanje
Da biste odredili na kojim će diskovima System Restore pratiti promene i koliko će prostora biti odvojeno za rezervne kopije, pritisnite desnim tasterom miša My Computer i izaberite Properties. Pritisnite System Restore, izaberite disk, pritisnite Settings i podesite snimanje stanja.

Zadavanje veličine prostora koji System Restore koristi za čuvanje rezervnih kopija neznatno je drugačije u Windowsu Me. Desnim tasterom miša pritisnite My Computer, izaberite Properties-Performance-File System i u odrednici Hard Disk povucite klizač 'System Restore disk space use' do veličine po izboru.
Dodatni savet: Na kartici Troubleshooting okvira za dijalog System Restore pritisnite Disable System Restore da biste isključili snimanje stanja.

Rešenje potražite u režimu Safe
Ako nešto zaustavi Windows u poslu ili prouzrokuje njegov nestabilan rad, pokrenite računar ponovo i pritisnite taster F8 pre nego što se Windows učita (možda ćete taster morati da pritisnete nekoliko puta da biste pogodili trenutak kada će sistem reagovati). Otvoriće se meni Advanced Options. Pomoću tastera sa strelicama izaberite Safe Mode i pritisnite Enter da biste učitali Windows s minimalnim skupom upravljačkih programa. Uz malo sreće moći ćete da poništite sve izmene koje su prouzrokovale problem, a zatim pokrenite računar ponovo i sačekajte da se Windows normalno učita.

Oslonite se na bazu Registry
Ako u režimu Safe ne rešite problem, uđite u meni Advanced Options na način opisan u prethodnom savetu, ali ovoga puta izaberite Last Known Good Configuration i pritisnite Enter. Tako ćete aktivirati Windows s verzijom baze Registry iz poslednjeg uspešnog podizanja sistema. Tom prilikom ne gubite datoteke, čak ni one koje su izazvale problem.

Kopirajte poruke o greškama
Kada vam Windows saopšti da je nešto krenulo u pogrešnom smeru, trebalo bi da sačuvate poruku o grešci i da je pošaljete službi tehničke podrške, ili da je pokažete stručnjaku za računare iz susedstva. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl-C da biste poruku kopirali na Cliboard, otvorite novu poruku e-pošte i unesite adresu primaoca, pritisnite kombinaciju Ctrl-V kako biste uneli kopirani tekst i zatim pošaljite poruku.

Slika s porukom o grešci
Ako tekst poruke o grešci nije dovoljan za pojašnjenje problema, pritisnite Alt-Print Screen (oznaka drugog tastera u ovoj kombinaciji je na nekim tastaturama skraćena) da biste slikali okvir s porukom o grešci. Ubacite sliku u aplikaciju za e-poštu (ako ona podržava grafiku) ili u program za obradu teksta. Snimak okvira s porukom možete prebaciti i u Windowsov uslužni program za obradu slika Paint; otvorite ga i izaberite Edit- Paste. Snimite sliku u formatu .bmp, .jpg ili bilo kom drugom formatu koji možete poslati kao prilog e-poruci službi tehničke podrške.

Pronađite pomoć u Googleovim grupama
Da biste pomoć potražili na Mreži, unesite celu poruku o grešci ili jedan njen deo u polje za unošenje ključnih reči na lokaciji pretraživača Google. Ako vam to ne pomogne da pronađete rešenje ili ispravku, pritisnite jezičak Groups na strani s rezultatima i pojaviće se prozor s arhiviranim diskusijama, od kojih se neke možda odnose i na vaš problem.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272