Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CCNP BCMSN - Zvanični udžbenik za polaganje ispita

CCNP BCMSN - Zvanični udžbenik za polaganje ispita

Popust cena: 2640 rsd

Cisco Tehnologije

Cisco Tehnologije

Popust cena: 1540 rsd

KAKO DA brzo i lako menjate mrežna podešavanja

 

Ako koristite vaš laptop na više lokacija onda možda već znate kako je teško stalno menjati mrežna podešavanja. Na primer, možda koristite računar kod kuće, u kancelariji, a možda čak i u lokalnom sajber kafeu. Svaki put kada odete na novo mesto susrešćete se sa drugačijom konfiguracijom mreže kojoj morate da se prilagodite.

Posle izvesnog vremena to će vam postati veoma zamorno, pogotovo ako svaki put treba ručno da podesite IP (Internet Protocol) adresu da biste pristupili Internet konekciji. Definitivno ćete imati problema ako se nađete na mestu na kojem konekcija ne koristi DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) koji automatski dodeljuje dinamičke IP adrese vašem PC računaru.

Prebacivanje se u takvom slučaju obavlja ručno, kako biste mogli da koristite Internet na oba mesta. Možda već i sami znate kako je dosadno i naporno prebacivati se sa jednog mrežnog podešavanja na drugo?

Net Profiles je odličan mali program koji vam omogućuje da kreirate profile za različita mrežna podešavanja i konektujete se preko njih bez potrebe da ručno menjate podešavanja. Ova aplikacija postaje izuzetno korisna ako često morate da koristite različite mreže.

Kreiranje mrežnih profila za različite mreže koje koristite je prilično lako u Net Profiles-u. Da biste kreirali novi profil kliknite na New Profile dugme i unesite podešavanja mreže.

Kreiranje profila treba da se obavi samo jednom, a vi možete da kreirate onoliko profila koliko želite. Kada ste kreirali vaše profile, aktiviranje i korišćenje profila je mnogo jednostavnije. Kada se nađete u određenoj mreži, pokrenite aplikaciju Net Profiles i kliknite desnim tasterom miša na mrežu na koju želite da se konektujete. U kontekstnom meniju izaberite komandu Activate Profile i vaš mrežni profil će biti aktiviran.

Ovaj mali program vam obezbeđuje izuzetnu fleksibilnost i prilagodljivost u različitim uslovima rada. On je posebno koristan za laptop korisnike. Međutim, funkcionalnost ovog programa se tu ne završava. Hajde da pogledamo ostale funkcije i mogućnosti Net Profiles-a.

Automatski konfigurišite podešavanja Proxy Servera

Ako vas mreža u kojoj radite prisiljava da koristite proksi servere da biste pristupili Internetu (što se obično dešava u kancelarijama) moraćete da konfigurišete svaku aplikaciju posebno da koristi određeni proksi server i da promenite podešavanja kada se konektujete na drugu mrežu. Pomoću Net Profiles-a vi možete lako da konfigurišete određeni profil da koristi proksi servere.

Kada to jednom uradite sve vaše aplikacije će prolaziti kroz proksi server bez ikakvih problema i bez potrebe da konfigurišete svaku aplikaciju posebno.

Mapirajte mrežne drajvove za izabrani profil

Obično su mrežni drajvovi dostupni za upotrebu na mestima sa kojih možete da pristupite deljenim fajlovima i resursima, ali njihovo mapiranje na vašem računaru može da uspori vaš računar, pošto Windows Explorer proverava prisutnost mapiranih drajvova svaki put kada se učita.

Vi možete da sepcifikujete mrežne drajvove koje želite da mapirate samo za specifične profile, tako da ti drajvovi budu mapirani samo kada učitate određeni profil.

Selektujte standardni štampač za profil

Vi takođe možete da izaberete standardni štampač za svaki profil. Na primer, ako imate štampač u kancelariji i štampač kod kuće, vi ne morate stalno da menjate standardni štampač kada promenite mrežu.

Pokrećite programe kada promenite mrežu

Ako želite da pokrenete određenu aplikaciju kada aktivirate određeni profil, vi to lako možete da uradite pomoću Net Profiles-a. Na primer, možda želite da učitate vašeg daunlod menadžera ili vaš torrent program čim se vratite kući, kako biste nastavili prekinuto preuzimanje Pomoću Net Profiles-a to se veoma lako možete podesiti.

Promenite podešavanja prikaza

Ovo je odlična opcija kada koristite isti laptop za kuću i za kanceraliju. Ja obično koristim pozadinu u obliku fotografija kod kuće a na poslu koristim čisto plavu boju. Svaki put kada idem u kancelariju (ili kod klijenta) ja menjam pozadinu. Net Profiles vam omogućuje da podesite rezoluciju ekrana, kvalitet i broj boja i pozadinu posebno za svaki profil.
To znači da ne morate ručno da menjate ove parametre kada menjate mreže.

Upravljanje bežičnim konekcijama

Ako svuda koristite bežičnu konekciju jednostavno dodajte Wireless SSID profilu i Net Profiles će automatski da ga detektuje i konektuje se na njega kao na primarnu mrežu kada je dostupan.

Net Profiles radi samo na Windows XP i Windows Vista zasnovanim računarima sa instaliranim Microsoft .Net 2.0. Vi možete da daunlodujete .Net okruženje ovde.

Zaključak

Kao što vidite, ovo je mnogo funkcija za jednu ovako malu ali moćnu aplikaciju. Ako ste mislili da će vam ovaj program omogućiti samo da menjate mreže prevarili ste se. On poseduje još mnogo funkcija koje vam omogućuju da automatizujete rad u mreži pomoću samo jednog klika sa mišem.

Posebno preporučujem ovaj program korisnicima laptopa koji stalno menjaju mreže dok su u pokretu. Čak i ako koristite DHCP vi lako možete da promenite mnogo toga pored vašeg mrežnog profila.

Ovo je još jedan izvanredan besplatni program koji je bolji od većine svojih komercijalnih konkurenata. Aplikacije otvorenog koda su čudo!

Adresa: Net Profiles

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272