Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

THE ART OF PHOTOGRAPHY, 2ND EDITION

THE ART OF PHOTOGRAPHY, 2ND EDITION

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

KAKO DA fotografišete hranu - 1. deo

Svi smo mi čuli užasne priče o tome šta sve fotografi rade kako bi hrana izgledala dobro. Horor priče o stilistima hrane sa kantama masti za poliranje cipela koji premazuju sirovu ćurku kako bi izgledala pečena. Gomile krompir pirea koje se sjaje na kupama sladoleda prekrivene motornim uljem koje liči na čokoladu.

Srećom, malo je onih među nama koji znaju da izvedu ovakve monstruoznosti sa hranom. Mi smo samo obični ljudi, koji žele da restoranska hrana izgleda na fotografijama onako kako miriše. Treba uložiti malo vremena i truda kako bi hrana bila fotogenična, ali je sve to lako ako znate kako. Slede saveti koji će vam pomoći da snimite vrhunske fotografije hrane.

1: Scena

Izaberite scenu koja ističe, ali ne ometa vašu hranu. Izaberite jednostavnu prostu pozadinu ili stolnjak.
Koristite tanjire koji su u kontrastu ili u harmonji sa hranom, ali ne one koji su iste boje.
Pre nego što počnete da snimate, postarajte se da ne bude nikakve gužve u pozadini scene koju snimate (zalutali ljudi, srebrno posuđe, ili bilo šta drugo). Upotreba veće blende radi zamućenja pozadine može da pomogne.

2. Svetlo

Koristite prirodno svetlo kad god možete. Idealno mesto je pored velikog prozora, sa belim zavesama koje raspršuju direktno svetlo.

Ako ne možete da dobijere prirodno svetlo, nemojte ni slučajno da koristite blic. Blic fotografija je suviše gruba za delikatnu teksturu hrane. Blic će da izbledi sve detalje i kreiraće ružne svetle mrlje.

3: Ravnoteža boja

Naučite da kontrolišete ravnotežu boja. Pogotovo u situacijama u kojima nije dostupnp prirodno svetlo, vaše fotografije mogu da dobiju žutu ili plavu nijansu zbog koje će hrana da izgleda užasno. Koristite podešavanje ravnoteže beline na fotoaparatu, ili kasnije digitalno podesite boju.

4. Ne pomerajte se

Budite mirni dok snimate. U slabo osvetljenim scenama kao što su restorani i kuhinje, dugačke ekspozicije će registrovati svako pomeranje fotoaparata i zamutiti slike. Koristite stativ kad god to možete. Ako ga nemate, probajte da stabilizujete fotoaparat na čaši ili na naslonu stolice.

5: Snimite puno fotografija

Fotografišite mnogo. Krećite se oko hrane i vidite koji ugao izgleda najbolje: Na primer, probajte da snimite hranu u njenom nivou, a zatim od gore kako biste uhvatili geometriju prezentacije.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272