Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photographers at Work

Photographers at Work

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

KAKO DA fotografišete na direktnom suncu

                     Fotografija: code poet

Zima je već nastupila i sve je manje sunčanih dana. Ali to nas ne sprečava da se polako pripremamo za proleće obliveno sunčanim zracima i fotografisanje ljudi, dece i prirode. Međutim, lepota sunčanih dana donosi jedan problem za svakog fotografa koji stremi kvalitetnim snimcima - a to je fotografisanje na otvorenom pod direktnim suncem.

Snimanje na direktnom suncu može da proizvede fotografije koje imaju preveliki kontrast, oduvane svetle tonove, refleksiju svetla u objektivu i boje koje su previše jake. Takođe ako fotografišete portrete treba da se izborite sa subjektima koji žmirkaju na jakom suncu.

Dakle, šta fotograf može da uradi povodom toga?

Evo nekoliko brzih i jednostavnih saveta za borbu sa problemima vezanim za fotografisanje na otvorenom:

1. Pomerite se u senku

Neke subjekte (ili sebe) ćete moći da pomerite u senku. Ovo je posebno važno kada fotografišete portrete, jer ljude uvek možete da pomerite na drugu lokaciju. Ponekad su najbolja najjednostavnija rešenja.

2. Napravite sopstvenu senku

Ako vaš subjekt ne može da se pomeri (na primer, pravite makro fotografiju cveta) napravite sopstvenu senku. Ili upotrebite senku nekod drugog objekta (na primer možete da upotrebite kišobran, ili veliko parče kartona da biste blokirali sunce).

3. Upotrebite blic

Većina od nas je učila da sunce treba da bude iza nas kada fotografišemo kako bi subjekat bio dobro osvetljen. Fotografisanje sa suncem koje vam bije u oči može da dovede do refleksije svetla u objektivu ili da dovede do toga da je subjekt suviše taman. Ali i ovde postoji spas u obliku upotrebe blica koji vam omogućuje da uklonite senke koje se skupljaju usled jakog kontrasta.

4. Upotrebite reflektor

Drugi način da se eliminišu senke nastale od jakog sunca je pomoću reflektora. Reflektori odbijaju svetlo od lica subjekta i omogućuju vam da snimate sa suncem koje vam bije u oči - isto kao kada koristite blic.

5. Promenite perspektivu

Ponekad pomeranje subjekta nije moguće - ali pomeranje oko njega može da vam da sasvim drugačiju sliku subjekta. Vi možete da se pomerite na drugu stranu subjekta, možete da ga fotografišete od gore, ili možete da se spustite skroz na zemlju i fotografišete ga od dole. Na taj način promenićete ugao pod kojim padaju sunčevi zraci na subjekat i dobićete njegovu sasvim drugačiju predstavu.

6. Upotrebite zaštitnu kapicu za objektiv

Smeta vam refleksija svetla u objektivu? Ako je vaš fotoaparat kupljen zajedno sa zaštitnom kapicom - izvadite je i upotrebite je. Ako je nemate - stvarno nije teško napraviti je od kartonske kutije - ili upotrebite sopstvenu šaku kao zaštitu od sunca. Samo se postarajte da vaša šaka i kapica ne upadaju u vidno polje objektiva fotoaparata.

7. Upotrebite filtere

Ponekad filteri mogu da budu od izuzetne koristi kada fotografišete na jakom suncu. Ja stalno nosim sa sobom polarizacioni ili (ND) filter. Polarizacioni filter će vam omogućiti da smanjite količinu svetla koje upada u objektiv, tako da ćete moći da koristite sporije brzine zatvarača i manju blendu, ako vam je bitno da imate veću kontrolu nad parametrima snimanja. Polarizacioni filter ima dodatni bonus u tome što vam omogućuje da imate određenu kotnrolu nad bojama - pogotovo ako imate plavo nebo u fotografijama.

8. Igrajte se sa podešavanjem ravnoteže beline

Mnogi digitalni fotoaparati imaju mogućnost da biraju različita podešavanja ravnoteže beline. Iako vi možete da podesite ravnotežu beline tokom obrade (pogotovo ako snimate u RAW formatu) eksperimentisanje sa ravnotežom beline može da se isplati. Ja uvek fotografišem u RAW formatu a ravnotežu beline podešavam naknadno na računaru - ali neki moji prijatelji to rešavaju na licu mesta.

9. Merenje svetla

Direktno sunce otežava precizno merenje količine svetla u sceni. Ja u ovakvoj situaciji obično biram spot merenje svetlosti na mom DSLR fotoaparatu i merim svetlo na glavnom subjektu scene koju fotografišem (tačka fokusiranja). Alternativno možete da izaberete područje srednjih tonova za merenje ako želite da skoro sve bude dobro eksponirano. Proverite vaše snimke odmah nakon snimanja da biste utvrdili da li treba da promenite podešavanja (ako imate histogram na fotoaparatu upotrebite ga) a ako imate vremena napravite nekoliko snimaka sa merenjem svetlosti u različitim delovima scene kako biste kasnije mogli da izaberete najbolji snimak.

10. Birajte doba dana za fotografisanje

Većina nas nema vremena da sedi ceo dan i čeka savršeno svetlo - ali ako vi imate vremena, imajte na umu da doba dana može da ima presudan uticaj na kvalitet fotografije. Zora i sumrak su posebno dobra doba dana za snimanje pošto je direkcija i boja svetla upotrebljivija od svetla koje imate u podne.

11. Fotografišite siluete

Izreka "Ako ne možete da ih pobedite vi im se pridružite" može ovde sasvim dobro da se primeni. Ako vam jako sunce izaziva glavobolju - zašto ga ne biste iskoristili i pretvorili vaše subjekte u siluete na svetloj pozadini? Da biste dobili ovakve snimke merite svetlo na svetloj pozadini a ne na subjektu. Tako ćete dobiti fotografije u kojima je pozadina dobeo eksponirana a subjekti su skroz tamni.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272