Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

KAKO DA instalirate Slackware 12.0

Slackware 12.0 je nedavno ugledao svetlo dana i kao što je izjavio Patrick Volkerding (programer Slackware-a) to je nadgradnja koju mora da ima svaki korisnik Slackware-a. Ako se pitate zašto, to je zato što je ovo prvo izdanje koje je zasnovano na 2.6 Linux kernelu. U ovom članku ukratko ćemo vas provesti kroz proces instalacije slackware-a 12.0.

Ostala poboljšanja Slackware-a 12.0:

 • Linux kernel 2.6.21.5
 • KDE 3.5.7
 • Xfce 4.4.1
 • HAL podrška
 • SCSI i ATA RAID volume podrška
 • SATA podrška
 • Softverski RAID
 • LVM
 • Šifrovani fajl sistemi
 • i još mnogo toga.

Sa ove adrese preuzmite kopiju Slackware-a, snimite je na prazan CD i ubacite disk u optički drajv vašeg računara. Butujte sa CD-a.

Zatim, ako ne koristite US tastaturu možete da selektujete neku drugu mapu tastature ako pritisnete taster 1 ili samo pritisnite Enter da biste ostavili razmeštaj tastature kao što jeste.

Sada, ukucajte root za login.

Ja sam upotrebio cfdisk da bih od Linuxa napravio particiju koja se butuje i zamenio ga sa jednim od prethodno formatiranih hard drajvova. Evo kako:

Pre svega treba da znate kako da upotrebite cfdisk:

 • strelice prema gore/dole vam omogućavaju da pretražujete kroz particije/slobodni prostor
 • strelice u levo/desno vam omogućavaju da pretražujete kroz postojeće funkcije
 • taster Enter izvršava funkciju kada je selektovana

Sada, ako imate preostalih particija na hard drajvu, selektujte ih (jednu po jednu) i sa strelicom u levo selektujte funkciju “delete”. Vaš hard drajv je sada prazan (nema particija) tako da sada možete da započnete proces particionisanja:

Kreirajte particiju zamene (swap particiju)

 1. Selektujte New.
 2. Selektujte Primary.
 3. Pomoću Backspace tastera izbrišite postojeću veličinu (koja prikazuje ukupnu veličinu vašeg hard diska) i ukucajte novu veličinu koja bi trebala da bude duplo veća od RAM-a vaše mašine.
 4. Potražite Type, pritisnite Enter dva puta i podesite vrednost na 82 (što je standardna vrednost tako da sve što treba da uradite je da ponovo pritisnete Enter).

Kreirajte root particiju

 1. Selektujte Free space pomoću strelice prema dole.
 2. Selektujte New.
 3. Selektujte Primary.
 4. Ostavite veličinu kao što jeste ili ako ne želite da distribuirate sav preostali prostor za server, možete da ukucate novu veličinu (minimum 5GB).
 5. Selektujte Bootable.

Sada su kreirane swap particija (particija zamene) i root particija. Sa strelicom u levo potražite Write funkciju, pritisnite Enter, ukucajte yes da biste upisali sve promene na disku. Selektujte Quit a zatim ukucajte Setup da biste pokrenuli čarobnjaka za instalaciju.

Main Menu je isti kao i uvek, prva opcija je HELP, gde ćete otkriti neke korisne informacije o procesu instalacije ako je ovo prvi put da instalirate Slackware. KEYMAP vam omogućava da mapirate tastaturu ako to niste uradili kada je butovan CD/DVD.

Ako ste mapirali tastaturu, idite direktno na ADDSWAP odeljak tako da možete da izaberete i aktivirate SWAP particiju (dobro je ako je aktivirate pre nego što počnete da instalirate pakete jer će se pokretati mnogo brže).

Zatim ćete trebati da izaberete ciljnu particiju hard drajva na koju želite da instalirate sistem, a nakon toga treba da selektujete fajl sistem koji ćete upotrebiti za specifikovani uređaj.

Zatim treba da selektujete medij sa kojeg želite da instalirate Slackware (CD-ROM, HARDDRIVE, FTP). U našem slučaju, prva opcija je ona koja je nama potrebna, zato samo pritisnite Enter a na sledećem ekranu selektujte Auto i instaler će potražiti i detektovati Slackware CD.

Doći ćete do ekrana za biranje paketa, gde možete da selektujete koje pakete želite da instalirate na sistem.

Standardna selekcija je odlična za početnika, zato pritisnite Enter a u sledećem koraku selektujte opciju Full da biste sve instalirali.

Instalacija paketa će početi i trajaće neko vreme (oko 15-20 minuta, u zavisnosti od specifikacija računara).

Kada se završi instalacija paketa bićete upitani da li želite da kreirate USB Linux boot stick; ja sam odlučio da preskočim ovaj deo.

Zatim možete da konfigurišete modem (ako ga imate). A u sledećem koraku možete da instalirate LILO bootloader. Pritisnite Enter na Default opciji koja se predlaže za početnike.

Izaberite Frame buffer konzolu. Standardno podešavanje je dobro.

Unesite dodatne parametre kernela (samo ako znate šta radite). Ako ne, pritisnite Enter.

LILO destinacija bi trebala da bude na MBR (standardna opcija).

Konfigurišite miš a zatim selektujte Yes da biste učitali gpm program u vreme butovanja. Gpm vam omogućava da kopirate/pejstujete tekst na virtuelnim konzolama pomoću miša.

Da li biste želeli da konfigurišete mrežu? Pritisnite Enter.

Zatim unesite hostname, ime domena i selektujte vrstu konekcije koju imate da biste se povezali na Internet.

Ja imam DHCP (standardna opcija). Ako izaberete DHCP, bićete upitani za hostname a ako ga nemate samo pritisnite Enter.

Potvrdite DHCP podešavanja.

Selektujte koji proces da se startuje u vreme butovanja (ako ne znate koji proces da uklonite ili da selektujete samo pritisnite Enter).

Zatim možete da isprobate neke fontove, da podesite hardverski sat, da selektujete vremensku zonu, izaberete root (sistem administrator) lozinku i podesite standardno desktop okruženje.

Čestitamo! Instalacija je sada završena, izađite iz podešavanja i ponovo butujte mašinu pomoću CTRL+ALT+DEL kombinacije tastera.

Izvadite CD iz optičkog drajva i butujte sa hard drajva. Videćete LILO bootloader, pritisnite Enter da biste butovali sistem. Kada se završi proces butovanja, treba da se ulogujete a zatim da ukucate startx da biste ušli u desktop okruženje koje ste izabrali u procesu instalacije. Uživajte u novom Slackware sistemu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272