Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Operativni sistemi: principi unutrašnje organizacije i dizajna prevod 9. izdanja

Operativni sistemi: principi unutrašnje organizacije i dizajna prevod 9. izdanja

Operativni sistemi

Operativni sistemi

KAKO DA instalirate Ubuntu sa Windowsa u 3 koraka bez upotrebe CD-a

Ne mogu da prestanem da mislim na dane kada ako ste želeli da instalirate Linux distribuciju na računar, trebali ste da prođete kroz komplikovano reparticionisanje hard drajva, rezanje imidža distribucije na CD (ili nekoliko CD-ova – u to vreme nisu postojali DVD-ovi) i konačno, morali ste tačno da znate šta i kako da uradite sa novo kreiranim CD-ovima.

Sa prilično sreće dobili biste ste polufunkcionišući operativni sistem na mašini kojem su bile potrebne brojne ispravke, podešavanja i druge slične stvari da bi dobro radio. A da ne govorim o tome da radi tačno ono što vi želite da radi … samo da radi.

Danas, instaliranje Linux operativnog sistema na računar nije ni približno tako težak zadatak zato što postoje mnoge alatke koje to rade bez potrebe da majstorišete sa particijama hard diska i može slobodno da vas baš briga šta se dešava ispod haube. Uskoro ćemo stići do tačke kada ćemo moći da instaliramo Linux unutar Windows operativnog sistema tako što ćemo upotrebiti izvorni Windows izvršni fajl.

Jedan od takvih programa je Wubi (Windows zasnovani Ubuntu Installer), koji sam ja izabrao da vam predstavim pre početka ovog članka.

Stvar koja će vas sigurno očarati nije to što će Wubi instalirati Ubuntu (u svim njegovim ukusima: Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, UbuntuStudio) na sistem bez potrebe da obavite gomilu groznih zadataka pre nego što konačno budete spremni da ga pokrenete, već to što neće uticati na fajl sistem na bilo koji način. Kao što možete da pročitate na FAQ stranici Wubi-ja, “Wubi dodaje unos u Windows boot meni koji omogućava pokretanje Linuxa. Ubuntu se instalira unutar fajla u Windows fajl sistemu ( c:\wubi\disks\system.virtual.disk ), a ovaj fajl Linux vidi kao pravi hard disk”.

Dakle, vidite, ništa se ne menja u Windows operativnom sistemu i skoro da ne postoji ništa u vezi sa njim. Pomoću tri neverovatna koraka, svako – čak i ljudi koji nikada nisu videli Linux operativni sistem – može da instalira Ubuntu na svoj računar.

Evo šta treba da uradite:

  1. Daunlodujte Wubi OVDE;
  2. Pokrenite Wubi iz Windowsa kao što biste bilo koji drugi običan Windows program;
  3. Selektujte lozinku koja će biti upotrebljena dok instalirate Ubuntu i kliknite na Install.

I gotovo, imate brzu Linux distribuciju koja dobro izgleda i laka je za upotrebu, a koja je pokrenuta pored Windowsa u dual boot okruženju.

Jedina stvar o kojoj stvarno treba da mislite kada počinjete da instalirate Ubuntu pomoću Wubi-ja je da odlučite koliko bi velika trebala da bude instalacija. Iz onoga što sam ja do sada naučio, 10 GB prostora bi bilo više nego dovoljno za bilo šta što poželite da uradite. Ali ako mislite da vam je potrebno više i imate potreban prostor možete da mu date oko 20 GB da biste se uverili da će sve ići glatko kao što želite.

Međutim imajte na umu sledeće: za razliku od upotrebe plaćenog programa, kada koristite Wubi (koji je besplatan) ne postoje garancije, zato Wubi pokrenite na sopstveni rizik. Međutim, bez obzira na upozorenja koja stižu od kreatora programa, ja nikada nisam čuo za slučaj da su stvari krenule loše.

Šta još reći? Uživajte u Ubuntu-u.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• stevan terecki
nemam primedbi na sve 64 bit ali nema od 32 bit a obicno je sve u formatu od 32/64 bit-a .

• Happy linux mint user
Kazes kod wubi-a nepostoje garancije u odnosu na placeni sistem. Voleo bih da znam gde si ti video placeni Ubuntu? Linuxi su besplatni.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272