Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ECDL 5.O - Obrada teksta - Word 2007

ECDL 5.O - Obrada teksta - Word 2007

Kao od šale - Word 2010

Kao od šale - Word 2010

KAKO DA izaberete program za stono izdavaštvo

Pošto su programi za stono izdavaštvo postali pristupačniji za svakodnevnog korisnika računara, sve više ljudi ih koristi kod kuće za kreiranje visoko kvalitetnih štampanih dokumenata. U ovom članku pokušaću da vam pomognem da izaberete program za stono izdavaštvo, ali kao prvo trebate da procenite vaše potrebe, spremnost za učenje, vaš budžet i opremu koju posedujete.

 1. Procenite vaše potrebe koje su vezane za stono izdavaštvo. Najvažnije pitanje koje sebi treba da postavite je “Šta ja želim da radim pomoću programa za stono izdavaštvo?”. Program za stono izdavaštvo koji vam odgovara zavisiće od ovog odgovora.

  - Ako tražite program za stono izdavaštvo koji možete da upotrebite vi i vaša porodica, za kreiranje jednostavnih dokumenata kao što su posteri, čestitke, i vizit kartice, onda predlažem da nabavite The Print Shop Deluxe 21.

  - Program za procesiranje reči kao što je Microsoft Word takođe može da bude dobar izbor. Postoje knjige koje vam mogu pomoći da koristite Word kao program za stono izdavaštvo, kao što je Advanced Microsoft Word 2003 Desktop Publishing, autora Joanne Arford i Judy Burnside. Stvarno je neverovatno šta sve možete da uradite sa običnim procesorima reči.

  - Ako imate malu firmu i treba vam nešto jednostavno ali ipak profesionalno, Microsoft Publisher je dobar izbor.

  - Ako tražite neki jako moćan program za stono izdavaštvo radi kreiranja dokumenata profesionalnog izgleda, Adobe InDesign CS2 je program za vas. Možete bukvalno da uradite svoro sve pomoću ovog programa.
 2. Odlučite koliko ste spremni da učite nove stvari. Možete lako da se ubacite i počnete odmah da koristite programe kao što je Print Shop Deluxe i Microsoft Word. Ako izaberete Microsoft Publisher kao vaš program za stono izdavaštvo, trebaće vam nekoliko dana da upoznate i osećate se prijatno koristeći ovaj program pre nego što budete spremni da kreirate dokumente za posao. Ako izaberete Adobe InDesign CS2 kao vaš program za stono izdavaštvo, onda budite spremni da potrošite dosta vremena na učenje ovog visoko profesionalnog programa. Ovo nije program koji možete jednostavno da otvorite i lako koristite za kreiranje dokumenata. Prvo ćete morati da naučite kako program radi.
 3. Odlučite koliko želite da potrošite novca na program za stono izdavaštvo. Postoji širok raspon cena za programe za stono izdavaštvo. Ako već imate program za procesiranje reči, onda nećete imati dodatne izdatke, što je veliki plus. Print Shop Deluxe će vas koštati oko 50 dolara a starije verzije će biti čak i jeftinije. Microsoft Publisher će vas koštati oko 140 dolara, što je dobra ponuda za male firme. Adobe InDesign CS2 košta oko 600 dolara. Ovo možda izgleda kao puno novca, ali ćete zato dobiti savršeno formatirane dokumente.
 4. Pre nego što izaberete program za stono izdavaštvo uverite se da će on raditi na vašem računaru. Porazgovarajte sa trgovcem ili pročitajte uputstva na kutiji proizvoda tako da znate da vaš računar odgovara barem minimalnim zahtevima programa. Ako izaberete program za stono izdavaštvo koji traži previše od vašeg računara, računar će biti veoma usporen ili možda čak neće moći ni da pokrene program.

Biranje programa za stono izdavaštvo koji odgovara vašim potrebama, mogućnostima za učenje, budžetu i računarskim zahtevima će obezbediti da budete zadovoljni sa novim programom. Sada možete da počnete da kreirate sopstvene nove dokumente.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272