Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Vista Kao od šale

Windows Vista Kao od šale

Mastering CoreOS

Mastering CoreOS

KAKO DA izađete na kraj sa računarskim greškama

 

Svi smo stotinama puta prošli kroz probleme izazvane greškama u radu programa i operativnih sistema. Znaćete da ste naleteli na ovakvu grešku kada postanete izuzetno nervozni a srce vam za trenutak stane jer se na ekranu pojavio tekst "fatal error", ili "illegal error". Ko je taj ko je odlučio da se ove poruke zovu "fatal (fatalan)" ili "illegal (ilegalan?)". Da li će neko da umre? Da li će možda računar da crkne zato što ste ga uključili? Neki korisnici se toliko uplaše ovih poruka da jedino što u panici mogu da smisle je da isključe računar i pozovu tehničku podršku, i ako se oni pojave i reše problem (i obično ga masno naplate) to ih još više učvrsti u verovanju da se radilo o teško rešivom i veoma opasnom problemu.

Postoji preko 20,000 različitih poruka o računarskim greškama na Windows sistemu, i apsolutno je nemoguće da čak i stručnjaci znaju šta svaka od njih znači.

Na kraju krajeva šta može da znači poruka o grešci koja ovako glasi: "Cannot delete tmp164_5.tmp: There is not enough free disk space." Ova poruka nema nikakvog smisla. U ovom slučaju mašina vam kaže da treba da izbrišete fajlove, a kada vi krenete da to uradite računar vam ne dozvoljava. Hmmm! Vrlo interesantna situacija!

A šta mislite o poruci: "The program has performed an illegal operation and will be shut down; if the problem persists, contact the program vendor." Ne mogu ni da izbrojim koliko puta su me poznanici zvali zbog ove poruke. Ova poruka je odlična za testiranje neiskusnog korisnika. "Da li da kontaktiraju proizvođača ili prodavca programa kao što poruka nalaže? Ako ste se ozbiljno zapitali šta da radite onda odgovor treba da bude "Ne." Na ovaj način nikada nećete dobiti odgovor od proizvođača niti od prodavca. U stvari, slanje izveštaja o grešci prodavcu programa je isto kao da šaljete listu želja Deda Mrazu na Severni pol.

Pa šta onda možete da uradite?

Istina je da se većina ovih problema može rešiti jednostavnim restartovanjem računara, ili njegovim hardverskim isključivanjem i ponovnim uključivanjem. Dakle, ako niste programer, inženjer, i ne volite da čačkate i rešavate probleme sa računarom, onda ni ne treba da znate šta znače poruke o grešci. Iako ne treba da se brinete zbog poruka o greškama, postoji nekoliko poruka na koje treba da obratite pažnju, i u vezi kojih treba da tražite pomoć stručnjaka.

Windows Protection Error

Ova poruka se pojavljuje kada imate VxD ili problem sa drajverom virtuelnog uređaja. Najbolje što možete da uradite je da butujete računar u Safe režimu rada i deinstalirate i ponovo instalirate drajver uređaja sa kojim imate problema. Ovu poruku o grešci mogu da izazovu i neki drugi problemi, kao što je greška u memoriji, ili u registru. U slučaju greške u registru, pokrenite neki program za rad sa registrom, koje možete da nađete na Internetu i očistite registar.

KERNEL32.DLL

Poor Kernel32 je greška koja se često spominje i za nju nema nikakve nade. Glavni problem je u tome što KERNEL32.DLL radi sa mnogo različitih procesa. Kada imate Kernel32 grešku, možda imate oštećene fajlove, loše unose u registru, problem sa procesorom, loš softver, oštećene drajvere, virus, a ponekad je u pitanju i malo slobodnog prostora na disku. Drugim rečima Kernel32.DLL poruka može da bude svašta. Ponekad mogu i problemi sa hardverom da dovedu do pojave ove poruke. Na primer, dobićete KERNEL32.DLL poruku o grešci ako imate loše napajanje, ili ako vam se procesor pregreva. Vaša prva akcija za rešavanje ovog problema treba da bude pokretanje programa za čišćenje registra koji će (iznenađenje!) očistiti registar.

Greške plavog ekrana

Ova greška označava ozbiljne probleme sa računarom i računar se obično ne opterećuje time da vam šalje simpatične poruke o grešci kao obično. Jedino što dobijate je plavi ekran koji vam kaže da odmah preduzmete nešto povodom problema. U nekim slučajevima na plavom ekranu će pisati "Wait for program or press ctl+Alt+Delete to reboot". U većini slučajeva je najbolje da odmah restartujete računar, pošto ćete u većini slučajeva uspeti da spasete problematični program. Kada restartujete računar, sve bi trebalo da se vrati u normalu. Ponekad vas plavi ekran samo izveštava da ste isključili neki uređaj sa računara i da treba ponovo da ga uključite. Ako se Windows ne učita ponovo, onda ga ponovo restartujte. Jedina situacija koja treba da vas zabrine je kada se plavi ekran stalno pojavljuje i neće da ode. U tom slučaju znaćete da najverovatnije imate hardverski problem i da treba da pozovete vaš servis za računare.

U većini slučajeva računar će se sam popraviti kada ga restartujete. Izuzeci od ovoga su situacije u kojima postoji greška u registru ili u nekom programu. U ovom slučaju program za čišćenje registra bi trebao da reši problem. Na žalost, neke računarske greške zahtevaju detaljniji pregled, tako da ako čistač registra ne reši problem onda ćete morati da pozovete profesionalca da vidi u čemu je problem.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Andjela
Meni je problem taj prokleti user32.dll fajl. Jel neko zna kako on da se resi? Instalirala sam svakakve fix-eve,i nista,apsolutno nista.. Jeste da ovo nije tema o ovome,ali ja sam morala negde da pitam. Pozz

• Slavica
ceo link: http://simple-pc-help.com/support/win_Dr.-Watson.html?t202id=355&t202kw=Dr%20watson&gclid=CI7y3NjkkZgCFUob3godvx8PmQ

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272