Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Unity 2022 razvoj mobilnih igara

Unity 2022 razvoj mobilnih igara

Popust cena: 2200 rsd

Otkrivanje jednostavnosti - funkcionalno programiranje

Otkrivanje jednostavnosti - funkcionalno programiranje

Popust cena: 2370 rsd

KAKO DA – komponenta Notebook, Delphi

Kada vaše palete alatki broje veliki broj komponenti, onda vam od velike pomoći može biti Delphi-jeva kontrola Notebook.

Kada za vam za vašu aplikaciju budu potrebne višestruke palete alatki, tj. ukoliko imate ogroman broj dugmića sa alatkama, nećete ih moći smestiti u jednu liniju. Tada ćete moći da iskoristite Delphi-jevu komponentu “Notebook” koja ide u paru sa komponentom “TabSet”. Da bi ste dobili program kao nalici uradite sledeće:

1. Otvorite novi projekt i na praznu formu postavite komponentu “Notebook” koja se nalazi na paleti “Win 3.1″.
2. Osobinu Align postavite na “alTop” i recimo neka visina bude “25″.
3. Sada ubacite komponentu “TabSet” na formu, takođe sa palete “Win 3.1″. I osobinu poravnavanja postavite na alTop. Na ovaj način skup kartica postavljamo odmah ispod “Notebook”-a, u vrh prozora.
4. Kliknite na dugmić(tri tačkice) osobine “Tabs”, da bi dobili “Stringlist Editor” u kome će te red po red unositi nazive kartica paleta.
5. Pređite na komponentu “Notebook” i u osobinu “Pages”, pritiskom na dugme dobićete “Notebook Editor”. U ovom editoru ćemo izvršiti povezivanje kontrola, Notebook i TabSet. Svaka kartica-paleta treba da ima odgovarajuću oznaku komponente “TabSet”. Jednostavno preko dugmeta “Add” dodajte stranice za svaku karticu, i sa Edit preimenujte u odgovarajući naziv.
6. Ako sada kliknete na osobinu “ActivePages” videćete izlistane sve stavke koje ste uneli u prethodnom koraku.
7. Postavite sada na komopnentu “Notebook”, kontrolu “ToolBar” sa palete “Win32″. Paleta za buduće ikonice-alate će se raširiti preko celog Notebook-a. Sada kliknite desnim tasterom iznad Toolbar-a i dodajte dugmad za vaše alate (New Button).

Sada imate pravi toolbar sa više paleta alatki (koje se mogu razdvojiti po nekoj logici). Ukoliko imate više kartica nego što može da se prikaže odjednom, u desnom uglu će se pojaviti dva dugmenceta (levo-desno) za navigaciju i pomeranje u vidno polje kartica-paleta koje se ne vide.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272