Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naučite Linux Shell skriptovanje, drugo izdanje

Naučite Linux Shell skriptovanje, drugo izdanje

Popust cena: 1580 rsd

Administriranje Linux sistema - kuvar

Administriranje Linux sistema - kuvar

Popust cena: 2640 rsd

KAKO DA koristite terminal u Linuxu

Komandna linija. Uliva strah u srca mnogih Linux korisnika. Oni nevoljno otvaraju svoje terminale u kojima ih čeka prompt, sa kursorom koji trepće u ritmu njihovog ustreptalog srca. Šta želi kursor koji trepće? On očekuje nešto... On želi nešto...

U redu, znam da ovo nije horor film, ali priznajte (ako ste početnik) da terminal koristite samo ako morate i ako nemate nijedno drugo rešenje.

Rad u terminalu je težak za većinu korisnika. Navigacija u komandnoj liniji možda predstavlja misteriju i za vas, ili ste se možda malo upoznali sa radom u njoj i sada se pitate: od svih ovih komandi, koje bih trebao stvarno da koristim? Koje od ovih komandi će mi biti od najveće pomoći u konkretnim situacijama?

U svakom slučaju, probaćemo u ovom članku da razjasnimo vaše nedoumice. U nastavku tekst objasnićemo kamande za koje mi mislimo da su najkorisnije novim korisnicima. One se kreću od osnovne navigacije do komandi koje su odlične za rešavanje različitih problema. Postoje dve glavne komande za navigaciju. Naravno, ima ih više, ali ove dve će vam omogućiti da za tren oka opušteno bazate po vašem računaru.

cd

cd je komanda za promenu direktorijuma. Kada otvorite terminal, vi se nalazite u home direktorijumu. Ako ukucate cd Desktop u prompt pomerićete se u vaš Desktop direktorijum. Da biste se vratili nazad u home direktorijum, vi možete da ukucate cd ../ u prompt.

ls

ls je komanda koja će izlistati direktorijume i fajlove u aktuelnom direktorijumu. Vi možete da izlistate sadržaj vašeg home direktorijuma tako što ćete ukucati ls u prompt. Ili, dok se još nalazite u home direktorijumu, vi možete da prikažete sadržaj drugog direktorijuma tako što ćete ukucati ls /etc/X11/ u prompt.

Nije baš tako strašno, zar ne?

Ali čekajte, ovo nije sve. Iako nije navigaciona komanda u strogom smislu značenja te reči, sledeća komanda može biti korisna kada tražite određene fajlove:

grep

grep je odličan alat za pretraživanje teksta na vašem sistemu. Vi možete da tragate za pojedinačnim fajlovima, koristeći džokere, a možete i rekurzivno da pretražujete direktorijume (svi poddirektorijumi unutar izabranog direktorijuma će biti pretraženi). Grep komanda se retko koristi sama, već obično u kombinaciji sa nekim drugim komandama.

grep -r Monster *

Ova komanda vraća sve fajlove koji sadrže reč Monster unutar aktuelnog direktorijuma i svim njegovim poddirektorijumima.

grep -i "penguins rule" imefajla1 imefajla2

Ova komanda traži tekstualni niz "penguins rule" (osetljiv na veličinu slova) u dva uneta imena fajla.

Slede neke od najomiljenijih komandi za pronalaženje uzroka različitih problema. Njih nećete koristiti svaki dan, ali one nude lak i brz način za dijagnostikovanje problema ili procesa koji ne rade baš najbolje. Ako želite da postavite pitanje na forumu ili mailing listi, dobro je da imate spreman izlaz ove komande za isecanje i pejstovanje u vašu poruku.

dmesg

dmesg je komanda koja lista poruke kernela. Kernel je jezgro operativnog sitema koje stupa u blisku interakciju sa hardverom vašeg računara. Kada kernel detektuje neki deo hardvera, on to zabeleži u log fajlove.

Kao što sigurno već pretpostavljate, ova komanda je izuzetno praktična kada treba da pronađete zašto neki uređaji ne rade. dmesg mora da se koristi sa dodatnim komandama da biste mogli precizno da mu kažete šta želite da vidite. Pokretanje dmesg komande bez ičeg drugog će vam prikazati sve poruke kernela. To je super ako ste opsednuti vašim kernelom, ali i izuzetno frustrirajuće ako želite da saznate da li je sistem prepoznao vaš TV tuner ili USB uređaj.

Dakle, kako ćemo saznati da li je naš USB uređaj prepoznat, i izbegnemo milione linija koje nam nisu potrebne? Tako što ćemo upotrebiti pipe komandu (|) zajedno sa grep komandom.

dmesg | grep usb

Ako želite pretragu koja će biti osetljiva na veličinu slova, dodajte -i argument grep komandi (ne dmesg).

dmesg | grep -i usb

Ali šta da radite ako stvarno ne znate u čemu je problem, ali želite da vidite ceo dmesg fajl? Vi možete da pristupite fajlu na /var/log/dmesg pomoću tekstualnog editora. Ili možete da pipe-ujete less komandu sa dmesg-om.

dmesg | less

Ova komanda će prikazati dmesg u sekcijama koje se lako čitaju. U redu, slažem se, prikazaće dmesg u sekcijama, ali da li su lake za čitanje ili nisu je diskutabilno.

lsmod

lsmod lista kernel module (moduli su nešto kao drajveri, u širokom značenju ove reči) koji su aktivni na sistemu. Na primer, ako ste instalirali novu grafičku karticu i niste sigurni da li su vaši novi drajveri učitani, vi možete da upotrebite lsmod komandu kako biste to saznali. lsmod takođe može da se pipe-uje kroz less, ali ponekad će stati u jedan ekran terminala. Znate ime modula koji tražite? Pipe-ujte lsmod kroz grep:

lsmod | grep -i nvidia

uname

uname će vam prikazati detalje o operativnom sistemu. Postoji veliki broj argumenata (dodatnih komandi) koji može da se doda uname komandi, koji će vratiti podatke o različitim aspektima sistema.

Na primer, -a argument će vratiti sve podatke koje uname ima o sistemu.

Tako uname -a na 64-bit Xubuntu računaru vraća ovo:

Linux shoe-desktop 2.6.22-14-generic #1 SMP Tue Dec 18 05:28:27 UTC 2007 x86_64 GNU/Linux

Ovaj izlaz nam daje informacije o kernelu, ime računara, verziju aktuelnog kernela, tip procesora, i ime operativnog sistema.

Ovo je korisno kod kompajliranja programa iz izvora. Međutim, poneked ćete trebati da poznajete kernel koji koristite da biste mogli da rešite različite probleme.

man

man stranice su prvo mesto na koje treba da odete ako vam treba pomoć. Man komanda vam daje pristup onlajn dokumentaciji vašeg računara (man je skraćeno od manuels). Na primer, ako želite da saznate dodatne argumente za uname komandu, otvorite terminal i ukucajte man uname. man stranica će vam dati osnovni pregled načina korišćenja komande, u kojem paketu se nalazi, a poneked ćete naći i informacije o sličnim komandama koje vam mogu biti od koristi.

Komandna linija ne mora da bude izvor frustracije za novog korisnika. Vi ne morate da zapamtite čitavu knjigu komandi da biste ih efikasno koristili. Pošto je terminal brz i vraća vam puno korisnih informacija videćete da ćete vremenom početi više da ga koristite za određene zadatke nego GUI.

Nakon izvesnog vremena rada u terminalu vaša nervoza će nestati i svi vaši nerealni strahovi će se izgubiti. Čudovište pod krevetom. Bauk u plakaru. Klovnovi (ali nemojte da se previše opustite, postoji još mnogo razloga zbog kojih treba da se bojite klovnova).

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272