Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CCNP BCMSN - Zvanični udžbenik za polaganje ispita

CCNP BCMSN - Zvanični udžbenik za polaganje ispita

Popust cena: 2640 rsd

Cisco Tehnologije

Cisco Tehnologije

Popust cena: 1540 rsd

KAKO DA koristite USB-u

P1: Kako USB priključci i portovi izgledaju?

O1: USB karakteriše jedna “univerzalna” vrsta priključka za sve konekcije USB perifernih uređaja sa PC-om.

P2: Da li mi je za pokretanje USB-a potreban poseban softver?

O2: Svi trenutno aktuelni operativni sistemi podržavaju USB, dok operativni sistemi koje njihovi tvorci više ne podržavaju mogu, a ne moraju da podržavaju USB. Većina uređaja dobija svu potrebnu podršku od operativnog sistema, ali postoje i neki koji imaju disketu ili CD sa specijalnim drajverima za određeni uređaj. Ne brinite oko odgovarajućeg softvera zato što operativni sistem koji podržava USB uvek zna kako da odredi kada je još nešto potrebno, a takođe će vam pomoći da učitate softver potreban za pravilan rad uređaja. Jedno vreme je na Windowsu 95 postojala ograničena podrška za USB, ali i to je sada prevaziđeno.

P3: Da li je USB dostupan na prenosivim računarima ili samo na stonim?

O3: USB je trenutno ključna osobina na bukvalno svakom novom notebooku. Jedna od sjajnih prednosti USB-a je što omogućava korisnicima prenosivih računara jednostavno deljenje perifernih uređaja.

P4: Koje vrste USB periferijskih komponenti mogu da povežem sa svojim PC-om?

O4: USB prenosi podatke brzinom od 12 megabita u sekundi, što je sasvim dovoljno za periferijske uređaja srednje i visoke brzine. Ova široka kategorija obuhvata telefone, digitalne kamere, modeme, tastature, miševe, digitalne palice za igru, neke CD-ROM uređaje, disketne jedinice i uređaje sa trakom, digitalne skenere i štampače. Brzina prenosa podataka preko USB-a je takođe prilagođena čitavoj novoj generaciji perifernih uređaja, uključujući MPEG-2 video uređaje i digitajzere. Od računarsko-telefonske integracije se očekuje da će biti velika razvojna oblast za PC-e, a USB može da obezbedi interfejs za Integrated Services Digital Network (ISDN) i digitalni PBX.

P5: Da li USB utiče na cenu PC-a i perfernih uređaja?

O5: USB je ugrađena osobina većine skupa čipova za PC, kao što je i operativni sistem ili drugi sistemski softveri, što ne utiče značajno na cenu PC-a. Eliminisanjem dodatnih kartica i posebnih izvora energije, USB bi mogao da pomogne da cene PC perfirnih uređaja postanu pristupačnije. Pored toga, jedna od osobina USB-a, “hot-swapping” (zamena tokom rada), omogućava korisnicima jednostavano pripajanje i odvajanje perfernih uređaja.

P6: Koliko USB perfirnih uređaja mogu istovremeno da povežem?

O6: Tehnički, možete da povežete do 127 pojedinačnih USB perifernih uređaja istovremeno. Zbog činjenice da neki uređaji rezervišu propusni opseg USB-a, praktični maksimum uređaja je manji od teorijskog. Međutim, PCI-USB dodatne kartice pružaju nezavisnu USB magistralu na koju se može povezati čak i više uređaja.

P7: Koliko USB proizvoda se nalazi na tržištu?

O7: Ovo pitanje će vrlo brzo preći u pitanje da li postoji neki uređaj koji nema USB interfejs. Bukvalno svaka kategorija PC perifernih uređaja koristi USB za neki proizvod.

P8: Gde mogu da saznam koji USB proizvodi su trenutno dostupni ili to tek treba da postanu?

O8: Web sajt www.usb.org sadrži oblast Current USB Products, gde ćete naći trenutno aktuelne USB proizvode, kao i listu proizvoda koji tek treba da se pojave. Svi ovde navedeni proizvodi su prošli testiranja i možete biti sigurni da će pravilno funkcionisati na vašem računaru.

P9: Gde mogu da saznam više tehničkih detalja o USB-u?

O9: Tehnička prezentacija i ostali detalji su dostupni na USB Implementers forumu na sajtu USB autora.

P10: Šta znači kada je proizvod USB compliant (usaglašen) i zašto to treba da me zanima?

O10: Usaglašenost znači da su proizvodi koji se nazivaju USB proizvodima zaista napravljeni tako da odgovaraju opisu u USB specifikaciji. Za kupca je to važno zato što ako svi proizvodi u potpunosti odgovaraju specifikaciji, onda će po definiciji funkcionisati zajedno bez greške. Ovaj svet nije savršen i zato postoji testiranje usaglašenosti koje proizvođačima pomaže da procene koliko njihovi proizvodi odgovaraju specifikaciji. Postoji mnogo načina za proveravanje da li proizvodi mogu da funkcionišu zajedno i mnogo načina za utvrđivanje da li odgovaraju specifikaciji, ali testiranje usaglašenosti je najkorisnije. Savesni proizvođači vrše mnoštvo testova nad svojim proizvodima i koriste programe za testiranje usaglašenosti, kao što je onaj koji sponzoriše naša organizacija USB-IF. Ako na našoj listi ne pronađete proizvod, ne znači da sa njim nešto nije u redu, ali ako ga nađete, to onda znači da je proizvođač uložio puno napora da taj proizvod usaglasi sa USB specifikacijom i da će gotovo sigurno pravilno funkcionisati u različitim primenama.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272