Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Cybersecurity: The Beginner's Guide

Cybersecurity: The Beginner's Guide

Mastering Kali Linux for Advanced Penetration Testing - Third Edition

Mastering Kali Linux for Advanced Penetration Testing - Third Edition

KAKO DA kreirate unikatne bezbedne lozinke za web sajtove

Pregleda (30 dana / ukupno): 43 / 1909

Postoji mnogo tehnika za kreiranje unikatnih i bezbednih lozinki za web sajtove čiji član želite da postanete. Međutim, većina korisnika najviše voli najlakši način i koriste jednu ili dve lozinke za sve web sajtove čiji su članovi  i nikada ih ne menjaju. Isto važi i za korisnička imena koja su takođe uvek ista ili varijacije jednog osnovnog korisničkog imena.

Problem sa ovakvom tehnikom je u tome što napadač treba da otkrije samo jednu lozinku i korisničko ime i moći će bez problema da otvori sve vaše naloge. Ovo je veliki rizik i zato se preporučuje da kreirate unikatne lozinke i korisnička imena za web sajtove čiji ste članovi.

Jedan alat koji može da vam pomogne u kreiranju jedinstvenih i originalnih lozinki je Password Hasher ekstenzija za Firefox. Password Hasher kreira unikatne lozinke koje se zovu Hash Word, i generišu se od unikatnog taga web sajta (obično imena web sajta) i master ključa koji obezbeđuje korisnik. Master ključ može da bude ista lozinka za sve web sajtove čiji ste član, zato što se ona ne skladišti na web sajtu čiji ste član, već se samo generisana hash reč koristi kao lozinka na web sajtu.

Korist od ovoga je to što korisnik treba da zapamti master ključ a ne unikatnu i komplikovanu hash reč. Nekoliko opcija je dostupno za definisanje veličine i ključeva hash reči. Veličina može da bude između 6 i 14 karaktera sa opcionim brojevima, malim i velikim slovima, kao i specijalnim karakterima.

Prednosti ovakve strategije su očigledne. Korisnik i dalje treba da zapamti samo lozinku koja mu se sviđa i koju lako pamti a svi web sajtovi čiji je član koriste različite lozinke koje se generišu pomoću Password Hasher-a.

Adresa: Password Hasher

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272