Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Šta nas čeka - Predviđanja eksperata - II izdanje

Šta nas čeka - Predviđanja eksperata - II izdanje

Popust cena: 880 rsd

Operacioni i projektni menadžment

Operacioni i projektni menadžment

Popust cena: 1140 rsd

KAKO DA kreirate vizuelnu listu zadataka

Ja se nalazim na pohodu koji treba da mi omogući da koristim web servise za vođenje mog čitavog života, kod kuće i na poslu. Da bih to mogao da ostvarim, potrebno je da budu zadovoljena dva ključna uslova: 1) da lako mogu da skinem i šaljem podatke na onlajn servis i b) da mogu brzo da pristupim mojim informacijama koristeći mobilni telefon ili računar. To obično znači web servis koji mora da ima mogućnost rada sa e-mail-om.

Što se tiče pamćenja stvari koje treba uraditi ja sam veoma loš u tome. Zbog toga već dugo vremena pokušavam da razvijem neke metode koje će mi omogućiti da lako zapamtim i veliki broj stvari koje treba uraditi. Pošto sam ja vizuelni tip najbolje bi bilo kada bih vizuelno pamtio zadatke koje treba obaviti.

I onda mi je palo na pamet! Pošto i inače često koristim moj mobilni telefon za zapisivanje stvari koje treba uraditi, zašto ga ne bih iskoristio za vizuelno beleženje zadataka? Pitate se kako? Vrlo jednostavno! Kreirajte listu stvari koje treba da se urade koje neće biti ispisane već fotografisane. Dakle, jedini uslov za primenu ove tehnike vizuelnog pamćenja je da imate mobilni telefon sa fotoaparatom, a može da posluži i bilo koji mali fotoaparat.

Evo jednog primera. Kada treba da se kupi mleko u prodavnici, ja ne zapisujem to na papir, već fotografišem prazan tetrapak od mleka. Ako treba da se kupi i hleb onda fotografišedm praznu kutiju za hleb. Zatim pošaljem fotografije na Flickr što je besplatno. Na Flickr-u sve fotografije označim kao private (privatne). Pored toga,  dodam im, tag (oznaku) "todo". Zatim to pošaljem na svoju Gmail adresu pošto ja koristim njihov SMTP server. Jednom ću možda dodati i filter i odgovarajući naziv (label).

Ovako kreirana todo lista me podseća na dve stvari - da kupim hleb i mleko.

A kada krenem u prodavnicu da kupim navedene namirnice, ja pozovem Flickr Mobile sa mog mobilnog telefona. Naravno, vi možete da upotrebite bilo koji drugi foto servis koji podržava email - Flickr, Apple-o .Mac, i tako dalje. Ponekad koristim i .Mac Web Gallery, ali više volim Flickr-ovu jednostavnost. Naravno, ne treba vam e-mail. Možete jednostavno da ostavite fotografije na vašem mobilnom telefonu. Ali ja volim da kreiram njihove rezervne kopije.

Naravno, ovo je samo početak. Vi možete da kreirate specijalne Flickr email adrese za stranicu i da te ih maloj, probranoj  grupi ljudi. Na taj način i oni će moći da stavljaju stavke na moju vizuelnu listu a ja mogu da se informišem preko RSS-a. Možda napravim i nagradnu igru od ovoga. Dajte mi najbolju mnemoničku tehniku kako bih zapamtio da uradim bar nešto!

U svakom slučaju, čak i ako ne odem tako daleko, ja volim da imam vizuelne liste zadataka koje treba obaviti. A ovako je i interesantnije!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272