Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Excel 2010 biblija

Excel 2010 biblija

Word 2003 za neupućene

Word 2003 za neupućene

KAKO DA – MS Excel, oporavak i bezbednost dokumenata

Alatka AutoRecover namenjena je za snimanju informacija za (eventualni) oporavak dokumenata, i to snimanju svih otvorenih radnih sveski.

Microsoft je dosta vremena utrošio na zaštitu dokumenata od slučajnih, i eventualnih “padova” Excel-a, koji mogu da se dese iz raznih razloga. Nova alatka na ovom polju zove se “AutoRecover“, a namena joj je snimanje informacija za (eventualni) oporavak dokumenata, i to snimanje svih otvorenih radnih sveski. Podrazumevano je da se snimanje ovih informacija vrši na svakih 10 minuta, ali i to se može promeniti. Izaberite meni “Tools > Options” i pređite na karticu “Save”, ovde možete i ukloniti ovu opciju poništavanjem polja za potvrdu, a ako ćete je zadržati, u produžetku unesite interval (u minutama - od 1 minute do 2 sata) snimanja. U polju ispod možete odrediti i lokaciju snimanja ovih informacija na disk.

Kada budete restartovali Excel, nakon pada sistema ili samo Excel-a, dočekaće vas task pane Document Recovery, koji sadrži listu oporavljenih fajlova uz pomoć opcije AutoRecover. Ovaj task pane omogućava korisniku da izabere verziju dokumenta koju će koristiti nakon “pada” sistema. Možete birati između tri verzije: prva verzija je originalni dokument, druga verzija je verzija koja je snimljena pre “pada” i treća verzija je AutoRecover verzija.

Excel 2002 sada u sebi poseduje i novu Office-ovu mogućnost - Safe Mode. Sve Office aplikacije koje krahiraju pri startup-u biće sledeći put pokrenute u Safe Mode-u. Ova opcija je vrlo slična Safe Mode-u Windows-a, kada ovaj krahira. U Safe Mode-u Excel će pokušati da otkrije uzrok “pada”, i pokušaće da taj uzrok otkloni. Kada detektuje eventualni problem, prikazaće poruku koja opisuje prirodu problema, a zatim vam nudi da otkloni problem ili da redovno startuje Excel. Da napomenemo još i to da i “ručno” možete podići Excel u Safe Mode-u tako što dodate „safe” u komandu liniju, ili držeći taster “Ctrl” startovanju Excel-a.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272