Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

KAKO DA napravite crtani film od video snimka

Nedavno sam naleteo na program koji je veoma lak za upotrebu a koji omogućuje da transformišete vaše AVI video fajlove u pokretne crtane filmove. Program će dodati efekat crtanog filma svakom frejmu video filma, kreirajući mu veoma interesantan izgled.Animation from Movie je demo koji košta 29.95 dolara dizajniran da transformiše vaše video fajlove, nezavisno od veličine, u skiciranu animaciju. U stvari samo ime programa vam sve govori. Jedini nedostatak evaluacione verzije je to što stavlja vodeni žig na izlazni rezultat. Osim toga, nema nikakvih ograničenja u upotrebi programa.

Program ne izgleda ništa naročito, u stvari jednostavniji ne bi mogao da bude. Imate prozor za video na levoj strani ekrana programa a podešavanja se nalaze sa desne strane. Izgleda da ima određenih problema sa njim jer kada dodate film koji hoćete da transformišete, nema vidljivih promena. Tek kada pritisnete "Play Movie" ili "Play Animation" dugmad videćete promenu, u smislu da će video početi da se odvija.

Nema konfiguracijskih podešavanja za program a jedine modifikacije koje su dostupne su vezane za video. Ni njih nema mnogo i ne mogu da zamislim da će iko imati problema sa njima. Video opcije dozvoljavaju podešavanje animiranog crteža, tojest možete da mu odredite da bude svetliji ili tamniji (rezultat će imati više ili manje linija) ili da ima manje ili više detalja. To je sve što možete da uradite sa aspekta konfigurisanja.

Dodatne opcije vam omogućuju da odredite broj frejmova videa koji će biti konvertovan. Korisnik može da podesi program tako da primeni efekat crtanog filma na specifični broj frejmova. Na žalost, ne postoji prikaz tako da ćete morati da pogađate koji deo videa se zaustavlja na određenom frejmu, ili možete da upotebite dodatne alate da biste dobili ovu informaciju.

Izlazne opcije ne primenjuju efekat crtanog filma preko originalnog videa, a krajni rezultat možete da snimite u AVI ili SWF formatu. Za SWF ne postoji nijedna dodatna opcija. Samo odredite lokaciju na koju će SWF biti snimljen i nastavite da snimate. Ako želite da transformišete samo određeni deo videa, odredite početni i krajni frejm u odgovarajućim poljima.

Snimanje u AVI formatu nudi više opcija. Program vam daje mogućnost da izaberete enkoder za kompresiju iz padajuće liste. Najpopularniji i najcenjeniji (DivX i XviD) su dostupni i mogu da se konfigurišu kako biste napravili najbolji kompromis između kvaliteta i veličine izlaza.

Druga opcija je da snimite fajl na disk bez kompresije, ali se prvo postarajte da imate barem nekoliko gigabajta slobodnog prostora na hard disku. Ako mislite da su XviD i DivX suviše komplikovani za konfigurisanje, probajte Microsoft Video 1 ili RLE kompresore koji nude minimalan broj opcija koje su lake za konfigurisanje.

Iako je ovaj program izuzetno jednostavan, ne jednom sam dobio ekran sa porukom o grešci. I interesantno je da se to uvek desilo kada sam pokušao da upotrebim DivX (verzija 5.0.5) kodek za kompresiju.

Animation from Movie dobro obavlja posao, pod uslovom da je video koji mu date da obrađuje pogodan za kreiranje animiranog skeča od njega. Međutim, postoje ozbiljni nedostaci vezani za broj opcija za podešavanje. Ne postoji prozor za prikaz krajnjeg izgleda i teško je primeniti efekat crteža samo na određeni deo videa.

Šta je dobro

Program je izuzetno lak za korišćenje. Od strane korisnika nije potrebno nikakvo mentalno naprezanje da bi se kreirao crtani film. Rezultat možete da snimite u AVI formatu (gomila video kodeka će vam asistirati u kompresovanju video fajla) ili u SWF-u, ako želite da ga postavite na web stranicu.

 
Šta je loše

Postoji izuzetno malo opcija za konfigurisanje. Tokom testiranja, program često nije mogao da završi posao – snimanje fajla u nekompresovanom AVI formatu je svaki put dovelo do pada programa otprilike na polovini.

Ne postoji lak način za podešavanje raspona frejmova koji će biti animirani, pošto ne postoji prozor za prikaz.

Isprobavanje DivX kodeka je opet dovelo do greške u programu i posao nije završen.

Zaključak

Imajući u vidu sve što smo otkrili, mislim da je cena od 30 dolara preterana. Za trideset dolara očekivao bih da ću dobiti više fleksibilnosti i opcija, a sve što možete da podesite je nekoliko parametara animacije (tamnije/svetlije i više/manje detalja).

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272