Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Kako da napravite melodiju za mobilni telefon od bilo kog mp3 fajla

Svi u kancelariji skaču kada čuju onu staru dosadnu Nokia melodiju? Većina modernih mobilnih telefona podržava proizvoljne melodije koje će vam reći da se to baš vaš telefon javlaja, a ne neki od deset drugih koji se nalaze u istoj prostoriji.

Ako Google-ujete "ringtones" dobićete na stotine sajtova koji će vam naplatiti nekoliko dolara po melodiji. Bah! Pomoću besplatnog softvera i nekoliko minuta, vi možete da napravite onoliko sopstvenih melodija koliko želite od bilo kog MP3 fajla u vašoj muzičkoj kolekciji bez da platite ijedan dinar. Evo kako ćete to uraditi.

Šta vam treba

Da bi vaše MP3 melodije radile, treba vam:

 • Mobilni telefon koji može da pušta MP3 i koji podržava ubacivanje novih melodija (većina modernih mobilnih telefona podržava)
 • Način za prebacivanje fajla na vaš telefon (pomoću kabla, Bluetooth-a ili email)
 • Besplatni program za editovanje zvukova, Audacity

Editujte vaš MP3

Vi možete da prebacite čitav MP3 fajla na vaš mobilni telefon, podesite ga kao melodiju za zvonjenje i završite sa tim. Ali većina pesama traje nekoliko minuta, a vaš telefon će da zvoni samo dvadeset sekundi, što znači mnogo izgubljene memorije bez razloga. Plus, možda ćete želeti SAMO gitarski solo ili pevanje iz izabrane pesme za melodiju, a ne prvih dvadeset sekundi pesme.

Evo kako da upotrebite Audacity za ekstrahovanje željenog dela MP3 fajla. Pomoću ovog besplatnog, višeplatfomrskog editora zvuka otvorenog koda vi ćete opseći MP3 na tačno dvadeset sekundi i dodati mu zvučne efekte koje želite.

 1. Daunlodujte Audacity, instalirajte ga i pokrenite ga.
 2. Audacity ne može direktno da editujte MP3-ove, već mu prvo treba ono što se zove LAME biblioteka kompresije. Daunlodujte lame_enc.dll fajl ovde i postavite ga na neko trajno mesto na hard drajvu.
 3. Iz Audacity-jevog Edit menija, izaberite Preferences. Na kartici File Formats, pod "MP3 Export Setup," kliknite na dugme Find Library i pronađite i selektujte dll koji ste upravo daunlodovali, kao što je prikazano (kliknite na sliku za veći prikaz.)

 

Sada počinje zabava.

 • Napravite kopiju MP3 fajla i stavite je u temp direktorijum, tojest negde gde ga vaš muzički plejer neće naći. Prevucite i pustite dati MP3 fajl u otvoreni prozor Audacity programa da biste ga otvorili.
 • Pomoću Zoom i play dugmadi, pronađite 20 sekundi pesme koje želite da pretvorite u melodiju za telefon (lakše će vam biti ako zumirate toliko da se vreme pojavljuje  u koracima od 5 sekundi).
 • Upotrebite alatku za selektovanje da biste obeležili 20 sekundi melodije, a onda iz Edit menija izaberite komandu Trim. Sada imate vašu melodiju (Kliknite na sliku da biste dobili veći prikaz).

 

 • Ako se osećate posebno hrabrim, pregledajte Audacity-jeve alatke za editovanje, posebno Effect meni. Možete da dodate Fade In efekat za prvih 7 sekundi melodije, tako da ne počne odmah da urla iz telefona ako se nalazite na nekom tihom mestu a zaboravili ste da utišate zvonjavu.
 • Kada ste završili sa editovanjem, u File meniju izaberite komandu Export as MP3. Snimite novu melodiju pod željenim imenom i sa ekstenzijom .mp3.
 • Sada prebacite melodiju na vaš telefon, preko kabla ili Bluetooth konekcije na vaš računar, ili tako što ćete ga poslati na email adresu telefona.
 • Kada se fajl nađe na vašem telefonu, podesite ga da bude vaša melodija za zvonjenje. Kako ćete to uraditi zavisi od modela vašeg mobilnog telefona. Na Nokia telefonima koji koriste Symbian vi to možete to da uradite u Profiles području.

Mudro birajte melodije

Samo od vas zavisi koju pesmu ćete izabrati za melodiju. Međutim, nije loše da zamislite različite scenarije u kojima će se vaš telefon oglasiti i kako ćete se osećati kada se vaša melodija čuje. Možda vam neka pesma Marylin Mansona zvuči kao odlična ideja, ali ako stojite u redu u banci kada Manson počne da urla, da li ćete pocrveneti i pokušati što brže da odgovorite na poziv? To su pitanja na koje možete samo vi da date odgovor.

Imajte na umu da možete da upotrebite Audacity za snimanje bilo kog zvuka sa vašeg računara, tako da, u teoriji, vi možete da snimite delove zvuka iz, recimo, YouTube videa.

Za one među vama koji neće da se zezaju sa Audacity-jem, Mobile17 web servis može da uzme bilo koji MP3, opseče ga i pošalje vam ga na email. Mobile17 je pre naplaćivao svoje usluge, ali je sada besplatan (ne uključujući troškove transfera).

A šta vi mislite? Da li su proizvoljne melodije super stvar ili izum iz pakla?

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272