Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mastering Kali Linux for Advanced Penetration Testing - Third Edition

Mastering Kali Linux for Advanced Penetration Testing - Third Edition

Hakerske tajne za neupućene

Hakerske tajne za neupućene

KAKO DA očistite DVD ili CD disk

Pregleda (30 dana / ukupno): 107 / 8941

Evo nekoliko praktičnih saveta za čišćenje vaših neprocenjivih kolekcija CD-ova i DVD-ova.

Ali pre nego što isprobate bilo koji od ovih metoda, imajte na umu da su diskovi veoma osetljivi i lako može da se desi da nenamerno oštetite sjajnu reflektivnu površinu ako ne budete pažljivi:

Ako su se čestice prašine zalepile za površinu CD-a, upotrebite parče papira ili mekano parče tkanine da biste je uklonili. CD držite tako što ćete provući prst kroz rupu u sredini CD-a ili ga držite za ivice, ali nemojte da dodirujete sjajnu površinu CD-a.

Ako je površina DVD-a lepljiva ili masna, pomešajte malo šampona za bebe sa mlakom vodom i upotrebite pamuk ili mekano parče tkanine i nežno premažite površinu CD-a sa ovom mešacinom. Postarajte se da CD bude potpuno suv (bez kapljica tečnosti) pre nego što ga stavite nazad u njegovu kutiju.

Ako se na površini CD-a nalaze otisci prstiju, umočite parče čiste tkanine u Izopropil Alkohol/Etanol/Metanol i nežno obrišite površinu. Nikada nemojte da koristite mešavinu sa petrolejom kao što je Aceton, jer će to trajno uništiti površinu CD-a.

Ako nijedna od navedenih tečnosti nije dostupna u prodavnicama, upotrebite mineralnu vodu za čišćenje prljave površine CD-a. Normalna voda ima veću koncentraciju soli koja može da ostavi bele fleke na površini CD-a.

Uvek brišite površinu diska u nekoncentričnim krugovima (od rupe u sredini ka spoljnoj ivici). Nemojte da pravite koncentrične krugove dok čistite.

Iako na tržištu postoji nekoliko proizvoda čija je namena čišćenje DVD-ova i CD-ova ja ih nikada nisam koristio tako da ne znam koliko su oni efikasni.

Savet za kraj: Ako primetite ogrebotinu na CD-u ili DVD-u, predlažem vam da odmah napravite rezervnu kopiju diska, jer se lako može desiti da vaš disk jednog momenta prestane da reaguje na bilo kakve komande.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272