Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Operacioni i projektni menadžment

Operacioni i projektni menadžment

Popust cena: 1140 rsd

Šta nas čeka - Predviđanja eksperata - II izdanje

Šta nas čeka - Predviđanja eksperata - II izdanje

Popust cena: 880 rsd

KAKO DA održite vrhunsku prezentaciju

U određenom trenutku u karijeri, kao student ili kao profesionalac, moraćete da održite prezentaciju - a kada je budete držali, želećete da budete spremni sa odgovarajućim sadržajem i programima. Bez obzira da li dajete prikaz demo programa ili objašnjavate parenje australijskih kengura, računar priključen na projektor može da pruži publici izuzetno audio i vizuelno iskustvo, ili dosadne liste stavki kao stvorene za poppodnevnu dremku. Bez obzira da li koristite Mac ili Windows, PowerPoint ili Keynote, ili držite prezentaciju direktno iz pretraživača, postoje saveti, aplikacije i alati koji mogu da vam pomognu da vaša prezentacija prođe glatko, zabavno i ostane u pamćenju publike duže vreme.

Zaboravite liste

Ako držite PowerPoint ili Keynote slajdšou, učinite uslugu vašoj publici: zaboravite liste. Iako su liste lake za pisanje i čitanje sa ekrana one su jako nezahvalne i naporne za publiku. Zato kupite kopiju Clif Atkinson-ove knjige Beyond Bullet Points i ispunite šablon koji vam on nudi za preuzimanje, da biste struktuirali vašu prezentaciju u uzbudljivu priču, a ne u beživotnu kolekciju lista. Vidite originalni prikaz knjige  Beyond Bullet Points.

Umesto da kucate tekst upotrebite zamenu teksta

Ako prikazujete neki softver ili držite bilo kakav oblik interaktivne prezentacije koji uključuje kucanje, nemojte da traćite vreme publike na gledanje kako se vi mučite sa kucanjem jer ste nervozni pod pritiskom njihovog kolektivnog pogleda. Umesto da direktno kucate, preprogramirajte bilo kakav unos teksta koristeći zamenu teksta pomoću besplatnih programa kao što je Texter na Windowsus, TextExpander na Mac-u ili Snippits na Linux-u. Ne samo da će publika biti impresionirana vašom efikasnošću (i kucanjem brzinom munje), već će im se i svideti što ste pripremljeni i omogućujete da prezentacija teče glatko i bez prekida.

Zumirajte i označavajte delove ekrana

Želite da pokažete detalj slike, uvećate mali video ili crtate na ekranu kao fudbalski treneri koji pokazuju taktiku igre? Postoji nekoliko načina na koje možete da zumirate u prezentaciju i crtate slobodnom rukom direktno na područja ekrana dok držite prezentaciju.

Izbledite pozadinsku gužvu

Želite da vaša publika bude fokusirana na aplikaciju u prednjem planu, okvir za dijalog ili možda na video koji se odvija na sredini ekrana? I Clutter Cloak za Windows i Doodim za Mac su besplatne aplikacije koje mogu da zatamne sve na ekranu osim onog što je važno.

Povećajte veličinu fonta na Web stranici

Ako predstavljate web stranicu koja sadrži tekst, pretpostavite da ona neće biti čitka vašoj publici osim ako je ne uvećate. U Firefox-u, jednostavno Ctrl++ prečica na tastaturi može da uveća font na stranici koja je učitana; još bolje, podesite stranice vaše prezentacije na čitljiviju veličinu koristeći odličnu NoSquint Firefox ekstenziju.

Pre nego što krenete od kuće: Provera hardvera

Ovo ne bi trebalo ni da spominjem ali ne želim da pročitate ovaj tekst i onda se pojavite na vašoj prezentaciji bez adaptera sa Mac DVI-ja na VGA. Zato pre nego što krenete na prezentaciju, postarajte se da ponesete sve što vam treba i još ovo:

  • Ekstra ethernet kabl (što je moguće duži)
  • DVI na VGA adapter da biste povezali vaš laptop sa projektorom (ako je potrebno)
  • Rezervni hard disk sa vašom prezentacijom na njemu

Još saveta za držanje prezentacija

Evo još nekoliko saveta za prezentaciju koja će da protekne glatko i efikasno:

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272