Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

QuarkXPress 6

QuarkXPress 6

Popust cena: 440 rsd

Photoshop CS5 100 saveta i trikova

Photoshop CS5 100 saveta i trikova

Popust cena: 360 rsd

KAKO DA optimizujete slike za web

Većina web sajtova koristi slike ili druge multimedijalne fajlove da bi poboljšali razumevanje tekstualnog sadržaja. Slike, i generalno multimedijalni fajlovi će činiti najmanje 30-50% veličine web stranice a njihove veličine će odrediti brzinu učitavanja stranice.

Postoji mnogo dostupnih formata slike ali samo se tri fajl formata koriste za web: GIF, JPEG i PNG. Ova vrsta slika obično ima optimalnu veličinu za upotrebu na webu. GIF slike se koriste za dugmad, logotipe ili animacije. JPEG slike se koriste u slučajevima skeniranih slika i fotografija. Prednost PNG slika nad GIF-om je što one obezbeđuju veću dubinu boja a ipak imaju malu veličinu. Generalno gledano, sve vrste web slika mogu da se optimizuju tako što ćete im smanjiti broj boja. Za veće grafičke fajlove možete da upotrebite opsecanje slika ili promenu veličine da biste smanjili veličinu fajla.

U HTML kodu treba da specifikujete širinu i visinu slike da bi se web stranice brzo učitavale. Preporučljivo je da upotrebite umanjene prikaze za određene situacije: na primer možete da smanjite veličinu web stranice tako što ćete kreirati umanjene prikaze slika koji su povezani sa slikama koje se otvaraju u originalnoj veličini. Isto tako možete da smanjite broj slika na jednoj web stranici zato što, čak iako većina pretraživača daunloduju više slika istovremeno, svaka od njih dodatno povećava vreme učitavanja stranice. Rezolucija slike ne sme da bude veća od 72 dpi, jer je ova vrednost prihvaćena kao web standard. ALT karakteristike za slike nemojte previše da upotrebljavate.

Kada je moguće treba da iskoristite keširanje slike na strani klijenta ili na strani servera da biste smanjili broj aktivnih konekcija i povećali brzinu učitavanja stranice. Postoje mnoge besplatne alatke koje možete da upotrebite za editovanje i optimizovanje slika, od kojih su najpopularniji XnView i IrfanView. Brzina učitavanja web sajta je važna za zadržavanje posetilaca sajta a slike na sajtu igraju glavnu ulogu u ovom kontekstu. One moraju da predstavljaju optimalan balans između veličine i kvaliteta kako bi se dobilo minimalno vremena daunlodovanja.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272