Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

IPv6 mreža

IPv6 mreža

Popust cena: 1760 rsd

Savremene komunikacione tehnologije i mreže

Savremene komunikacione tehnologije i mreže

Popust cena: 2200 rsd

KAKO DA otkrijete da li je neki spoljni korisnik prikačen na vašu bežičnu mrežu

Bežična bezbednost je veoma važna ovih dana. Ne biste želeli da neko koristi vaš propusni opseg ili da uđe u vašu mrežu da bi izvršio zlonamerne napade na vaš računar. Ovaj tekst će vam pomoći kako da saznate kada se neko drugi nalazi na vašoj bežičnoj mreži. Pošto je svaki bežični ruter drugačiji, ovaj članak će opisati osnove i upotrebu jednog od najpopularnijih bežičnih rutera, Linksys WAP54G. Koraci za vaš ruter se mogu malo razlikovati. Ovaj tekst pretpostavlja da ste ispravno povezani na ruter (ili kroz mrežni kabl ili preko njegovog bežičnog signala).

 1. Otvorite web pretraživač i unesite IP adresu rutera. Ako je ne znate, potražite u dokumentaciji. Standardni Linksys proizvodi obično imaju adresu 192.168.1.1, Default za Netgear rutere je 192.168.0.1.
 2. Unesite korisničko ime i lozinku rutera. Default za Linksys proizvode je obično: username: (prazno), password: admin, Default za Netgear rutere je Username: admine password: password.
 3. Ako koristite standardno korisničko ime i lozinku, idite na Administration karticu da biste ih promenili na nešto bezbednije.

Otkrivanje ko je prikačen na vašu mrežu

 1. Pronađite Setup karticu.
 2. Skrolujte dole sve dok ne vidite da je uključen DHCP Server, a onda nastavite sa sledećim korakom.
 3. Kliknite na Status karticu a zatim na Local Network odmah ispod glavne kartice.
 4. Kliknite na dugme DHCP Clients Table. Pojaviće se lista koja će vam prikazati ime računara svakoga ko je povezan na vašu mrežu na DHCP-u (DHCP automatski konfiguriše IP adresu računara i DNS podešavanja).

Saveti

 • Ako ste zabrinuti da se neko kači na vašu mrežu, kliknite na Wireless karticu a zatim na Security i uključite WEP ili WPA (preporučljivo). Ko god bi želeo da se konektuje biće mu potreban WEP ili WPA ključ.
 • Ako želite da dodelite sebi IP adresu, isključite DHCP server na ruteru. Trebaćete da dodelite sebi internu IP adresu, ali to će dovesti do toga da neki ljudi neće moći da dođu do vaše podmreže (ili kako da to urade).
 • Upotrebite drugačiju podmrežu. To će naterati napasnike da pogađaju da li vam je uključen ili isključen DHCP server. Da biste to uradili, samo promenite IP adresu rutera (na Setup stranici) na nešto drugačije od standardne (192.168.1.1).
 • Instaliranje firewalla će pomoći da sprečite hakovanje vašeg računara.
 • Uključite MAC filtriranje adrese. Omogućite samo MAC adrese računara koje znate.
 • Kada ste povezani na mrežu, isključite opciju Broadcast. To će sprečiti ruter da emituje svoje ime. I dalje ćete biti u mogućnosti da se konektujete pošto vi znate ime.

Pre nego što počnete da čačkate ruter, uverite se da imate fizički pristup ruteru u slučaju da treba da ga resetujete na fabrička standardna podešavanja.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Ruveid Mulalic
kako da saznam svoje korisnicko ime pasword znam al ne znam korisnivko ime ruter je ZTE model:ZXV10 W300

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272