Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 1780 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 340 rsd

KAKO DA otkrijete da li vas vaš štampač špijunira

Da li ste znali da vas mnogo (u stvari većina) kolornih laserskih štampača špijunira svaki put kada štampate dokument? Možda još niste čuli za to? Proizvođači ugrađuju šaru od malenih žutih tačaka na odštampane stranice. Tačke su toliko male da ne mogu da se vide golim okom (naročito zbog žute boje) ali se one vide pod mikroskopom i plavim svetlom. Tačke su postavljene u šaru koja je jedinstvena za svaki štampač, a pošto se većina kolornih laserskih štampača naručuje preko dokumentovanih servisnih provajdera ili direktno od proizvođača, veoma je lako pratiti bilo koju odštampanu stranicu do vlasnika štampača.

Originalno je namena ove ideje bila da se pomogne vladi da prati falsifikatore novca, pošto bi svaka falsifikovana novčanica bila obeležena žutim tačkama i mogla bi lako da se prati do njenog izvora. Međutim, ovo je omogućilo i mnogobrojne zloupotrebe, pošto sada FBI koristi ovu tehnologiju da bi pratio ko štampa materijale za grupacije kao što su ACLU i Greenpeace. Ako malo razmislite, shvatićete da je sve ovo prilično zastrašujuće.

Međutim, ako ste se jako zabrinuli, ima i dobrih vesti za vas. Nemaju svi štampači tačke za praćenje, a EFF je sastavio i ažurirao listu štampača koji ih imaju i koji ih nemaju. Jednostavno pogledajte ovu stranicu i potražite vaš štampač na listi (ne zaboravite da crno beli laserski štampači i inkdžet štampači nemaju tačkice). Napomena: Ne zaboravite da čak i ako vaš štampač nema tačkice, to ne znači da ne koristi neki drugi metod za praćenje odštampanih stranica. Takođe imajte na umu da ako vaš štampač nije izlistan na EFF-ovoj listi, to samo znači da nema dostupnih informacija o tome da li štampač poseduje tačkice za praćenje ili ne.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272