Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mastering Linux Virtualization

Mastering Linux Virtualization

Kali Linux 2 Assuring Security by Penetration Testing - Third Edition

Kali Linux 2 Assuring Security by Penetration Testing - Third Edition

KAKO DA podesite Linux da kuca umesto Vas

Bash je interpreter komandi. Bash možete da iskoristite da kuca dugačka imena fajlova i komandi umesto vas. Dovoljno je da imate bash i da znate par početnih slova fajla koji želite da vidite. Na primer, ako želite da vidite sadržaj direktorijuma /tmp, to možete da uradite pomoću komande ls na sledeći način:

# ls -l /tmp

Ako pretpostavimo da je tmp jedini direktorijum u /, onda možete da otkucate ls -l /t i pritisnete Tab na tastaturi. Bash će sam da dopuni unos tako da komanda bude identična kao da ste sve karaktere uneli sami. Ovo je zgodna stvar kada imate fajlove dugačkih imena (dužina imena na linux platformi je ograničena na 256 karaktera).Istu funkcionalnost možete da imate i za opcije pojedinih programa. U te svrhe služi bash-completion. Prvo treba da ubacite "bash-completion" use fleg. Ovaj fleg treba da bude globalan a ne samo za određene programe, pošto će vam trebati za sve programe a ne samo za neke. Nakon toga morate da reinstalirate sve pakete koji imaju ovaj use fleg:

# emerge -DuvaN world
ili
# paludis -i --dl-reinstall if-use-changed everything

Zatim treba da instalirate app-shell/bash-completion. Ovaj paket sadrži sve što je potrebno da bi bash-completion radio kako treba.

Pretpostavimo da je program koji želite da ima bash-completion svn (deo dev-util/subversion paketa). Nakon što instalirate dev-util/subversion, potrebno je da omogućite bash-completion za njega. To ćete uraditi pomoću sledeće komande:

# eselect bashcomp enable subversion

Nakon toga, svn komanda) će postati malo lakša za kucanje. Recimo, ako otkucate "svn co --u" i pritisnete Tab taster, bash će automatski kompletirati komandu u "svn co --username".

Svakako ćete trebati da omogućite bash-completion za svaki program koji to podržava. Sledeća komanda će izlistati sve programe i pakete koji su instalirani sa podrškom za bash-completion:

# eselect bashcomp list

Još samo uključite podršku za bash-completion za sve programe koji su izlistani pomoću eselect komande i u /etc/profile.d/local.sh ubacite:

[[ -f /etc/profile.d/bash-completion ]] && source /etc/profile.d/bash-completion

Ako želite da bash-completion odmah proradi, pokrenite:

# source /etc/profile

Adresa: Bash

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272