Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Linux Shell Scripting Essentials

Linux Shell Scripting Essentials

Kali Linux - Testiranje neprobojnosti veba - treće izdanje

Kali Linux - Testiranje neprobojnosti veba - treće izdanje

KAKO DA podesite providne prozore pomoću Compiz-a

 

Compiz donosi mnogo ukrasa i opcija na Linux desktop, ali sa tako velikom listom funkcija za konfigurisanje, ponekad je teško otkriti kako da se maksimalno iskoriste specijalne funkcije. Nekoliko korisnika na forumima je pitalo kako da se koristi Compiz za podešavanje providnosti menija i saveta alatki, pa smo zato odlučili da u ovom članku pokrijemo ovu termu.

Da biste podesili providnost menija, trebaće vam Compiz Config Settings Manager, koji možete da dobijete na Ubuntu tako što ćete instalirati compizconfig-settings-manager paket. Korisnici mogu da pokrenu ovaj pomoćni program iz komandne linije ili iz GNOME Preferences menija. Settings manager sadrži nekoliko opcija koje nude pristup različitim plugin-ovima i funkcijama, uključujući one u Compiz-u. Da biste podesili providnost menija, selektujte General Options opciju a onda idite na Opacity Settings karticu. Raširite Window Opacities sekciju i kliknite na Add dugme. Pojaviće se mali prozor okvira za dijalog u kojem treba da unesete specifikacije prozora i željeni stepen providnosti.

U Opacity Windows tekstualno polje, treba da unesete listu vrsta prozora na koje želite da primenite providnost razdvojenih karakterom vertikalne linije. Ja koristim sledeći niz:

Tooltip | Menu | PopupMenu | DropdownMenu

Zatim podesite Opacity Window Values polje na 90 (ili neku drugu vrednost) da biste odredili da navedeni prozori treba da budu 90 posto neprovidni i 10 posto providni.

Vi možete da budete još preciziniji u određivanju vrsta prozora tako što ćete u nizu upotrebiti i klasu, funkciju i naslov. Na primer, vi možete da napravite da svi Pidgin prozori za konverzaciju budu malo providni, ali ne i lista prijatelja (buddy lista). Da biste to uradili, vi treba da dodelite 95 posto neprovidnosti na sve prozore koji koriste Pidgin klasu i upotrebite naslov prozora buddy liste da biste ga isključili iz liste ppoklapanja. Ovo je niz koji treba da upotrebite u Opacity Windows tekstualnom polju da biste dobili navedenu Pidgin providnost:

class=Pidgin & !title=Buddy List

Vi takođe možete da upotrebite niz za poklapanje prozora zajedno sa Compiz Window Rules plugin-om da biste automatski odredili da određeni prozori preuzmu određena ponašanja kada sekreiraju.

Za više informacija o Compiz pravilima za poklapanje prozora, pročitajte dokumentaciju na Compiz wikiju.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272