Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

QuarkXpress 4 za 14 dana

QuarkXpress 4 za 14 dana

Popust cena: 710 rsd

InDesign CS2 praktične vežbe

InDesign CS2 praktične vežbe

Popust cena: 1150 rsd

KAKO DA pokrenete stare DOS aplikacije u Windows XP-u

Prema Microsoftovoj dokumentaciji Windows XP bi trebao da pokrene svaku aplikaciju ikada napisanu za Intel PC platformu. Navodi iz dokumentacije su delimično istiniti. Još od 1981. godine do nastanka Windows 95 operativnog sistema, mnogi programi su dizajnirani tako da direktno stupe u komunikaciju sa računarskim hardverom, i to na način koji pod novijim verzijama Windowsa nije moguće. Neki drugi programi, uključujući i neke programe za obradu teksta i rad sa bazama podataka za koje i danas postoje simpatije kod pojedinih korisnika, pod Windowsom XP rade toliko sporo da se ne mogu ni koristiti. Na tržištu postoje neke dodatne uslužne aplikacije koji ubrzavaju rad ovih zastarelih programa i koje omogućavaju pokretanje ovih programa pod Windows XP-om.

Gotovo sve stare Windows aplikacije koje ne rade pod XP-om možete pokrenuti preko opcije Windows Compatibility. To vam je najjednostavnija opcija:

1. kliknite desnim tasterom miša na datoteku programa,
2. odaberite opciju Properties, izaberite karticu Compatibility i
3. eksperimentišite sa opcijama sve dok se program ne pokrene. Preporučujem vam da krenete od opcije Windows 2000, pa da se potom spuštate naniže, hronološkim redom.

Evo i pregleda nekih alatki koje će vam omogućiti pokretanje starih DOS apliakcija u Windows XP okruženju:

Tame 5.0
(www.tamedos.com) Apliakcija Tame je alatka neophodna za pokretanje tekstualnih DOS aplikacija u Windowsu XP, poput recimo WordPerfect-a. Najvažnije opcije kriju se iza ikonice u gornjem levom uglu prozora i bave se tipičnim stavkama za DOS, kao što su oblik kursora i širenje teksta. Ako vaša stara DOS aplikacija, kao što je pomenuti WP, koristi tekst u boji da bi ukazala na ukošena, štampana ili superskript slova (raniji displeji nisu podržavali WYSIWYG tekst, odnosno realno prikazivanje teksta), Tame možete podesiti tako da prikazuje pravi italik, više veličina teksta, superskript i subskript uz pomoć Windows fontova.

Igranje DOS igara pod Windows XP-om
DOSBox (www.dosbox.com) je projekat otvorenog koda, dizajniran je sa namerom da pokreće DOS igre i druge programe pisane da direktno stupe u komunikaciju sa hardverom, tipa zvučnih i grafičkih kartica, a ovo spada u „ponašanje“ aplikacija koje Windows ne dozvoljava. Imajte u vidu da prvi prozor koji ugledate prikazuje Help komandu. Biće vam potrebna, ali je pomoć vrlo jasna.

Usporavanje
Ako vaš stari program ne voli današnje brze računare i ako dobijate poruku „Runtime error 200”, isprobajte jedan od programa kompanije Mo’Slo (www.hpaa.com/moslo): Mo’Slo Basic (test verzija), Mo’Slo Deluxe i verziju sa najviše opcija i popravki - Mo’Slo4Biz.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272