Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Operativni sistemi: principi unutrašnje organizacije i dizajna prevod 9. izdanja

Operativni sistemi: principi unutrašnje organizacije i dizajna prevod 9. izdanja

Windows Vista Kao od šale

Windows Vista Kao od šale

KAKO DA povratite izgubljene fajlove

Korak 1

Dupli klik na Recycle Bin ili na Trash na Macu da biste videli da li je fajl još uvek tu.

Korak 2

Ako pronađete fajl, dovucite ga na desktop. Da biste vratili fajl na originalno mesto u Windowsu, kliknite na fajl i izaberite Restore iz padajućeg menija.

Korak 3

Ako fajl nije više u Recycle Binu ili Trashu, potražite backup. Ako je vaš PC na mreži koja ima redovne backupe, proverite kod administratora da li je moguće povratiti sačuvanu kopiju fajla.

Korak 4

Pokušajte da koristite komercijalni softver koji skenira disk ne bi li našao podatke (možete kupiti neki za manje od 100 dolara). Kad izbrišete fajl, operativni sistem verovatno neće izbrisati stvarne bitove sa diska dok god su mu potrebni za nešto drugo. Onda ćete moći da povratite neke podatke.

Korak 5

Ako odlučite da koristite softver za povraćanje fajlova, nemojte ga instalirati na isti disk sa koga pokušavate da povratite fajlove. Pokrenite softver sa CD-ROM-a ili floppy diska. A, ako ga downloadujete direktno sa Interneta, nemojte ga downloadovati na disk sa koga ste izbrisali fajl.

Ako vam se pokvario hard disk:

Korak 1

Pokušajte da popravite disk sa softverom koji je došao uz vaš operativni sistem. I Microsoft i Apple imaju takve programe.

Korak 2

Ako to ne radi, probajte sa komercijalnim sofverom za popravku diska, mada je uspeh ograničen ako niste instalirali ovaj softver pre nego što se hard disk pokvario.

Korak 3

Ako disk ne može da se popravi, a podaci su dovoljno vredni, možete poslati ceo disk na specijalni servis, gde će ga otvoriti i povratiti što je više podataka moguće. Očekujte da ćete to dobro platiti. Tad će vam redovni backup podataka zvučati kao odlična ideja.

Dijana Petrićević

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272